"Ce poti sa-mi spui despre tine si nu apare in CV?" Aceasta este intrebarea pe care angajatorii o pot adresa la un interviu si pentru care nu sunt pregatiti cei mai multi candidati, sustine un consultant in performanta strategica din Marea Britanie. Sa vedem, totusi, cum puteti face fata acestei intrebari.

Intrebarea "Ce poti sa-mi spui despre tine si nu apare in CV?" este rar intalnita in interviurile cu angajatorii romani, spun recrutorii. Chiar si asa, o astfel de intrebare le permite sa observe viteza de reactie, spontaneitatea, abilitatile de comunicare, stabilitatea sau instabilitatea pe care o va avea noul angajat, integrarea acestuia in echipa. "Acest tip de intrebare este unul provocatoar pentru candidati, deoarece cel mai adesea ei se gandesc ce ar dori recrutorul sa auda, mai degraba decat ce ar trebui sa transmita", spune Raluca Grigore, consultant recrutare, agentia Manpower Ploiesti.

Nu o sa puna nimeni intrebarea asta, deschis, asteptand sa primeasca o lista cu bile negre, ca la spovedanie.

Cum recrutorii nu se asteapta la un raspuns specific la aceasta intrebare, candidatii au asul in maneca. Ei ar trebui sa vorbeasca despre obiective si planuri, de abilitati si competente pe care cred ca e nevoie sa le sublinieze sau pe care nu au avut timp sa le detalieze in alte momente ale discutiei, considera Grigore, care nu va recomanda sa vorbiti despre viata personala.

Orice recrutor are, in interviul cu candidatul, un scop bine definit: sa afle tocmai ce nu este scris in CV, ne avertizeaza Daniela Miritescu, director de recrutare la Apt Group. "Este evident ca nu o sa puna nimeni intrebarea asta, deschis, asteptand sa primeasca o lista cu bile negre, ca la spovedanie. Sensul pozitiv al intrebarii se regaseste in acele lucruri carora nu le dai importanta, dar poate sa te aduca pe tine, candidat fiind, intr-o alta lumina, care poate fi semnificativa pentru interesele angajatorului. Reprezinta deci un atu de care adesea nu esti constient. Candidatii vin adesea cu convingeri limitatoare, li se pare ca nu sunt destul de valorosi", considera reprezentantul Apt Group.

Citeste si:
Corneliu Bodea, Adrem: Cum a schimbat OUG 114 piata de energie
Antreprenoriat in energie:...

Punctati succint orice informatie relevanta!

"Intr-un interviu structurat bazat pe competente, comportamentele reies strict in urma discutiei cu angajatorul sau recruiter-ul. Intrebarea are o relevanta scazuta, iar raspunsul la ea va fi de cele mai multe ori subiectiv sau foarte general. Desigur, pornind de la premisa: Calitatea intrebarii previzioneaza calitatea raspunsului. Recomandarea mea pentru candidati ar fi sa puncteze succint, orice informatie relevanta despre traseul profesional si rolul lor in organizatiile in care au lucrat si sa se pregateasca pentru interviu cu exemple concrete de situatii din cariera lor", va sfatuieste Eugenia Dabu, manager recrutare la compania Lugera.

Totodata, candidatul poate vorbi despre motivul pentru care a aplicat la post si de ce considera ca este potrivit. Pur si simplu, intrebarea nu este decat o ocazie prin care sa va evidentiati.

"Intervievatorul nu urmareste sa puna candidatul in dificultate si nu cauta raspunsuri corecte sau gresite, fiind interesat mai degraba de capacitatea candidatului de a se prezenta. Acest gen de intrebare este o oportunitate excelenta pentru a detalia anumite competente sau atu-uri importante pentru postul aflat in discutie", spune Laura Balaci, consultant recrutare, agentia Manpower Craiova.

CV-ul limiteaza fizic continutul, in conditiile in care trebuie sa cuprindem tot ce este important in cel mult doua pagini. Astfel, raman pe dinafara informatii esentiale pe care un candidat le poate pune intr-o lumina pozitiva la interviu. Iar intrebarea "Ce poti sa-mi spui despre tine si nu apare in CV?" trebuie vazuta ca o oportunitate.

Citeste si:
Ce sanse au seniorii Romaniei la un job, inainte de pensionare
Seniorii Romaniei: Ce sanse...

Sursa foto: Un interviu care merge prost/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Cum iti sabotezi sansele la job: ce sa NU spui la interviu