Aston Martin a dezvelit noul DB12, grand tourerul care se poziționează ca cel mai important model din gama de sportive a constructorului britanic. Ceea ce contează este că DB12 aduce mai multă putere decât vechiul DB11 fără un V12, care va fi adăugat ulterior. Astfel, de la bun început vei putea opta pentru un V8 twin-turbo de origine AMG cu 680 de cai ptuere și 800 Nm.

Aston Martin nu este cunoscut pentru faptul că-și înlocuiește des modelele din portofoliu. Privind în urmă, observăm că Aston are tendința de a îmbrățișa vreme îndelungată modelele sale, altfel nu se explică de ce DB7 (în producție timp de 10 ani), Virage (în producție timp de 11 ani) sau DB9 (în producție timp de 12 ani) au zăbovit atât de mult în showroom-uri. Dar vântul schimbării bate și-n Gaydon și cu el vine noul DB12, cel mai recent fruct al colaborării cu Mercedes-Benz.

Mașina, lansată în fața publicului în cadrul unui eveniment care a coincis - deloc întâmplător - ca și locație și timing cu Festivalul de Film de la Cannes, nu te surprinde vizual, în sensul că arată ca un Aston Martin din ultima jumătate de deceniu, trăgându-și masiv seva din DBS Superleggera la partea frontală. Practic, aripile față sunt mai profilate, „gura” este mai mare, iar jantele de dimensiuni faraonice subliniază aspectul trecut pe la sala de forță al lui DB12.

În spate, mușchii sunt înlocuiți de niște trăsături fine, tăietura stâlpilor din spate creionând un plafon plutitor mult mai credibil decât în cazul unor crossovere care încearcă această tumbă vizuală fără prea mult succes. Stopurile sunt și ele, parcă, o dungă trasată de un creion fin peste onduirile posteriorului, semnând un „V” inegal de-o parte și de alta a siglei Aston Martin, imediat sub crestătura spoiler-ului incorporat în linia portbagajului și la o aruncătură de băț de zona neagră a evacuărilor, la umbra barei proeminente.

Per total, DB12 arată bine, poate chiar foarte bine, dar asta nu surprinde, căci funcția principală a mașinilor care poartă, de multe generații, inițialele lui David Brown este una estetică. Aston Martin-urile au arătat bine din totdeauna, dar au mai data rateuri la modul în care se salută cu șoseaua, deși oficialii din Gaydon au dat asigurări că DB12 se pricepe pe șosea, respectându-și pe de-antregul statutul de sportivă de drum lung, genul acela de mașină care înghite pe nerăsuflate kilometri de autostradă, chiar și pe cei deșirați autohtoni.

Performanțe și tehnologie - Aston Martin a găsit cheia pentru a le îmbina pe DB12

Cei care stau să facă adunări, scăderi și alte operații vor descoperi că V8-ul de 680 de cai putere de pe DB12 este cu 30% mai puternic decât vechiul V8 de pe taraba britanicilor (cuplul a crescut și el cu 34%). În plus, motorul ăsta cu sânge german oferă 41 de căluți în plus dacă-l tragi alături pe V12-le de 5.200 cmc de pe DB11 AMR pentru o comparație.

Fișa cu date oficiale sugerează că DB12 va prinde 97 km/h în 3,5 secunde și că viteza maximă este de 325 km/h, dar nu ne concentrăm pe informații de genul, căci o viteză care trece minimal peste 200 de mile pe oră nu mai ridică sprâncene din 1989. Mai interesant este, de exemplu, că acesta este primul Aston Martin cu diferențial electronic pe spate sau că puterea ajunge la roți printr-o transmisie cu opt rapoarte, automată. Suspensia beneficiază de amortizoare adaptive cu niște bare anti-ruliu bine reglate pentru a oferi suplețe pe un drum virajat, dar și o performanță predictibilă peste denivelări. Există trei moduri de condus: GT, Sport și Sport+ care nu necesită explicații suplimentare, mașina devenind mai rigidă cu fiecare pas.

Mașina cântărește - fără lichide, șofer sau orice altaceva - 1.685 de kilograme, deci greutatea reală sare de 1,8 tone. Acum se înțelege mai bine de ce ai nevoie de amortizoare adaptive și de acei 680 de cai putere care alunecă pe șosea prin niște anvelope Michelin PS5S. Vei auzi, probabil, scârțâitul chiar și în condițiile în care Aston Martin s-a ocupat cu asupra de măsură să repare greșelile trecutului care încă se mai presărau în habitaclu: a dispărut orice urmă de Mercedes-AMG la instrumentar, infotainment-ul este un produs in-house, iar pielea este la orice milimetru.

Noul sistem susține conectivitate cu Apple CarPlay și Android Auto, oferă un sistem de GPS nou cu hărți 3D și, în plus, vor veni și update-uri over-the-air. Întregul tunel central, unde regăsim nenumărate controale, a fost reîmprospătat, dar ecranul de infotainment nu este prea mare și nici nu este plasat prea sus, deși are 10,25 inci. Pe lista de opționale își face loc și un sistem audio Bowers & Wilkins (ce găsești și pe BMW Seria 5, de exemplu) cu 15 difuzoare și 1.170 wați de duduială care să acopere tristețea că n-ai așteptat pentru acel V12. Prețurile vor fi anunțate mai aproape de data de la care încep livrările, în trimestrul trei.

Sursa foto: Aston Martin

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri