Cum poti ajunge sa studiezi in universitati din strainatate chiar daca nu ai bani

Cand vine vorba de studii in strainatate, primul lucru care le vine in gand parintilor romani este legat de sumele necesare pe care le presupune aceasta experienta, costuri pe care multi dintre ei nu si le permit. Ceea ce nu stiu acestia este ca in mai multe tari din Europa guvernele aloca imprumuturi avantajoase studentilor sau invatamantul este gratuit.

Un exemplu este imprumutul acordat de statul britanic, unde un an de studiu costa intre 9.000 si 12.000 de lire sterline, care ofera un grant de pana la 12.000 de euro (8.700 lire) pe an.

"Plata acestuia se poate face in termen de 30 de ani din momentul in care absolventul si-a gasit un loc de munca", a declarat Ana Maria Papp, Manager Departament Universitati in cadrul Integraledu, companie de consultanta educationala, care organizeaza World Education Fair, cel mai mare targ de consultanta educationala.

Rambursarea incepe doar daca venitul sau va depasi 21.000 de lire pe an, daca lucreaza in Marea Britanie, si reprezinta aproximativ 9% din suma care depaseste acest venit.

Daca absolventul isi gaseste un loc de munca in Romania, rambursarea incepe cand salariul lui ajunge la 12.600 de lire pe an, adica peste 75.000 de lei pe an (6.400 lei pe luna). De exemplu, daca un absolvent are un salariu care ajunge la 7.000 de lei pe luna va rambursa 9% din diferenta de 600 de lei (diferenta intre 6.400 de lei si 7.000 de lei), in timp ce o persoana cu salariu sub 6.400 de lei pe luna nu va plati niciun ban.

Citeste si:
Marius Motofei, Vodafone România: Educația ne dă competitivitate...
Marius Motofei, Vodafone...

Mai mult, exista posibilitatea ca imprumutul sa se prescrie daca absolventul nu ajunge niciodata la acel prag salarial.

Sabina Negut, studenta in anul patru la Universitatea din Huddersfield, specializarea Law and Business, a aratat ca studentii au posibilitatea sa se angajeze in perioada studiilor si sa isi achite singuri si celelalte cheltuieli, cu chiria si mancarea.

"Eu am inceput sa lucrez in departamentul de marketing al universitatii si astfel sa imi castig banii pentru chirie, cheltuieli cu mancare si chiar pentru alte cumparaturi. Dupa anul al doilea de universitata, am avut posibilitatea sa imi intrerup o perioada studiile si am facut o practica de 11 luni intr-o companie, unde am fost platita si am reusit sa imi achit toate cheltuielile", a spus Sabina Negut, care a precizat ca sumele cheltuite lunar se ridica la 500-600 de lire sterline.

Reprezentantii Integraledu au aratat ca si in Olanda studentii romani pot beneficia de un sistem similar de imprumut din partea autoritatilor, in timp ce in Danemarca si Suedia invatamantul este gratuit.

Citeste si:
A reînceput goana angajărilor în HoReCa. Companiile se luptă să...
A reînceput goana angajărilor...

Motive pentru care tinerii romani merg la studii in strainatate

Unul dintre motivele pe care studentii romani il evidentiaza la unison este practica pe care au posibilitatea sa o faca inca din primii ani de facultate.

"In cadrul universitatii unde studiez se pune mult accent pe partea practica. Avem proiecte saptamanal, vin firme mari in cadrul universitatii, precum Facebook sau Google, si sunt dispusi sa ne primeasca in internship in cadrul companiei inca din anul intai de studiu, cu posibilitatea de a ne angaja", a aratat Mihai Barbu, student la Imperial College London.

De asemenea, Sabina Negut, care va deveni avocat arata ca a avut ocazia ca in universitatea din Huddersfield, Marea Britanie, sa mearga intr-un tribunal, sa apere un caz, intrand astfel in pielea unui avocat, si sa aprofundeze ulterior lucrurile invatate cu profesorii.

La ce se uita universitatile din afara

Tinerii care isi doresc sa urmeze studii universitare in afara tarii trebuie sa inceapa sa se informeze despre variantele pe care le au inca din primul an de liceu si sa stie ca la admitere universitatile se vor uita atent la:

Citeste si:
APROAPE NIMIC | Ce învățăm la școală despre romi, Holocaust și sclavie
APROAPE NIMIC | Ce învățăm la...
  • fisa matricola a aplicantului;
  • materiile studiate;
  • mediile obtinute in anii de scoala;
  • activitatile extracurriculare (voluntariat, concursuri, participarea la conferinte, dezbateri)

De asemenea, tinerii trebuie sa fie pregatiti sa dea teste de limba engleza.

In topul primelor trei destinatii de studiu se mentin in continuare, pe langa Marea Britanie, Danemarca si Olanda. Destinatia preferata si in acelasi timp si cea mai scumpa ramane, ca si anul trecut, Marea Britanie. Tinerii romani care doresc sa studieze in strainatate pot beneficia de programe de informare si consultanta oferite de catre organizatorii World Education Fair, Integraledu, targ care va avea loc in zielle de 26 si 27 septembrie la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucuresti.

Cei care nu vor putea ajunge la editia din Bucuresti pot participa la targurile World Education Fair care vor avea loc in Timisoara, pe 28 septembrie, la Hotel Timisoara, in Galati, pe 30 septembrie, la Hotel Vega, sau in Constanta, pe 1 octombrie, la Hotel Ibis.

Sursa foto: student Marea Britanie, Shutterstock
Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri