De la Marie Curie incoace, rolul femeilor in cercetarea stiintifica, oricare ar fi domeniul, a fost recunoscut si apreciat in intreaga lume. Desi in 1903 cercetatoarea poloneza a fost prima femeie care a castigat premiul Nobel, in 2015 exista inca domenii considerate specifice barbatilor, cum ar fi robotica. Faptul ca o femeie conduce un laborator de robotica este un lucru special. Faptul ca acea femeie este si profesor la Berkeley e cu adevarat exceptional, mai ales ca vorbim despre o romanca, scrie cariereonline.ro.

Cercetarea Ancai Dragan in robotica este legata de planificarea miscarii unui robot cand trebuie sa interactioneze sau chiar sa lucreze cot la cot cu oamenii, spre exemplu: sa ajute pe cineva cu o dizabilitate sa bea un pahar cu apa, sau sa ajute un muncitor intr-o fabrica sa asambleze o piesa. Algoritmii din robotica pentru planificarea miscarii se concentreaza pe a gasi orice miscare care duce robotul de la o configuratie initiala la o configuratie finala, fara a lovi obstacolele din jur, dar nu iau in considerare ca atunci cand robotul interactioneaza cu cineva, acel cineva ii va observa miscarea si va incerca sa reactioneze corespunzator. Contributia tezei de doctorat a cercetatorului roman, sub indrumarea lui Sidd Srinivasa, a fost integrarea notiunii de "observator" al miscarii in algoritmii de planificare.

„Latura feminina“ a roboticii

Problematica roboticii este una delicata. Am intrebat-o pe Anca Dragan daca robotii sunt periculosi, mai ales daca ne gandim ca, in urma cu putin timp, un muncitor din Germania a murit atunci cand a intrat in cusca unui robot industrial. Ne-a spus ca tocmai acest aspect vrea sa il elimine, prin cercetarile ei.

Citeste in continuare pe cariereonline.ro.

Sursa foto: cariereonline.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri