Porsche a folosit Salonul Auto de la Los Angeles pentru a prezenta un model care ar fi, probabil, mai familiar cu nordul Africii. Se numește Dakar, are 473 de cai putere de la motorul de pe 911 Carrera GTS ținuți în frâu de o cutie PDK cu opt rapoarte și a fost testat 483.000 de kilometri în condiții dintre cele mai dificile, pe macadam, nisip și zăpadă. Porsche nu va produce prea multe exemplare.

Voi ce făceați în 1984? La Le Mans, un Porsche 956B privat învingea echipa de uzină din Zuffenhausen pentru a câștiga cea mai cunoscută cursă de anduranță a planetei. În Formula 1, Niki Lauda își trecea în cont al treilea titlu mondial la piloți, triumfând cu o jumătate de punct în fața coechipierului Alain Prost, ambii pilotând McLaren-uri cu motoare Porsche-TAG. Tot în 1984, Porsche câștiga și cel mai dificil rally-raid al planetei, Raliul Paris-Dakar. Reușea asta cu un Porsche 911 modificat, mașină rămasă în legendă și în fața căreia, acum, tot Stuttgart-ul se apleacă. Cum? Cu 911 Dakar, bineînțeles.

De ce un Porsche 911 de teren?

Dacă ieri scriam despre noua Toyota Prius, ajunsă la cea de-a cincea generație, astăzi avem ceva care se dovedește chiar mai polivalent decât celebra hibridă. Porsche este un nume atipic în lumea mașinilor sport și supersport. Pe de-o parte, au o viziune pe care o cresc și de care au grijă de peste o jumătate de veac și, pe de-altă parte, au făcut din motorsport un raison d'être mai ceva ca orice alt brand - mai ceva și decât Ferrari. De ce? Deoarece Porsche, spre deosebire de cam orice alt constructor, s-a aruncat cu capul înainte în aproape orice provocare.

Pachetul vizual în culorile lui 953 (de observat numărul de pe portieră!) este disponibil pentru orice 911 Dakar, dar costă

Practic, nu este competiție auto importantă - pe asfalt, macadam, zăpadă sau nisip - care să nu fi fost bifată, cândva, de un Porsche. Ghidați de aceeași logică, inginerii germani au creat, la mijlocul aniilor '80 modelul 953. La acea vreme, 911-le, baza lui 953, concura deja în Mondialul de Raliuri în mâinile unor piloți de renume ca Henri Toivonen, dar Porsche voia și mai mult.

Astfel, la ediția 1984 a Raliului Paris-Dakar, au fost aliniate trei Porsche 953, toate cu motoare de 300 de cai putere și cântărind cam 1.250 de kilograme. Cu un sistem 4x4 cu comutator manual, mașinile au fost de succes în singura lor participare la Dakar, cuplul Rene Metge/Dominique Lemoyne câștigând raliul. Nu doar la categoria mașinilor, ci la general. Lumea n-a uitat acea victorie, cum nu a fost uitat nici 959-le de rally-raid care a urmat, iar acum, după multe rugăminți ale fanilor, Porsche livrează.

Porsche 911 Dakar - cu ce se laudă?

Așadar, Porsche anunță, cu fast, că 911 Dakar este „prima mașină sport în două portiere cu credențiale serioase pe teren accidentat,” dar cum de este posibil așa ceva? Un Porsche de teren, în sine, nu ne surprinde. În fond, pilotul Leh Keen (și despre el am mai vorbit recent, aici) păstrează vie memoria lui 953 cu ale sale ultra-modificate Porsche 911 parte a „Keen Project”. Dar aici vorbim despre altceva, despre un model construit de Porsche și oferit către clienți, nu de vreun tuner.

Multiplul campion mondial de raliuri Walter Roehrl a testat și el 911 Dakar - doar a mers la raliuri cu 911 în anii '70-'80'-'90

Motorul este un boxer de trei litri, același de pe Carrera GTS, care dezvoltă 473 de cai putere, aceștia ajungând la cele patru roți printr-o cutie PDK cu opt rapoarte. Porsche nu va oferi 911 Dakar și cu o cutie manuală, dar a spus că accelerația de la 0 la 100 km/h va dura doar 3,4 secunde pe asfalt. Pe macadam, vei avea ceva mai mult de așteptat și-ți va trebui ceva mai multă îndemânare. Doar 2.500 de exemplare vor fi produse cu un preț de pornire de aproape 200.000 de euro - adică cu aproape 80.000 de euro mai mult decât un 911 obișnuit în versiunea de echipare de bază.

Pentru banii ăștia (care pot fi și mai mulți, doar se știe câte opțiuni de personalizare oferă Porsche) primești 50 de milimetri în plus la garda la sol sau 80 dacă ridici și mai mult mașina cu sistemul „axle lift”. Amortizoarele adaptive fac din 911 Dakar o mașină cu (doar) două locuri, căci pompa sistemului hidraulic înlocuiește mini-bancheta din spate. Capota este de pe 911 GT3 și, pentru a economisi câteva sute de grame, la fel și bateria. Ultra-ușoare sunt și geamurile, iar eleronul este din materiale compozite. Toate acestea duc greutatea la doar 1.605 kilograme.

Cine vine după 911 Dakar?

Am spus doar deoarece vorbim despre un 911 modificat în multe locuri și care, totuși, cântărește cu doar 10 kilograme mai mult decât un 911 Carerra 4 GTS echipat cu aceeași transmisie PDK. În plus, 911 Dakar își poate vira și roțile de pe puntea spate (rear-wheel steering) și printre modurile de condus și-au făcut loc unele foarte sugestive: Rallye și Off-Road. Pentru a face față în situațiile descrise de respectivele moduri, Porsche comandă de la Pirelli câte un set de anvelope Scorpion cu canale de nouă milimetri pentru fiecare 911 Dakar. Acestea încalță jantele de 19 inch și reduc simțitor viteza maximă, care nu trece de 240 km/h.

Nu se va bloca nimeni pe plajă la Mamaia cu acest 911

Extinderi ale aripilori și apărători în față și în spate completează aspectul „de teren” al lui 911 Dakar, iar clienții pot opta și pentru un suport pentru acoperiș (roof rack) care poate căra până la 42 de kilograme. Dacă, însă, nu vrei să mergi cu 911-le tău Dakar pe teren, ci doar peste gropile bucureștene, de pildă, poți opta pentru anvelope obișnuite de vară sau de iarnă și să te bucuri de acei 80 de milimetri de gardă la sol în plus.

Deși poate părea ciudat, Porsche nu este singurul brand din segmentul său care oferă un model sportiv cu aspect de SUV. Lamborghini a prezentat, acum trei ani, un Huracan cu gardă la sol mărită. Se numește Sterrato, iar primele poze cu viitoarea variantă de serie au fost făcute publice săptămâna asta. Noi avem, însă, încredere în Porsche-le 911 Dakar, căci germanii au bifat un program de testare de aproape 500.000 de kilometri, dintre care vreo 10.000 doar pe teren accidentat. Rezultatul? Nu s-a blocat nici pe dune și poate să și termine un tur pe Nordschleife la fel de repede ca un 996 GT3!

Sursa foto: Porsche

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri