Cele doua tipare de compartamente sunt polii unei singure axe, unei singure trasaturi care se conjuga la nivel comportamental in mod diferit in functie de proportia in care se gaseste in profilul nostru de personalitate.

Care este legatura dintre personalitate si reputatie?

Senzitivitatea interpersonala este scala din Inventarul de Personalitate Hogan care reflecta abilitatile sociale, tactul si gradul de diplomatie. Senzitivitatea interpersonala ofera o imagine cu privire la modul in care stilul de interactiune al unei persoane poate fi catalogat ca fiind cald, prietenos, empatic sau dimpotriva direct, brutal si fara ocolisuri. De exemplu, scorurile ridicate indica o persoana prietenoasa, calda si populara. Scorurile scazute indica independenta, franchete si sinceritate.

Mai mult, aceasta scala ne ajuta sa intelegem modul in care o persoana se raporteaza la conflicte si cum abordeaza chestiunile ce tin de non-performanta.

Cum este privita din punct de vedere reputational o persoana cu un scor mare pe scala senzitivitate interpersonala?

Partile pozitive ale acesteia sunt date de stilul de inter-relationare cald, agrabil, prietenos, diplomat. Unei astfel de persoane ii place sa lucreze in echipa, cultivand relatii si incurajand cooperarea. Totodata, castiga repede increderea altora, construind si mentinand echipe si parteneriate. Inainte de a lua o decizie sau o masura, prefera sa adune opinii si puncte de vedere de la mai multe persoane.

Pe de alta parte, trasaturile negative ale unui scor inalt denota sensibilitate, grija excesiva fata de cei din jur, tendinta de a evita constant conflictele sau discutiile in contradictoriu, dorind sa fie mereu pe plac. Mai mult, amana conversatiile atunci cand trebuie sa confrunte o problema legata de performanta. Manifesta o tendinta accentuata de a lua feedback-ul pe care il primeste la modul personal, fiind dependenta in activitatea pe care o desfasoara de opiniile celor din jur. Totodata, persoanelor cu scor inalt pe scala senzitivitate interpersonala le este greu sa spuna „nu” si sa se comporte asertiv.

Ce se poate spune despre persoanele cu scoruri mici pe scala senzitivitate interpersonala?

Sursa foto: Freedigitalphotos.net