Aproape jumatate (47%) dintre romanii care traiesc in strainatate vor sa se intoarca acasa, potrivit celui mai recent studiu despre diaspora romaneasca, comandat de RePatriot, un proiect de repatriere prin antreprenoriat al Fundatiei Romanian Business Leaders.

Motivele pentru care romanii vor sa se intoarca in tara sunt diverse, insa cei mai multi declara ca s-ar intoarce pentru ca vor sa fie din nou acasa, alaturi de familie si prieteni. 29% dintre ei spun ca vor sa faca ceva pentru a ajuta Romania, iar 27% spun ca vor sa-si petreaca in Romania anii de pensie. 23% dintre ei au declarat ca vor sa inceapa o afacere in Romania. 5% dintre romanii care vor sa se intoarca au marturisit ca tara de adoptie "nu este asa cum s-au asteptat" si tot 5% au spus ca Romania le ofera oportunitati pe piata muncii.

"Rezultatele studiului sunt ingrijoratoare. In 2016, 68% dintre romani isi doreau sa se intoarca acasa, in 2017 am avut primul semn de scadere si am ajuns in 2019 cu o scadere a numarului celor care isi doresc sa vina acasa. Asta inseamna ca oamenii si-au pierdut increderea. Stim ca in urma eforturilor RePatriot nu foarte multi romani se vor intoarce acasa, insa fiecare om castigat are o valoare formidabila", a declarat Marius Bostan, initiatorul RePatriot.

53% dintre romanii care locuiesc in strainatate nu vor sa se intoarca in tara, principalele motive fiind coruptia (83%), viata politica actuala (72%), mentalitatea romanilor (67%), nivelul de trai scazut in Romania (65%) si lipsa locurilor de munca (40%).

"Dintre romanii care nu vor sa se intoarca in tara, 83% declara ca principalul motiv este coruptia si 72% viata politica actuala. Daca aceste probleme s-ar ameliora, impreuna cu imbunatatirea sistemului sanitar, sistemul educational si reducerea birocratiei, acestia ar lua in considerare repatrierea", a declarat Adina Nica, Managing Director Open-I Research.

La intrebarea "Ce ar trebui sa se schimbe in Romania ca sa considerati ca merita sa reveniti?", romanii din diaspora au raspuns: coruptia, viata politica, mentalitatea romanilor, nivelul de trai scazut in Romania si lipsa locurilor de munca.

Noi, Romania Business Leaders, nu suntem guvernanti. Nu suntem membri in Parlament, nu noi avem putere sa schimbam acest tip de comportament de a administra Romania. Cateodata, acest tip de comportament este sub nivelul de inteligenta a unui administrator de bloc. Asta se intampla acum in Romania. Noi ne-am dori ca acest lucru sa se schimbe si incercam sa schimbam cate ceva. Speram si avem mare incredere ca acest lucru se schimba prin alegeri. Credem ca romanii vor fi cei care sunt suverani si vor exprima aceasta optine. Credem ca aceasta clasa politica se va imbunatati, dar nu dintr-odata. Revolutii nu se fac peste noapte. Lucrurile acestea iau timp si de asta ducem aceste mesaje catre diaspora si catre Romania

Marius Bostan, initiatorul RePatriot

Potrivit studiului RePatriot, 46% dintre romanii emigrati vor sa investeasca in Romania, fata de 56% in 2017, considerand ca cele mai atractive domenii sunt turismul (34%) si agricultura (39%).

Pe de alta parte, 37% dintre romanii din diaspora estimeaza ca in urmatorii ani lucrurile se vor imbunatati in Romania (fata de 43% in 2017), iar 29% cred ca lucrurile se vor inrautati (26% in 2017).

Studiul privind romanii din diaspora a fost initiat in iulie - august 2019, de catre agentia de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot. Chestionarul a fost completat online de catre 1.810 romani emigrati in tari precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franta, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

Ce este de facut?

Tendintele din studii sunt ingrijoratoare, motiv pentru care trebuie gasite urgent solutii. Potrivit Eurostat, populatia activa a Romaniei, care se afla in strainatate, este in proportie de 21,4%, aproape de cinci ori mai mare decat media UE (3,9%) si mai mare decat tari precum Lituania, Bulgaria, Croatia, care au procente intre 13% si 15%. In 2017, erau inregistrati 800 de studenti romani la universitatile din afara, iar in 2018 numarul lor a ajuns la 37.000. Sunt cifre alarmante.

"Studiul RePatriot scoate la iveala niste adevaruri pe care trebuie sa le adresam urgent. Prima cifra ingrijoratoare este ca sunt 47% dintre romanii emigranti care isi doresc sa se mai intoarca. Este o scadere de 10 procente fata de 2017. Motivele pentru care s-ar intoarce sunt, in primul rand, legate de familie si prieteni, viata sociala, dar isi doresc sa investeasca in Romania - 46%, in scadere fata de anii trecuti. Este un motiv in plus pentru masurile urgente pe care trebuie sa le luam, avand in vedere ca se mareste procentul oamenilor care cred ca nu se va imbunatati nimic in Romania - 29%", a declarat Adela Jansen, director Resurse Umane la BRD si care s-a alaturat Echipei RePatriot.

Aceasta propune trei solutii care ar putea face Romania atractiva pentru cei plecati in strainatate. Una dintre ele ar fi preventia. "Ar trebui sa prevenim plecarea si ar trebui sa incepem la scoala, cel tarziu la liceu, cu interventii ale mediului de afaceri care sa se transforme in politici publice. Sa avem o consiliere vocationala. Studentii trebuie sa poata participa la internship-uri reale. Trebuie sa dam posibilitati atat tinerilor din tara, dar si celor de afara sa ne descopere", a explicat Adela Jansen.

O alta solutie o reprezinta platforma RePatriot Jobs, in care companiile sa posteze oferte concrete de joburi si internship-uri atractive, astfel incat tinerii sa vada ce se intampla in Romania. "Totodata, trebuie sa ne adresam populatiilor non-UE care se pot integra foarte usor (din Republica Moldova, Ucraina, Serbia), care sa vina in tara sa lucreze sau sa studieze", a adaugat aceasta.

A treia solutie propusa de Adela Jansen se refera la un proiect real pentru promovarea tarii, astfel incat cei din afara sa ne cunoasca asa cum suntem.

Dragos Anastasiu: Daca nu aveti dosar cu sina, nu va puteti recapata cetatenia romana

Dragos Anastasiu, fondatorul Eurolines si unul dintre initiatorii RePatriot, a declarat ca statul roman trebuie sa invete sa transmita romanilor din diaspora mai mult respect si sa reconstruiasca sentimentul de incredere.

"Diaspora este o comoara pentru Romania si trebui tratata ca atare. Trebuie sa ne concentram pe repatriere pentru ca cei care locuiesc in strainatate dobandesc, in timp, abilitati pe care in Romania mai greu le pot obtine. Ca sa facem repatrierea, atat noi, privatii (pentru ca nu mai trebuie sa asteptam sa faca altii), cat si statul, trebuie sa transmitem celor de afara mai mult respect si sa reconstruim sentimentul de incredere. Asta este fundamentul oricarei decizii de a face ceva", a declarat Dragos Anastasiu.

Acesta a prezentat cateva cazuri concrete despre cum cetatenii nu sunt respectati si a cerut administratiei eliminarea barierelor administrative si comportamentale.

"Romanii se intorc acasa in vacanta si stim si cand se intorc, de Paste, de Craciun si vara. Cu toate astea, nu suntem in stare sa ne organizam la granite in asa fel incat sa ii primim cu respect. Niciun cetatean nu ar trebui sa petreaca mai mult de 15 minute la granita Romaniei. Al doilea exemplu este sistemul de vot. Nu are nimeni de ce sa isi petreaca mai mult de 15 minute la vot. Dati drumul la votul online, prin corespondenta, deschideti mai multe sectii de votare, aduceti mai multe stampile! Respect la vot inseamna ca cetateanul nu isi pierde mai mult de 15 minute", a declarat Dragos Anastasiu.

Acesta a vorbit si despre procesul absurd prin care trec cei care vor sa isi redobandeasca cetatenia romana. "Daca dupa ce cititi ce trebuie sa contina dosarul de obtinere a cetateniei veti spune ca asta inseamna respect, atunci inseamna ca am eu o interpretare gresita. Se cere pasaport in original si copie legalizata, doua fotografii de anumite dimensiuni, cand peste tot in lume, inclusiv in Romania, functioneaza scannere. Se cer acte de stare civila pe care statul roman le-a emis. Apostilate supralegalizate. Toate astea sunt facute in stilul clasic romanesc birocratic, de catre functionari care vor sa justifice existenta si care pun oamenii pe drumuri. Si ca sa inchei apoteotic, toate documentele se vor pune intr-un dosar cu sina. Daca nu aveti dosar cu sina nu o sa va puteti recapata cetatenia romana. Acesti oameni ar trebui sa isi poata recupera cetatenia printr-o simpla cerere in maxim 30 de zile", a spus Anastasiu.

"In Romania nu exista programe care sa ne ajute sa ramanem in tara"

Andreea Petrisor si Gabriel Paal s-au intors in Romania dupa o cariera in strainatate de 9 ani, respectiv 12 ani. Recent, cei doi s-au alaturat echipei RePatriot.

Andreea Petrisor a revenit acasa dupa o cariera de 9 ani in project management in Roland Berger. A coordonat echipe complexe in proiecte internationale in diverse industrii si s-a intors in Romania, unde a preluat pozitia de Managing Director al Delivery Hero Romania. Andreea este absolventa unui MBA in cadrul INSEAD in 2015, iar in 2010 a absolvit ca sefa de promotie European Business School din Londra.

In 2010 m-am intors in Romania pregatita sa aplic aici tot ce am invatat in afara. Mi-a luat mult timp sa-mi gasesc un job bun in Romania. Peste tot ma loveam de usi inchise. Mi se spunea ca sunt mult prea calificata si ca Romania nu era pregatita pentru noi. Am inceput intr-un final sa lucrez in tara, dar cariera profesionala m-a impins in afara. La finalul lui 2018 m-am intors acasa pentru familie. Intorcandu-ma, am crezut ca o sa fac un sacrificiu, insa nu e adevarat. Nu simt ca am renuntat la o cariera ascendenta acolo, pentru ceva mai jos aici. Avem o tara cu potential si voi face tot posibilul sa il exploram

Andreea Petrisor

Gabriel Paal s-a intors in Romania dupa o cariera de 12 ani in industria petrol si gaze, cel mai recent rol ocupat fiind acela de director de operatiuni pentru Europa in cadrul companiei General Electric. S-a intors in Romania cu dorinta de a aduce o schimbare pozitiva prin experienta sa.

Am plecat cu un internship in Olanda si am decis sa nu ma mai intorc. Oportunitatile erau mult prea mari in afara. Am petrecut 12 ani in industria petrol si gaze, pe 3 continente. M-am intors in tara ca sa incerc sa schimb lucrurile din interior. Din acest motiv am si pornit un mic business, o companie de consultanta pe care incerc sa o dezvolt cu talente romanesti

Gabriel Paal

"In Romania, nu le oferim tinerilor o educatie financiara adecvata. Ii invatam sa lucreze pentru bani, in loc sa le aratam alte oportunitati, chiar si de antreprenoriat. In Romania nu exista programe care sa ne ajute sa ramanem in tara", a adaugat Gabriel.

RePatriot, un proiect al Romanian Business Leaders lansat in anul 2015, este o comunitate construita ca o platforma de inspiratie, actiune, consiliere si informatie care isi propune sa faciliteze accesul romanilor din strainatate la oportunitatile din tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri