Candidatii de astazi, fie ca au experienta, fie ca abia fac cunostinta cu interviurile de angajare, au asteptari mari de la angajatori si compara ofertele romanilor cu cele din strainatate. Iar asta ii convinge pe multi dintre ei sa treaca granita catre alte oportunitati

"Din nefericire, criza a condus la un exod masiv de profesionisti si tineri absolventi de invatamant superior, atrasi de castiguri mai mari in tarile puternic dezvoltate. In acelasi timp invatamantul profesional (de meserii) a fost marginalizat. Criza a condus si la reducerea drastica a bugetelor de training (formare si perfectionare) ale companiilor din mediul privat", explica specialistii in HR de la compania Menatwork, furnizor de de materiale pentru constructii, produse pentru amenajari si finisaje de interior si exterior.

Cei care sunt in cautarea unui job, fie ca au experienta fie ca sunt tineri absolventi, au asteptari mari de la angajatori, compara ofertele de pe piata romaneasca cu cele din strainatate si au asteptari pe masura. Cu toate acestea, nivelul de pregatire necesar obtinerii performantelor profesionale, la nivelul asteptarii angajatorilor, de cele mai multe ori nu este cel corespunzator, explica reprezentantii companiei.

Grupul de companii Menatwork are in prezent aproximativ 280 angajati, din care 50% sunt in departamentele cu functii comerciale si de vanzare. Cealalta jumatate a angajatilor se regaseste in productie, administrativ, financiar, logistic, juridic, resurse umane, marketing, IT&C.

Media de varsta a ponderei majoritare a angajatilor din Menatwork se concentreaza in jurul varstei 40 de ani. Media de vechime in companie este de 7 ani, dar in companie sunt si persoane cu 20 de ani de vechime, chiar de la infiintarea Menatwork.

Citeste si:
România, pe primul loc în Europa la deficitul de angajaţi din IT&C
România, pe primul loc în...

In 2014, Menatwork a angajat 33 de persoane noi integrati in companie (din 42 recrutati, rata integrare 79 %) in 2014, aproape dublu fata de 2013. "Daca situatia economica nu se va schimba semnificativ in anul urmator, vom pastra strategia actuala de consolidare si vom face angajari doar pentru posturile care se vor elibera prin plecarea salariatilor existenti", explica reprezentantii Menatwork.

Odata cu aparitia crizei, si strategia de recrutare s-a schimbat major. Acum, compania vrea sa atraga profesionisti cu experienta, dar si tineri cu potential. Intregul proces de recrutare/selectie/integrare poate dura 2-4 luni (in functie de complexitatea postului).

In general, candidatii sunt interesati de job-urile din office (operator calculator, inspector resurse umane, contabil) si din vanzari si mai putine de posturi in productie si logistica.

Grupul Menatwork este prezent in Romania din 1994. Compania a avut in 2013 o cifra de afaceri neta de peste 125.000 de lei, potrivit datelor financiare de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Citeste si:
Lipsa forței de muncă întârzie cu aproape un an livrările de locuințe
Lipsa forței de muncă...

Sursa foto: Aplicare la job/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Întrebarea de la interviul de angajare care spune totul despre un candidat
Setari Cookie-uri