Decizia luata de Marea Britanie de a parasi Uniunea Europeana nu va determina companiile sa renunte la angajarea romanilor. Din cauza deficitului lor de personal, dar si pe fondul salariilor mai mici pe care romanii sunt dispusi sa le accepte, angajatii din tara noastra vor ramane intre preferatii companiilor engleze, care cauta de la personal necalificat pana la specialisti, chiar daca, initial, angajatorii din Marea Britanie s-au putea dovedi tematori la noi recrutari sau daca procedura recrutarii s-ar igreuna.

Angajatorii din Marea Britanie au recrutat cu preponderenta, in ultimii ani, angajati romani pentru a-si acoperi nevoile de personal din domeniile turism, comert, ingrijire, transporturi, precum si sanatate.

"Sunt doua motive pentru care companiile din Marea Britanie angajeaza romani, si anume deficitul de personal si faptul ca britanicii nu ar accepta salarii la nivelul celor acceptate de romani", considera Cristina Savuica, sefa companiei de recrutare Lugera.

Ea considera primul efect al Brexit "este lipsa de certitudine cu privire la un proces care nu a mai fost parcurs pana acum".

"Aceasta va determina o retinere in investitii si dezvoltare si, ca efect al acestora, retinerea de la extinderea fortei de munca, inclusiv romanesti. Primele efecte sunt imediate, inghetarea angajarilor si a planurilor", a precizat Cristina Savuica.

Angajatii romani nu vor fi inlocuiti de indieni sau pakistanezi

"Nevoia uriasa de personal, cuantificata clar prin numarul mare de joburi, arata ca Marea Britanie va avea in continuare nevoie de romani, bulgari, polonezi etc. Cel mai probabil nu vor prefera indieni, pakistanezi in detrimentul est-europenilor. Credem ca numarul de oferte de munca pentru romanii de acolo si pentru cei din Romania, va fi similar cu cel actual, insa procedura de angajare va fi mai anevoioasa, si va fi ingreunata de birocratie, dar nu blocata", au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii site-ului de recrutare pentru joburi din strainatate TJobs.ro.

Partea de birocratie posibil va fi ingreunata incepand cu 2018, insa nu preconizam diferente majore in ofertele de munca. Nevoia uriasa de personal exista si nu se va acoperi de la sine.

Si reprezentantii eJobs.ro, site de recrutare, cu peste 3.000 de locuri de munca disponibile in prezent in Marea Britanie, sustin ca nu vor exista efecte imediate ale deciziei anuntate, insa recomanda romanilor care vor un loc de munca in Regat sa se informeze asupra conditiilor de munca.

"Iesirea Marii Britanii din UE nu se va face imediat, ci va fi rezultatul unor negocieri care ar putea dura pana la doi ani. De aceea, este indicat ca romanii care vor un loc de munca in Marea Britanie sa ia decizii informate asupra conditiilor de munca ale angajatorului si sa considere ca va fi nevoie de o perioada pentru implementarea schimbarilor", spun reprezentantii eJobs.

Romanii care lucreaza deja cu acte in regula NU vor fi afectati

"Toti romanii care muncesc deja in mod legal in Marea Britanie vor avea dreptul sa ramana acolo in continuare. Daca Marea Britanie va iesi din UE, statutul acestor persoane va fi nevoie sa fie renegociat in perioada urmatoare, insa va fi cu greu finalizat inainte de 2020", spun reprezentantii eJobs.

In ceea ce priveste situatia romanilor care lucreaza acolo, statutul lor nu poate fi periclitat pentru ca sunt destul de specializati, sunt oameni respectati care s-au integrat in locuri de munca importante

Cat castiga romanii in Marea Britanie

Romanii care lucreaza in Marea Britanie in functii necalificate, ca tinichigii, tamplari, culegatori de capsune, personal de menaj, macelari si personal in constructii castiga intre 8 si 11 lire pe ora, daca au experienta si cunosc limba engleza. Cei care sunt la primul job si nu vorbesc engleza primesc intre 6,7 lire pe ora si maximum 7,2 lire pe ora.

Muncitorii din restaurante si hoteluri castiga, de asemenea, pana la 10 lire pe ora.

In acelasi timp, personalul cu experienta si pregatire superioara, poate sa depaseasca cu mult aceste sume, cum este cazul medicilor, care ajung sa castige pana la 16 lire pe ora. Pentru asistente, salariile sunt cuprinse intre 1.200 si 1.800 de lire pe luna.

  • Constructor structuri – salarii de 2.700 – 3.200 euro
  • Bucatari - salarii 2.000 - 3.100 euro
  • Ingrijire varstnici – salarii de 1.700 – 2.800 euro
  • Soferi de TIR - 2400 – 2700 Euro

Sursa foto: shockfactor.de/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri