Dupa 22 de ani de munca in domeniul public, la Serviciul Pasapoarte, Mihaela Keller (59 ani), licentiata in drept, a ajuns din intamplare sa lucreze in domeniul imobiliar. In prima faza, senzatia oferita de volumul de munca din acest domeniu, era aceea ca lucreaza 7 zile din 7, iar telefonul nu se mai opreste din sunat. Patru ani mai tarziu, devenea unul dintre cei mai performanti agenti imobiliari ai RE/MAX si isi trecea in portofoliu o tranzactie record de 840.000 de euro.

Dupa 14 ani de proiectare in constructii, la inceputul anilor '90, Mihaela Keller si-a dat seama ca isi doreste sa se orienteze spre altceva in cariera, iar intamplarea a adus-o la institutia careia urma sa ii dedice urmatorii 20 de ani.

"Inainte de toate, mi-am propus o scurta vacanta, daca tot se putea lua ravnitul pasaport fara nicio piedica! Asa ca m-am asezat, de cu seara si cu multa rabdare, la randul lung al doritorilor de calatorii in strainatate. Intamplarea a facut sa aflu ca se cauta oameni cu scris frumos pentru completarea pasapoartelor. Si pana la urma am ramas la Serviciul Pasapoarte timp de 22 de ani. Nu am spus «nu» unei noi cariere pentru care imi lipsea total experienta. Iar pasapoartele, pentru cei care lucrau in sistem, nu insemnau doar «scrisul» lor. Profesia respectiva presupune cunostinte juridice solide. A trebuit, practic, sa ma reinventez. M-am inscris la Drept, urmand apoi cursuri postuniversitare de specialitate si un masterat in Drept Civil, studii care m-au ajutat imens in noua cariera. Perioada de timp de la Pasapoarte m-a ajutat sa cunosc foarte multe persoane, o parte dintre ele devenindu-mi mai tarziu clienti in imobiliare", a explicat Keller.

Intamplari dupa intamplari au adus-o in piata imobiliara

Ulterior, intrarea pe piata imobiliara s-a datorat tot unei intamplarii.

"In urma cu patru ani, o buna amica la aceea vreme, Ramona Cuc, a venit cu unul dintre copiii ei sa solicite pasaport. Printre altele, i-am spus ca peste cateva luni urma sa implinesc 55 de ani si, ca militar, plecam la pensie. Ramona mi-a propus sa intru pe aceasta nisa, a imobiliarelor. Exact ca in anii '90, mi-am dorit din nou o vacanta si am plecat in Mallorca sa ma bucur de prima luna de pensie si sa imi analizez prioritatile. La intoarcere, am decis ca este o foarte buna oportunitate sa intru in real estate si sa ma alatur Ramonei Cuc in acest business", a povestit Mihaela Keller.

Odata, intrata in domeniul imobiliar, primul an de activitate a fost unul dificil, cu multe sarcini si volum mare de munca.

"In primul an de imobiliare, aveam senzatia ca am intrat intr-o afacere care functioneaza 7 zile din 7 si eu trebuie sa muncesc 7 zile din 7. In plus, si cand nu esti la birou, telefonul iti suna in mod regulat. In ultimii trei ani, viata mea a intrat totusi pe un fagas normal, iar impactul imobiliarelor asupra vietii mele este diferit. Dar munca din imobiliare te scoate din zona de confort, aste este sigur! Solutia? Imi stabilesc obiective pe termen scurt, imi reevaluez permanent reperele, sunt organizata cu timpul meu si imi traiesc prezentul. Mi-am delimitat viata personala de cea profesionala, am cautat sa gasesc un echilibru, iar profesia actuala nu ma defineste in totalitate. Calatoresc de cate ori am ocazia si ma bucur de prezenta celor dragi mie cat pot de mult", conform Mihaelei Keller.

Inca de la intrarea pe piata imobiliara, Keller a luat decizia de a activa pe cont propriu, fara o echipa in spate, si si-a dorit sa se concentreze pe imbunatatirea tehnicilor de vanzare si sa reuseasca sa devina unul dintre cei mai buni agenti ai echipei RE/MAX in Romania.

In prezent, Mihaela Keller este agent imobiliar in cadrul RE/MAX Grup de Lux Cluj-Napoca si detine si o firma proprie, lucrand prin asociere la RE/MAX.

Cea mai scumpa proprietate tranzactionata de aceasta a fost in valoare de 840.000 de euro.

Mihaela Keller considera ca succesul este o notiune relativa, diferita de la om la om si care tine mai degraba de propriul sistem de valori si de educatie decat de norme sociale. Ea subliniaza ca desi suna a cliseu, cheia succesului este cu adevarat increderea in noi insine, la care se adauga concentrarea pe obiectivele propuse, plus o doza sanatoasa de perseverenta si vointa.

De multe ori, noi suntem cei care ne punem singuri piedici in calea succesului si nu avem curajul sa ne asumam raspunderi. In ceea ce ma priveste, ma simt implinita in ceea ce fac si cu ceea ce sunt, fara vreo urma de regret ca am indraznit sa imi asum riscuri si noi provocari.

Calitatile unei femei antreprenor in lumea imobiliara

In ceea ce priveste succesul femeilor in lumea imobiliara, Mihaela Keller sustine ca imobiliarele sunt un domeniu unde primeaza calitatile de profesionist.

"Amabilitatea, fermitatea sau deprinderea de a lucra cu oameni si de a castiga increderea clientilor sunt trasaturi de care un broker imobiliar are nevoie indiferent ca este barbat sau femeie. Exista cu siguranta unele provocari si obstacole cu care barbatii au de-a face mai putin, si nu ma indoiesc ca functioneaza si reciproca, dar un agent care este setat sa incheie tranzactia invata sa le depaseasca. Atunci cand caut inspiratie in povestile de succes ale altora, ma impresioneaza cel mai mult traiectoriile celor care si-au construit cariera si afacerile de la zero, pornind doar cu idei inteligente si o vointa puternica de a le pune in practica", explica aceasta.

In prezent, in reteaua nationala RE/MAX, 39% dintre agenti sunt femei si 61% sunt barbati. In topul primilor 10 agenti dupa numarul de tranzactii si comisioanele incasate pe un an, procentajul este de 50% femei si 50% barbati. Daca ne referim la comisioane per agent, atunci femeile au incasari de 58%, iar barbatii 42%.

RE/MAX este cea mai mare franciza imobiliara la nivel global cu peste 6.300 de birouri si peste 96.000 de agenti afiliati in 95 de tari din intreaga lume. In Europa, RE/Max este prezent in 31 de tari, cu 1.500 birouri si 13.000 de agenti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri