In timp ce unii romani pleaca in valuri in strainatate, pentru un trai mai bun, ei s-au intors in Romania. Sunt cativa tineri care si-au dat seama ca "Romania s-a schimbat mult in bine" fata de cum era cand au plecat. Asa ca urmatoarea lor destinatie a fost acasa.

Romania, stat membru UE, continua sa se confrunte cu o problema serioasa de "brain drain": numeroase persoane calificate, cu un inalt nivel de pregatire, aleg sa paraseasca tara pentru a-si construi cariere de succes in state mai dezvoltate.

In ciuda acestei perceptii generale, exista din ce in ce mai multe exemple in care acesti profesionisti aleg sa se intoarca in Romania, fara a face compromisuri in ceea ce priveste cariera lor. Printre persoanele care ilustreaza aceasta noua tendinta se numara cinci angajati ai DB Global Technology, centrul de tehnologie deschis recent de Deutsche Bank in Bucuresti. Sa le aflam deci povestile, in ce conditii si-au gasit job in strainatate si, mai ales, de ce s-au intors in Romania.

Am plecat pentru ca piata era redusa si foarte exigenta.

"Am plecat din Romania deoarece, la acel moment, piata de QA (Quality Assurance) era redusa si foarte exigenta. Mi-am dorit foarte mult sa fac urmatorul pas, de la game testing la software testing, asa ca am acceptat aceasta schimbare radicala”, spune Andrei Dumitrescu (acum QA&testing analyst ), in varsta de 28 de ani, care a lucrat in Praga.

Inca de la inceput, el a avut mai mult succes la interviurile pentru un post in strainatate (desfasurate de obicei prin Skype) comparativ cu cele din Romania. Motivul? Exigentele si cerintele pietei si angajatorilor. In cele din urma, cu ajutorul unei recomandari din partea unui prieten si fost coleg, tanarul a fost acceptat la o companie de IT si servicii pentru procese de business din Praga.

"Initial am avut foarte multe emotii: eram intr-o tara complet straina, intr-un domeniu complet nou, atmosfera era foarte serioasa, iar limba era complet necunoscuta pentru mine. M-am mai linistit cand am vazut ca la programul de formare initiala mi s-au alaturat alti trei nou-veniti din alte tari. Totusi, lucrul care m-a ajutat cel mai mult a fost numarul semnificativ de romani din companie, inclusiv din echipa mea", a povestit tanarul despre cum s-a simtit in perioada in care a lucrat in afara tarii.

Bucurestiul imi pare schimbat, mai avansat, mai activ, mai profesionist.

De ce s-a intors acasa? "Dupa ce am plecat din tara, am pastrat legatura cu oameni care activau in domeniul QA si am observat ca piata din Romania se schimbase, se deschideau numeroase companii in domeniul IT si nivelul calitatii crestea. Cu toate acestea, planuiam sa ma intorc in Romania in decurs de aproximativ un an. Tatal meu m-a sunat cand a vazut online locurile de munca disponibile la DB Global Technology, si am aplicat imediat. Este un sentiment foarte placut sa imi pot vorbi limba oriunde si sa fiu aproape de prieteni. Nu as putea sa ma pronunt in privinta Romaniei, insa Bucurestiul imi pare schimbat, mai avansat, mai activ, mai implicat, mai profesionist. Consider ca am facut alegerea corecta si sunt multumit de ea, dar cred ca mai trebuie sa treaca ceva timp pentru a avea o imagine de ansamblu."

Si Dragos Manolache (32 ani), acum operations lead, a lucrat in Praga. El a fost angajat intr-o companie multinationala in domeniul calculatoarelor pentru trei ani. Apoi s-a mutat intr-o companie de servicii telecom, unde a lucrat inca trei ani. De ce s-a intors acasa? "Romania s-a schimbat mult in bine fata de cum era cand am plecat, in urma cu mai bine de opt ani. Evolutia societatii si a economiei este vizibila, desi aceasta tara ar putea evolua mai rapid, insa orice progres este pana la urma un progres, indiferent cat de mic", spune tanarul.

Pregatirea academica a Irinei Albisoru (28 de ani), in domeniul financiar-bancar, i-a oferit oportunitatea de a lucra in Cehia pentru o banca de investitii, din care a lucrat pentru pentru Londra si Pune. "Motivul pentru care am decis sa revin in Romania a fost familia. Am ales DB Global Technology in principal pentru ca imi doream sa lucrez in continuare pentru o banca de investitii", spune tanara, care acum ocupa functia de QA analyst.

Clima din Norvegia nu este deloc prietenoasa si te obliga sa petreci mult timp in interior.

Virgil Diaconu (26 de ani) a primit oferta de a lucra in strainatate cand era student in Romania. Asa ca dupa absolvirea facultatii s-a oprit direct in Norvegia. A parasit Romania din dorinta de a lucra pentru o companie consacrata, chiar la sediul ei central, dar si pentru a experimenta viata in strainatate. De asemenea, aspectele financiare au fost importante in luarea acestei decizii, spune el.

De ce s-a intors in Romania? "In cei trei ani petrecuti in afara Romaniei, mi-au lipsit foarte mult familia si prietenii, acesta fiind, de altfel, motivul principal al intoarcerii mele. Vremea a constituit si ea un motiv in acest sens, deoarece clima din Norvegia nu este deloc prietenoasa si te obliga sa petreci foarte mult timp in interior. Imi doream sa lucrez in continuare pentru un nume mare, dar m-a atras foarte mult si ideea de a contribui inca de la inceput la centrul Deutsche Bank din Romania", explica tanarul inginer de dezvoltare software.

Povestea unui tanar care a studiat in strainatate, dar care a ales Romania

Dan Bratasanu (26 de ani) a absolvit cursurile unei universitati din Marea Britanie si a lucrat pentru Deutsche Bank la Londra. Inca din timpul liceului a fost atras de ideea unei cariere in investment banking, asa ca a decis sa urmeze cursurile unei universitati din Marea Britanie. "Nu a fost simplu pentru mine sa gasesc un loc de munca acolo, dar stiam ca daca voi avea un plan de dezvoltare profesionala bine pus la punct, voi reusi. Astfel, cu o luna inainte de absolvire, mi s-a oferit un post de Financial Analyst in cadrul Deutsche Bank", spune tanarul, care acum lucreaza ca business analyst.

Dorul de familie si prieteni l-a convins sa se intoarca acasa. Spune ca se simte foarte bine inapoi acasa, insa, "din pacate", unele lucruri nu s-au schimbat. Totusi, pana in acest moment, tanarul mai spune ca este fericit ca a decis sa se intoarca in Romania.

Care este povestea voastra de cariera? Si voi v-ati intors acasa sau aveti prieteni care au facut aceasta alegere?

Sursa foto: Mana cu steagul Romaniei/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri