Forfota, gramezi de pliante, cozi si multi tineri dornici sa isi gaseasca primul loc de munca. Asa poate fi caracterizat in cateva cuvinte targul de joburi din Bucuresti, la care tinerii s-au inghesuit inca de la primele ore. Din cand in cand, insa, vezi si persoane trecute de prima tinerete, cu zeci de ani de experienta: si-au luat inima in dinti si cauta din nou un loc de munca.
90 de companii expun zilele acestea la Sala Palatului din centrul Capitalei peste 3.000 de locuri de munca, programe de internship si de management trainee.

Cum te apropii de Sala Palatului, poti zari grupuri de tineri care se indreapta entuziasti catre acest loc ori se intorc incarcati de pliante, probabil dupa minute bune petrecute la targ.

Inauntru este multa forfota. Pe langa oferta mai mult sau mai putin complexa de job-uri, companiile ii intampina pe candidati cu o multime de cadouri, de la bomboane la baloane si tricouri. Multi dintre ei au venit in mare masura doar pentru a pune mana pe cate unul, doua cadouri.

Primele standuri care te intampina sunt cele ale marilor companii Kraft Foods si Danone, care stau umar la umar la intrarea in Sala Palatului. Aici sunt stransi cei mai multi oameni, sa isi depuna CV-urile, dar s sa guste o bucata dulce de Milka sau sa puna mana pe o agenda Danone.

Am vorbit cu cei de la Danone care strang CV-uri pentru toate departamentele din companie, desi au deschise inca doar 15 pozitii.

“Le colectam pentru toate departamentele si le tinem pana mai deschidem pozitii. Ne uitam in special la tineri, pentru ca avem programe de trainee platite, dar le stam la dispozitie si cu practica neplatita in cadrul companei”, a declarat Nicu Mihai, recruitment manager in cadrul producatorului de iaurturi.

In apropierea standului Danone, doamna Andreea sta cu un brat de CV-uri in mana. A lucrat la producatorul israelian de lactate Tnuva, care si-a inchis recent operatiunile de pe piata romaneasca. Ea este in prezent in somaj si isi cauta un job. Nu pare deloc optimista, desi are 25 de ani de cand este in campul muncii.

“Am fost responsabil de mediu in cadrul Tnuva, iar de cand s-a inchis sunt in somaj. As vrea sa imi gasesc un loc de munca tot pe acelasi post, daca se va putea. Daca nu, am 25 de ani de experienta in mai multe domenii, de la electronica la asigurarea calitatii, poate gasesc altceva”, spune aceasta, in timp ce se indreapta spre standul Danone, unde sunt stransi multi tineri.


Mai departe, standul retailerului Billa este de asemenea vizitat de multi tineri.

“Primim foarte multe CV-uri, atat de la oameni cu foarte multa experienta in domeniu, dar si de la persoane care nu se potrivesc. Cautam cinci persoane pentru head office, 10 manageri de magazin pentru cele 10 magazine pe care le vom deschide si 300 de lucratori comerciali”, spune Martina Schittelkopf, director de resurse umane in cadrul Billa.

Reprezentantii Billa spun ca au primit CV-uri de la oameni care lucreaza in domeniu, dar vor sa isi schimbe locul de munca, de la tineri aflati la inceput de cariera, dar si de la persoane cu experienta care au ramas fara locuri de munca.

Si Delaco, jucatorul de pe piata branzeturilor, se lauda cu o multime de CV-uri primite de la tineri studenti sau proaspat absolventi.

“Cautam promoteri, lucratori comerciali, agenti de vanzari, manageri de zona, soferi. Avem in total 16 job-uri disponibilie. Pana acum am primit foarte multe CV-uri de la tineri absolventi de facultate sau din ani terminali. Sunt interesati de job-urile de promoter, care au program flexibil. Cautam si persoane cu experienta, in special pentru posturile de manageri de zona pe care le avem si acestea probabil vor veni din randul celor care au ramas fara un loc de munca”, a declarat Rodica Stirbu, manager resurse umane la Delaco.

La standul grupului Renault se afla chiar directorul executiv resurse umane Groupe Renault Romania, Radu Mavrodin, care spune ca producatorul auto cauta 300 de oameni cu experienta.

“Cautam 300 de oameni pentru cele 30 de proiecte tehnice pe care le avem in plan. Ne axam in general pe oamenii cu experienta, care au mai avut 1-2 locuri de munca in acest domeniu. Ne dorim persoane cu varste apropiate de 30 de ani, vrem crestem ponderea pentru aceasta varsta in companie”, a spus Mavrodin.

Ema Juganaru, recruiter in cadrul firmei de recrutare APT Human Resources, recunoaste ca in general angajatorii cauta tineri pentru job-urile pe care le au la dispozitie.

“Sunt la mare cautare tinerii cu studii superioare. Angajatorii isi doresc tineri care vorbesc mai multe limbi straine, in afara de engleza, sa stie si italiana, germana sau o limba mai rara. Sunt multe persoane care vin si stiu ce cauta, au un domeniu pe care si-l doresc, dar vin si multe persoane care nu stiu ce vor sa faca in continuare”, a spus Juganaru.

Cornelia Ivanovici este una dintre acele persoane care stiu exact ce isi doreste sa faca, a lucrat toata viata in Posta Romana, insa spune cu lacrimi in ochi ca se teme ca nu isi va gasi un loc de munca, in ciuda experientei pe care o are.

“Am lucrat 33 de ani in posta, am fost manager de oficiu, dar in urma cu putin timp am ramas fara loc de munca. Am facut asta toata viata, am condus o suta de oameni, dar acum nu stiu spre ce sa ma indrept. Chiar daca am experienta, cand aud ca am 52 de ani, nu mai conteaza. Se cauta tineri, ei se pot adapta la orice domeniu, pe noi nu ne mai baga in seama”, spune Ivanovici.

Pleaca trista si se indreapta spre o companie de recrutare, in speranta ca acestia vor gasi ceva si pentru ea.

Asadar, pe langa tinerii entuziasti dispusi, dar si capabili sa se adaptaze la locuri de munca din domenii tot mai variate, la targurile de job-uri vin si oameni care desi au zeci de ani de experienta in munca aplica timid cate un CV si temandu-se sa spuna ce varste au.

Targul de cariera Angajatori de Top, organizat de compania Catalyst Solution, va fi deschis pana sambata la ora 17.00.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri