Interviul de angajare reprezinta o sansa, poate unica, de a impresiona angajatorul si a-l convinge ca tu esti cel mai bun pentru pozitia oferita, iar lucurile pe care NU trebuie sa le spui sunt extrem de importante.

Chiar daca poate pare greu de crezut, este nevoie de o singura propozitie gresita pentru a transforma un interviu reusit, intr-o oportunitate de angajare pe deplin pierduta. De cele mai multe ori nu vom primi o a doua sansa dupa ce am facut o greseala, am spus ceva nepotrivit sau am facut angajatorul sa aiba o parere negativa despre noi. Iata o lista cu lucuri pe care nu trebuie sa le spui la un interviu.

Cele mai importante lucuri pe care sa nu le spui la un interviu

Nu vorbi urat despre fostul sau actualul sef

Daca vei incepe cu o astfel de atitudine cu siguranta vei avea de pierdut pentru ca niciun angajator nu vrea sa i se faca o reclama proasta. Se va gandi automat ca daca te va alege pe tine exista o sansa foarte mare ca la fel sa vorbesti depre el si aceasta slujba. Chiar daca este important sa fii sincer si sa vorbesti deschis, jignirile sau atitudinea negativa nu iti vor fi de ajutor.

Cu cat se plateste acest job

Este normal sa vrei sa stii si acest lucru insa, nu fi tu cel care aduce in discutie problema salariului. Daca incepi sa vorbesti despre bani si cat poti castiga, nu vei face decat sa pari interesat doar de acest aspect si nimic altceva.

Trebuie sa raspund la telefon

In momentul in care ai inceput interviul telefonul trebuie sa fie pus deoparte si pe silentios. Angajatorul va privi ca o lipsa de respect ca tu sa raspunzi la telefon sau sa inceapa sa iti sune telefonul, eventual si cu o melodie mai putin decenta.

Veti regreta daca nu voi fi angajat

Angajatorul nu poate sa stie cu siguranta ca tu esti cea mai buna alegere pana nu evalueaza si ceilalti candidati. Este bine sa ai incredere si sa arati ca esti stapan pe tine si cunostintele tale, insa mandria exagerata te va face sa pierzi o oportunitate de angajare.

Cum ma descurc?

Nu pune niciodata aceasta intrebare in cadrul unui interviu. Angajatorii doresc sa aleaga oamenii care arata ca sunt increzatori si stiu de ce sunt capabili. Daca ceri feedback nu doar ca vei lasa impresia de nesiguranta dar, vei arata si ca esti un om slab care are nevoie sa i se spuna daca ce face e bine si atunci cand nu este cazul.

Pot sa lucrez de acasa si cate vacante pot sa imi iau?

Pastreaza intrebarile astea pentru mai tarziu, dupa ce ti se ofera o pozitie in cadrul companiei. Daca te grabesti sa intrebi aceste lucuri angajatorul va incepe sa aiba dubii in ceea ce priveste profesionalismul, ambitia si vointa ta de a munci.

Cu ce se ocupa mai exact compania?

Este una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face la un interviu si este o modalitate mai mult decat eficienta de a fi vazut ca un exemplu negativ. Nu te duci niciodata la un interviu de angajare fara sa stii nimic despre compania respectiva, este ca si cum ai arata dispret si dezinteres total fata de acel job.

Nu am nicio intrebare

Pregateste cateva intrebari pe care sa le pui si tu angajatorului, prin care sa arati ca esti informat, ca esti interesat si ca esti un profesionist. Candidatii care nu pun intrebari par nepregatiti si neinteresati de viitorul posibil loc de munca si arata ca nu conteaza pentru ei detaliile despre companie ci doar salariul.

Nu spune ca ai fost concediat

Chiar daca este adevarat si ai fost concediat de la fostul loc de munca, ar fi mult mai bine daca nu ai folosi aceasta expresie, deoarece nu va suna prea bine in urechile angajatorului. Din acel moment acesta va incepe sa-ti caute defectele, atitudinile gresite care au adus la concediere si nu se va mai concentra la aptitudinile si calitatile tale.

Nu te prezenta din start ca fiind fara experienta

Concentreaza-te mai mult pe lucrurile pe care le-ai facut, skill-urile pe care le ai, proiectele personale sau cursuri la care ai excelat. Scoate in evidenta partile tale bune si arata ca esti un om care vrea, isi doreste si poate.

Foto maine: interviu de angajare, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri