Elon Musk, unul dintre cei mai de succes oameni de business de pe Planeta, inca prefera sa recruteze personal viitorii angajati. Si nu este singurul CEO care face asta. Richard Branson (Virgin Group), Larry Ellison (Oracle), Lori Goler (Facebook), Peter Thiel (PayPal), Drew Houston (Dropbox) sunt doar cativa dintre oamenii cu cariere de succes care iau parte la interviurile de angajare.

Cine ar fi crezut ca CEO-ul unei companii gigant (indiferent de domeniul in care activeaza) isi mai poate strecura in agenda, si asa foarte incarcata, interviuri cu candidatii pentru joburile disponibile? Realitatea este ca, de fapt, cei mai multi CEO isi doresc sa cunoasca fata in fata potentialii angajati. Si pentru ca timpul lor este extrem de pretios, acestia nu isi pierd vremea cu intrebari irelevante si stupide. De fapt, fiecare CEO stie foarte bine ce vrea de la viitorul angajat, stie ce profil cauta si tocmai de aceea are pregatita o singura intrebare, care inglobeaza tot ceea ce vrea sa stie despre candidatul pe care il are in fata.

Elon Musk, CEO Tesla si SpaceX

"Stai intr-un punct fix pe Pamant. Te deplasezi o mila (1,6 km) spre sud, o mila despre vest si o mila spre nord. Vei ajunge exact in locul din care ai pornit. Unde te afli?"

Potrivit cartii "Elon Musk - Tesla, SpaceX si misiunea construirii unui viitor fantastic", antreprenorului ii place sa le puna candidatilor aceasta intrebare in timpul interviului, pentru a le testa inteligenta, potrivit businessinsider.com.

Intrebarea poate avea mai multe raspunsuri corecte, iar unul dintre ele este Polul Nord.

Larry Ellison, Oracle CTO si Executive Chairman

Larry Ellison angajeaza doar oameni talentati si foarte inteligenti. Pentru a-i testa in timpul interviului, acesta le pune urmatoarea intrebare: "Te consideri cea mai inteligenta persoana din cate cunosti?"

In cazul in care raspunsul candidatului la intrebare este "da", atunci este angajat pe loc. In cazul unui "nu", candidatul este exclus de pe lista.

Potrivit unui reputat profesor de economie, lideri precum Larry Ellison au atat de multa incredere in abilitatile si calitatile lor, incat nu se tem ca vor fi pusi in umbra de propriii angajati. Din contra, Ellison este de parere ca angajatii exceptionali au un rol foarte important in companie, pentru ca ii trag pe ceilalti colegi dupa ei, mobilizandu-i sa vina mereu cu noi idei si cu solutii la probleme.

Lori Goler, sefa departamentului HR Facebook

"Ai avut o zi perfecta la munca. Seara, ajungi acasa si te gandesti cat esti de norocos/norocoasa pentru ca ai cel mai bun job din lume. Ce ai facut in acea zi?"

Intr-un interviu despre cum recruteaza gigantii din social media, Lori Goler a explicat ca le pune candidatilor aceasta intrebare tocmai pentru a-i face pe candidati sa isi dea seama ce anume din acea zi perfecta la munca i-a determinat sa faca o treaba minunata.

Lori Goler ii incurajeaza pe cei care vor sa aplice pentru un job la Facebook sa isi aleaga rolurile in functie de calitatile si abilitatile pe care le au.

Peter Thiel, cofondator PayPal

Lui Peter Thiel ii place sa recruteze oameni carora nu le este teama sa vorbeasca despre ceea ce le trece prin cap. Pentru a-i determina sa faca asta, Peter Thiel le pune candidatilor urmatoarea intrebare: "Spune-mi ceva ce este adevarat, insa nimeni nu este de acord cu tine".

Thiel a explicat, pentru Forbes, ce urmareste cu aceasta intrebare: "In felul acesta testez originalitatea in gandire si curajul persoanei de a vorbi intr-o situatie dificila".

Richard Branson, fondator Virgin Group

Richard Branson a marturisit in cea mai recenta carte a sa, "In stilul Virgin: Tot ce stiu despre leadership", ca nu este un mare fan al interviurilor clasice.

"Desigur, CV-ul este important, insa daca ajungi sa angajezi pe cineva in functie de ceea ce scrie pe o bucata de hartie, atunci care mai este rostul interviului?", sustine Richard Branson. De aceea, ii place sa ii intrebe pe candidati: "Ce ti-ar fi placut sa scrii in CV-ul tau, dar nu ai avut ocazia?".

Drew Houston, fondator Dropbox

Drew Houston are doar 33 de ani si este miliardar. Inr-un interviu pentru The New York Times, acesta a marturisit ca in timpul unui interviu de recrutare pune mereu aceleasi cinci intrebari:

1. Ce stii sa faci cel mai bine?
2. Pe cine admiri cel mai mult?
3. Ce ai invatat in ultimul an?
4. Daca ai putea sa dai timpul inapoi cu 10 ani, ce sfaturi ti-ai da?
5. Care sunt cele mai importante lectii pe care le-ai invatat de-a lungul timpului?

Drew Houston spune ca punand aceste intrebari unui candidat poate sa isi dea seama cat de dispus este sa investeasca in el, sa fie din ce in ce mai bun.

Citeste si: 4 cuvinte care te vor scoate in evidenta la interviul de angajare

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri