RePatriot este un proiect lansat in 2015 de catre antreprenorii si liderii din mediul de afaceri romanesc, prin care se urmareste atragerea antreprenorilor din diaspora in Romania. Fostul ministru al Comunicatiilor, Marius Bostan, initiatorul proiectului RePatriot, considera ca repatrierea romanilor ar trebui sa fie "prioritate nationala", mai mult, acest lucru ar fi trebuit cuprins chiar in programul de guvernare PSD-ALDE.

Aproape patru milioane de romani traiesc in diaspora, iar in fiecare an, circa 80.000 de romani parasesc tara pentru un trai mai bun in strainatate. Potrivit unor studii, tot mai multi romanii plecati in straintate isi doresc sa se intoarca sau sa investeasca in Romania.

Lansat de Romanian Business Leaders, proiectul RePatriot isi propune sa sustina romanii care vor sa se intoarca acasa, oferindu-le informatii, educatie antreprenoriala, consultanta si oportunitati pentru a deveni antreprenori in Romania. Proiectul se adreseaza, totodata, si romanilor care doresc sa ramana in tara care i-a adoptat, dar sunt interesati sa porneasca o afacere in Romania.

Romania este prima tara dupa Siria, in topul migratiei, insa, in ultimii ani, se observa un trend de intoarcere a romanilor in Romania. Potrivit unor studii, 70% dintre ei vor sa se intoarca acasa, insa nu stiu cand si nici in ce conditii.

Felix Patrascanu, co-fondator FAN Courier

Citeste si:
Rosu, ultramaratonist: Oamenii si-au gasit propriul Everest
INTERVIU VIDEO | Andrei Rosu,...

Solutii pentru atragerea romanilor din diaspora in Romania

Atragerea antreprenorilor din diaspora este primul pas pentru consolidarea economica a Romaniei, iar in acest sens, echipa RePatriot crede ca ar trebui eliminate barierele legate de increderea in clasa politica si administratie, de birocratie si coruptie si o cat mai mare predictibilitate a cadrului fiscal.

Felix Pastrascanu atrage atentia asupra deficitului de forta de munca cu care se confrunta antreprenorii din Romania. Acesta considera ca, pe termen scurt, solutia la criza de forta de munca sta in deschiderea pietei muncii pentru tarile din jur, mai ales pentru romanii din Serbia, Ucraina si Republica Moldova, iar pe termen mediu si lung, solutia este atragerea profesionistilor si a meseriasilor romani din Diaspora inapoi in tara. Deasemenea, marirea numarului de burse pentru liceenii si studentii de origine romana din afara granitelor ar fi o masura necesara in urmatorul an.

Romanii din Diaspora au etica muncii din societatile vestice, au dor de tara, dar pun in balanta calitatea vietii de azi din Romania cu cea din tara adoptiva, mai ales legat de educatia copiilor, serviciile de sanatate, iar politicile statului roman pentru Diaspora trebuie gandite in sensul de a incuraja repatrierea si nu de a incuraja acomodarea definitiva in tarile de adoptie, de a imbunatati vizibil educatia si sanatatea in Romania, cu efecte benefice pentru absolut toti romanii

Felix Patrascanu

Citeste si:
#bankingurban De ce e mai usor banking-ul pentru antreprenori in 2020
#bankingurban De ce e mai...

Acesta a mai precizat ca salariile din strainatate, care ii atrag pe romani ca un magnet, au inceput sa scada si sa se apropie destul de mult de cele din Romania. Acesta a dat exemplul unui sofer pe autobuz din Italia care castiga 1.100 de euro, in vreme ce un sofer din Romania primeste in jur de 800-900 de euro.

"Romania mi-a oferit posibilitatea de a atinge cerul. Nu cred ca mi-as fi dezvoltat afacerea in alta tara, la nivelul la care am facut-o in Romania", a conchis Felix Pastrascanu.

Repatrierea antreprenorilor romani, in programul de guvernare PSD-ALDE

De la an la an, misiunea RePatriot a devenit din ce in ce mai aplicata, astfel ca a fost creata o platforma de consultanta, repatriot.ro, a fost lansat conceptul "Zilele Diasporei" catre primariile din Romania, pentru aducerea diasporei aproape de orasul natal, de asemenea, a fost intiata platforma RePatriot Jobs, dedicata romanilor din diaspora care vor sa se angajeze in Romania.

Repatrierea antreprenorilor romani trebuie sa devina o prioritate nationala. Acest lucru ar trebui sa fie cuprins in programul de guvernare al actualului Executiv. O parte dintre cei care sunt acum in strainatate au fost alungati din tara, iar Guvernul trebuie sa dea un mesaj ca isi doreste romanii acasa. Nu vrem hoti la frontiere, nu vrem bataie de joc la vot. Vor avea de suferi toti cei care isi bat joc de propriul popor

Citeste si:
Ce-i preocupa pe antreprenorii romani: cum isi vor dezvolta afacerile
Ce-i preocupa pe...

Marius Bostan, initiatorul RePatriot

Fostul ministru a adaugat ca scopul proiectului va fi atins atunci cand romanii vor pleca din tara doar in vacante sau la studii, dar vor vedea mereu oportunitatile de dezvoltare din Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »Citeste si
Andrei Rosu: Pe termen lung nu te ajuta motivatia, ci obiceiurile
Setari Cookie-uri