Daniel Bobu are 29 de ani si este manager de segment in cadrul operatorului de telefonie mobila Vodafone. In luna decembrie el a terminat studiile programului de full-time MBA de la IE Business School si fost desemnat cel mai bun dintre 450 de studenti din 80 de tari. El vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre satisfactiile, dar si greutatile intampinate pe durata studiilor, precum si despre planurile de viitor pe care si le-a facut dupa absolvire.
Bobu a absolvit Facultatea de Management din cadrul Acadamiei de Studii Economice si un masterat in comunicare si resurse umane la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA).

„Consider ca studiul academic aduce valoare experientei profesionale, oferind un set de modele care s-au dovedit a fi de succes. Intotdeauna am incercat sa ma dezvolt ca profesional si sa am o viziune pe termen lung. In cazul MBA-ului am pus in balanta investitia semnificativa financiara si personala, cu beneficiile oferite de cunostintele pe care puteam sa le acumulez. M-am gandit ca daca tot vreau sa fac un MBA, mai bine mai devreme decat mai tarziu. Dupa ce m-am consultat cu mai multi prieteni si cu familia am concluzionat ca acesta este momentul oportun”, a explicat aceasta.

De ce a ales programul de full-time MBA de la IE Business School

"In primul rand, in alegerea programului am luat in considerare planurile deviitor. Stiam ca vreau sa lucrez in Europa si prin urmare m-am uitat dupa programe de MBA europene. Avantajul unui program european este, pe langa durata mai scurta fata de echivalentul american, faptul ca materia este structurata avand in vedere caracteristicile locale.

Un alt criteriu important pentru mine a fost rangul ocupat in topurile de specialitate. Publicatii de afaceri internationale precum Financial Times si Business Week realizeaza anual astfel de topuri pe baza unui set de criterii, de la renumele scolii si calitatea profesorilor, pana la succesul studentilor in procesul de angajare, imediat dupa terminarea studiilor. Este o modalitate simpla de a compara programele considerand un cumul de factori. IE Business School este in primele 10 programe de MBA din lume in toate aceste topuri, fiind in primele 5 din Europa", spune Bobu.

Provocarile si satisfactiile perioadei de studiu

"A urma un astfel de program este o experienta unica. Oamenii care se decid sa faca un astfel de program intens si in acelasi timp scump, sunt motivati sa profite la maximum de aceasta ocazie; asta inseamna ca isi doresc sa invete cat mai mult, insa si sa savureze experienta de studentie. Prin urmare, zilele de munca sunt lungi (2-3 dimineata este o ora normala de munca), iar noptile de petrecere si mai lungi.

Personal am avut mai multe dificultati in a tine pasul la petreceri, decat la munca. In general, in campus sunt foarte multe evenimente in acelasi timp, de la conferinte pe teme profesionale si sociale organizate de studenti, pana la cursuri de spaniola sau intalniri ale clubului de salsa. Toate evenimentele sunt foarte interesante si trebuie sa recunosc ca am avut dificultati in a-mi administra timpul; o consecinta evidenta a acestui lucru este spaniola mea «subreda». M-am concentrat totusi pe a obtine maximum din programul propriu zis. Materiile sunt bine structurate si informatiile sunt prezentate intr-un mod pe care l-am gasit interesant si atractiv. Mi-a facut placere sa aflu mai multe despre piata valutara internationala, despre cum sa evaluez o companie, sau cum sa dezvolt o strategie globala. Faptul ca subiectele m-au atras se vede si in rezultatul meu final: am terminat primul dintre 450 de studenti si ca am primit distinctia de cel mai bun student. Este o onoare deosebita si in acelasi timp o responsabilitate mare: actiunile si rezultatele mele ulterioare trebuie sa reflecte standardul ridicat al unui MBA de top.

Cerintele programului sunt mari, insa satisfaciile sunt si mai mari. Interactiunile pe care le-am avut cu ceilalti colegi, cu profesorii si cu personalul universitatii au fost deosebite si am legat prietenii puternice cu acestia. Cea mai mare satisfactie a programului (exceptand ceremonia de absolvire) a fost sesiunea de feedback pe care am avut-o cu prima mea echipa. Faptul ca pornesti de la a nu cunoaste oamenii din jurul tau, studenti veniti din toata lumea (80 de tari), iar pana la sfarsitul programului acestia iti devin prieteni adevarati, care te sustin si te ajuta in momentele dificile este un lucru minunat", a explicat el.

Dificultati intampinate in timpul MBA-ului

"Pentru mine, cel mai placut element al MBA-ului a fost si cel mai dificil: lucrul cu oamenii. Majoritatea proiectelor din cadrul programului sunt proiecte de echipa. In fiecare trimestru studentii sunt plasati in echipe de sapte. Prima mea echipa a fost si cea in care am format cele mai stranse prietenii. Pentru a va evidentia diversitatea programului, va mentionez ca eram la un loc cu: o elvetianca, o nepaleza, o costa-ricana, un american, un irlandez si un indian. Fiecare avea o alta experienta profesionala, de la bancher si specialist in marketing, la inginer IT. Va puteti inchipui ca, la inceput, orice sugestie ar fi avut cineva, o alta persoana avea o parere diferita si un exemplu din propria experienta pentru a-si sustine opinia. A fost un proces indelungat in care am invatat sa delegam, sa ne bazam unii pe altii si sa ne cunoastem punctele tari si slabe. Dupa mai bine de doua luni de lucru impreuna ajunsesem la un sistem idilic si fluent, unde orice problema putea fi tratata pe loc, eficient. A fost finalul primului trimestru, iar trimestrul doi a adus cu el o noua echipa", a mai spus Daniel Bobu.

Care au fost costurile programului si cum au fost finantate

"Costul programului este unul semnificativ. Taxa de inscriere a fost 53.000 euro, iar costurile de trai in Madrid mai adauga inca aproximativ 20.000 euro (pentru cei cu dare de mana poate fi mult mai mult).
Personal, am primit o bursa partiala din partea IE Business School, sub forma unui fellowship (a trebuit sa lucrez un numar de ore in cadrul departamentului lor de marketing). Restul costului l-am acoperit din economii personale si un imprumut bancar", a explicat acesta.

Planuri marete pentru viitor

"In momentul de fata, dupa absolvirea programul in decembrie 2011, sunt in discutii cu cateva companii privind posibilitatea de a ma alatura echipei lor. Ma uit la posibilitati atat in Romania, cat si peste hotare. Caut o pozitie, unde pot aduce o contributie semnificativa companiei si unde imi pot dezvolta o cariera pe termen lung. Am convingerea ca toate cunostintele acumulate in cadrul programului de MBA ma vor ajuta in viitoarea performanta profesionala si in a accesa noi oportunitati de dezvoltare.

Recomand calduros programul de full-time MBA de la IE Business School oricarui viitor student. Este o experienta deosebita si o ocazie unica de a te dezvolta semnificativ, atat profesional, cat si personal. In ciuda costului mare, consider ca este o investitie foarte buna, atat timp cat stii ce vrei sa faci si esti dispus sa muncesti pentru a avea succes", a incheiat Daniel Bobu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri