Doar 25% dintre angajatorii romani anunta intentii de crestere a numarului de angajati in trimestrul trei (iulie-august-septembrie), arata studiul Manpower privind Perspectivele de Angajare de Forta de Munca.

Mai mult, 11% din companii anticipeaza scaderi, rezultand o Previziune Neta de Angajare ajustata sezonier de +7%, cu 2 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul II, dar si decat in trim. III/2014. Cu toate acestea, este de asteptat ca in intervalul iulie - septembrie 2015 numarul de angajati sa creasca in mai mica sau mai mare masura in noua din cele 10 sectoare de activitate si sapte din cele opt regiuni.

Sursa foto: Manpower Group

"Piata este mai dinamica decat in trimestrele anterioare: mai mult de o treime din angajatori prevad o schimbare in dimensiunea fortei lor de munca si doar 62% nu anticipeaza modificari. O mare parte a activitatii va fi pozitiva, dat fiind ca 1 din 4 angajatori romani anunta intentia de a isi creste numarul de angajati, dar diferentele dintre regiuni si sectoare de activitate continua sa persiste”, spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

"Aceasta inseamna ca cei aflati in cautarea unui loc de munca ar trebui sa-si evalueze oportunitatile de angajare in ansamblu, pe o scara mai larga, iar angajatorii ar trebui sa ia in considerare bazine mai variate de forta de munca, cu nivele diferentiate de talente disponible sau deficitare, atunci cand isi formuleaza strategiile de crestere si investitie", adauga el.

Care sunt totusi cei mai optimisti angajatori

Cu o singura exceptie, in ultimele 10 trimestre angajatorii din industria prelucratoare au fost cei mai optimisti din tara si continua sa prognozeze un ritm de angajare sustinut si in trimestrul III/2015. Previziunea neta de angajare in sector este de +19%, cu 7 puncte procentuale sub cea din trimestrul II si cu doar 1 punct procentual mai puternica decat in trimestrul III al anului trecut.

Cea mai abrupta scadere fata de trimestrul anterior, de 13%, este insa raportata de catre angajatorii din comert cu ridicata si cu amanuntul, unde previziunea neta de angajare este de +9%, fata de +22% in trimestrul II. Intentiile de angajare s-au restrans fata de trimestrul trecut in opt din cele 10 sectoare de activitate, au ramas stabile intr-unul, si au crescut cu o marja mica in cel de-al zecelea. Perspectivele sunt insa pozitive in ansamblu, cu exceptia sectorului energie electrica, apa, gaze, in care previziunea este de -8% pentru al doilea trimestru consecutiv, si nu a atins cote pozitive decat o singura data in ultimii doi ani.

Intentiile de angajare au slabit fata de trimestrul II si din punct de vedere regional, cu pana la 23% in regiunea de nord-est a tarii si 18% in sudul tarii. Angajatorii din centrul tarii sunt singurii care si-au consolidat prognoza fata de trimestrul anterior cu doar 1 punct procentual, de la +13% la +14%.

Prognoza este insa in mare parte luminoasa, cu exceptia regiunii sud-vest, unde perspectivele de angajare raman stationare, cu o previziune de 0%. Cei mai optimisti sunt angajatorii din vestul tarii, care raporteaza o previziune neta de angajare de +21%, cu 4 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul anterior, dar considerabil mai puternica decat in trimestrul III/2014, fata de care s-a intarit cu 15 puncte procentuale. Pentru regiunile nord-est si Bucuresti si Ilfov angajatorii au prognoze moderate, cu previziuni de +8%, respectiv +7%.

Angajatorii din organizatiile cu peste 250 de angajati si cei din organizatiile mijlocii (intre 50 si 249 de angajati) sunt din nou cei mai dispusi sa-si creasca numarul de angajati, raportand previziuni de +15%, respectiv +12% pentru intervalul iulie – septembrie.

Cu toate acestea, optimismul acestor angajatori s-a diminuat oarecum fata de trimestrul trecut, ceea ce s-a intamplat si in cazul organizatiilor mici, unde previziunea neta de angajare de +5% este cu 3 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul II/2015. In schimb, ritmul de angajare din organizatiile foarte mici, cu pana la 10 angajati, a incetinit considerabil fata de trimestrul anterior (cu 9%), angajatorii raportand o previziune neta de angajare de 0%.

Sursa foto: Jobless/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri