Crina Ancuta are 44 de ani si lucreaza din anul 2000 in cadrul grupului farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK). In urma cu patru ani, a fost promovata pentru prima data pe o pozitie internationala, in functia de director general in Serbia si Muntenegru, iar recent s-a bucurat de o noua promovare. Vezi care sunt satisfactiile, dar si greutatile unui job in stainatate.
Ancuta a absolvit Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti si ulterior a obtinut o Diploma de Managemant la CODECS, apartinand Open University Business School.

"Inainte de a ma angaja la GSK, in februarie 2000, am lucrat ca medic timp de 4 ani, dupa terminarea facultatii, si alti 5 ani in industria farmaceutica - in companii romanesti care reprezentau producatori straini de medicamente si aparatura medicala", a explicat ea.

Wall-Street.ro: Cum ati ajuns sa aveti un job in strainatate?

Crina Ancuta: Politica de resurse umane a GSK incurajeaza dezvoltarea personala si sustine promovarea talentelor, indiferent de tara de origine. In 2008, in cadrul procesului de recrutare interna pentru postul de General Manager in Serbia si Muntenegru, pozitia a fost comunicata echipelor de management din tarile Europei Centrale, eu am aplicat pentru acest job si, in urma interviurilor, am obtinut postul.

Mandatul meu in Serbia, inceput in septembrie 2008, mi-a oferit posibilitati neasteptate de dezvoltare personala si mi-a adus satisfactii profesionale pe masura muncii depuse.

W.S.: Ce credeti ca v-a ajutat sa obtineti promovarea intr-un job din strainatate?
C.A.: Consider ca au fost determinante experienta de business si capacitatile de lider dezvoltate in cei 8 ani pe care i-am petrecut in GSK Romania. Iar in plan personal a existat dorinta de dezvoltare, de autodepasire.

W.S.: Care sunt satisfactiile unui job in afarata?
C.A.: Sa lucrezi in afara Romaniei ofera satisfactii similare reusitei in orice job nou, de la integrarea intr-un colectiv necunoscut si intelegerea, in termen cat mai scurt, a clientilor sau a mediului extern, la obtinerea performantei dorinte. La aceasta se adauga sansa de a demonstra ca Romania are profesionisti de top si posibilitatea de a face cunoscute valorile pe care le porti cu tine pretutindeni in lume.

Conducerea organizatiei locale a GSK din Serbia a fost o oportunitate de o valoare inestimabila pentru dezvoltarea mea, atat profesionala cat si personala, iar procesul de invatare a fost dublat de confirmarea potentialul propriu si de deschiderea unor noi orizonturi in cariera.

W.S.: Cu ce greutati v-ati confruntat la inceput? Ce ce greutati va confruntati inca?
C.A.: Inceputul nu este usor, chiar daca psihicul nostru ne face cadoul sa uite in timp momentele grele. Practic viata ta se intrerupe in locul in pe care il numesti acasa si infrunti toate provocarile unui nou inceput intr-un loc complet strain, uneori neintelegand un cuvant din limba care se vorbeste in jurul tau (cum a fost cazul plecarii mele in Serbia). Cu multa incredere in viitor si gandire pozitiva treci insa peste toate. Si, in tot acest timp, trebuie sa fii si cel care sustine moralul intregii familii care te-a urmat asteptandu-se la intamplari placute.
Nu e intotdeauna usor, dar cu siguranta e o experienta unica.

Referitor la perioada petrecuta in Serbia, ceea ce am regretat este ca Romania si Serbia nu sunt mai prezente una in viata celeilate, ca nu stim mai multe despre valorile comune si nu putem invata de la ceilalti ce a facut mai bine in trecut sau ce ne reuseste acum.

A fost dificil de asemenea sa vad ca distanta de 600 de kilometri care leaga Belgradul de Bucuresti nu poate fi parcursa in 4 ore, pe un drum european, cu o masina in care ai luat prieteni dragi sau mancaruri de care iti este dor. Mi-ar fi placut sa merg macar o seara la Festivalul Enescu si apoi sa ma intorc la un concert cu Bregovic sau la un meci de tenis castigat de Nole Djokovic –un erou national al Serbiei zilelor noastre.

W.S.: Care au fost cele mai mari provocari cu care v-ati confruntat de cand ati lucrat in strainatate?
C.A.: Nu ai foarte mult timp la dispozitie pentru intelegerea culturii noului loc de munca si este important sa te integrezi, dar si sa asiguri un echilibru intre schimbarea pe care vrei sa o generezi si performanta ce trebuie atinsa fara perturbari.

Este important sa asculti, sa inveti si sa-ti adaptezi stilul alegand strategiile umane sau de business adecvate noilor conditii. In plan personal trebuie sa stii ca niciodata nu vei putea inlocui prietenii de acasa. Dar atunci cand sunt prieteni adevarati gasesti o cale de a comunica si revederea este cel mai frumos cadou pe care il primesti. Si, in plus, oricand iti poti face prieteni noi.

W.S.: Care sunt cele mai mari satisfactii ale job-ului in strainatate?
C.A.: Daca ma gandesc ca am primit recent cea mai importanta distinctie oferita pentru contributii deosebite in GSK Europa - President Award - pentru un proiect desfasurat in Serbia pe parcursul ultimilor 2 ani, trebuie sa recunosc ca a fost intr-adevar o mare mandrie.

Cei 3 ani pentrecuti in Serbia au fost marcati insa de numeroase satisfactii – incepand de la consolidarea recunoasterii GSK ca partener respectat de autoritati pana la cresterea constanta a cotei de piata si la formarea unei echipe locale de profesionisti care ar putea cu succes lucra in orice birou GSK din Europa, in perfect acord cu valorile actuale ale companiei.

Daca ne uitam la cifre, cota de piata in Serbia a crescut constant in ultimii 3 ani, atingand un maxim istoric in decembrie 2011, iar GSK se afla in primele 3 companii R&D din tara. GSK este o companie respectata de partenerii externi, iar echipa de management formata si-a demonstrat expertiza in regiunea Adriatica (din care Serbia face parte), fiind in prima linie in privinta dezvoltarii organizatiei si implementarii de noi metode de lucru.

De asemenea, pot considera ca am reusit si in plan personal pentru ca ca cei dragi nu regreta ca m-au urmat in ceea ce parea la inceput o aventura.

Din ianuarie 2012 Crina Ancuta ocupa functia de director de marketing pentru un produs din aria de Respirator, pe care GSK il va lansa anul viitor. Ea activeaza in prezent in Londra.

"Provocarile unei lansari sunt in continua crestere, date fiind schimbarile prin care trece industria farmaceutica. Misiunea noastra - de a asigura accesul pacientilor la tratamente care sa le permita sa realizeze mai mult, sa se simta mai bine, sa traiasca mai mult - este cu atat mai importanta cu cat sistemele de sanatate din Europa se confrunta cu limitari bugatare. Imi place sa vad si oportunitatile oferite de acest rol, Marea Britanie fiind un exemplu in privinta organizarii sistemului de sanatate si preocuparii constante a autoritatilor sa ofere servicii de calitate populatiei", spune Crina Ancuta.

W.S.: Care sunt principalele obiective in noua functie?
C.A.:
Principalele obiective sunt pregatirea si realizarea unei lansari de succes in Marea Britanie. Fiind in prima linie in lansarea europeana, rolul de fata imi permite intelegerea procesului care porneste de la cercetarea si dezvoltarea unui medicament si se finalizeaza cu strategia globala, regionala si locala.

W.S.: Ce recomandari aveti pentru persoanele care viseaza la un job in strainatate?
C.A.: Trebuie sa ai asteptari realiste si sa-ti doresti cu adevarat sa demonstrezi ca esti bun in ceea ce faci - numai visele dublate de munca si incredere in potentialul propriu devin realitate. As avea totusi o recomandare: sa nu uite ca sunt romani si ca vor ramane romani, indiferent de distanta pe care o pun intre ei si tara. In plus, sunt convinsa ca succesul fiecaruia este ca un graunte de nisip ce contribuie la recunoasterea Romaniei in lume.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri