Peste 15.000 de romani de peste hotare au trimis online bani in tara, prin intermediul platformei TransferGo, companie de transfer international de bani.

Cresterea competitiei din piata locala de transfer de bani din strainatate a redus semnificativ comisioanele acestor tranzactii, care, in cazul bancilor, ajungeau si la 10% in urma cu 5 ani. Companiile au ajuns sa reduca si timpul de realizare a transferului de la 1 saptamana, cat dura in trecut, la mai putin de o ora.

Principalii jucatori din aceasta piata sunt Moneygram si Western Union. Ambele firme au comisioane de pana la 4% in cazul unei sume de 1.000 de euro transferata din UE catre Romania.

Sistemul local in-local out

Sistemul folosit de TransferGo ii permite companiei sa faca un transfer de bani in 30 de minute. Astfel, expeditorul face o tranzactie locala in contul bancar TransferGo din aceeasi tara, iar compania plateste local in contul bancar al tarii de destinatie, in acest fel tranzactiile fiind cu pana la 90% mai ieftine.

Acest sistem a transformat TrasnferGo intr-o afacere cu tranzactii intre 44 de tari, in valoare de peste 280 de milioane de euro in cei patru ani de la infiintare, Romania fiind una dintre principalele piete ale companiei. Peste 15.000 de romani au trimis bani prin TransferGo in ultimul an, firma sustinand ca in acest fel clientii au reusit sa economiseasca pana la 90% din costurile lor de transfer.

Marius Nedelcu, contry manager TransferGo pentru Romania, afirma ca opereaza in acest moment in Romania prin intermediul Raiffeisen Bank, BRD , BCR si Banca Transilvania, urmand ca in viitor sa se concretizeze si un acord cu ING Bank.

TransferGo percepe o taxa fixa de transfer de 0,99 lire sterilne pentru banii livrati in urmatoarea zi lucratoare, 1,99 de lire sterline pentru banii livrati in aceeasi zi sau 4,99 lire sterline petru banii livrati in 30 de minute.

Compania TransferGo a fost infiintata in anul 2012, in Lituania, iar sediul central se afla in prezent la Londra, Marea Britanie. CEO-ul si co-fondatorul firmei a declarat ca ideea aceasta de transfer i-a venit in momentul in care s-a mutat in Londra si a observat cat de greu ii este sa trimita bani in tara natala. In momentul de fata ofera serviciile companiei unui numar de peste 200.000 de clienti din Europa.

"In urma cu 5 ani trimiteam bani international si dura 1 saptamana pana intrau in cont, comisionul era intre 5-10%, destul de scump. Bancile detineau monopolul si era un lucru rau. Cel mai rau era ca bancilor nu le pasa daca la finalul zilei iti ofereau un serviciu bun sau nu pentru ca nu le impacta afacerea. Aveau foarte multi client si nu se concentrau asupra lor, se concentrau cum sa mentina monopolul", a declarat Daumantas Dvilinskas, CEO si Co-fondator TransferGo.

TransferGo a fost infiintata de o echipa de 4 patru oameni si au beneficiat de un ajutor de stat din partea Lituania. Pana in momentul de fata, investitiile au ajuns la aproximativ 3 milioane de dolari.

Numarul de romani care au ales sa munceasca in strainatate depaseste 3 milioane

Numarul de romani care au ales sa se mute si sa lucreze in strainatate depaseste 3 milioane, potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite. Conform acestor statistici, Romania devine a patra tara din UE, dupa numarul de persoane care muncesc in afara tarii de origine/ Cea mai mare parte dintre ei ajung sa lucreze in strainatate pentru a oferi sprijin financiar familiei ramase in tara.

Conform unei statistici a Fundatiei Lufkin pentru Migratii si Antreprenoriat (FLAME), romanii care lucreaza in strainatate trimit in tara aproximativ 7 miliarde euro anual, insa au un potential de economisire de circa 30 miliarde euro.

Un alt aspect al studiului a vizat comportamentul financiar al romanilor din strainatate. Astfel, daca in trecut, diaspora investea foarte mult in constructii si imobiliare, in prezent, romanii au inceput sa se axeze si pe realizarea de economii sau investirea intr-o afacere. In Italia, ministrul de finante a declarat ca 8,4% din companiile inregistrate in 2015 au fost infiintate de romani. In Marea Britanie existe peste 10.000 de firme romanesti.

Sursa foto: A. and I. Kruk / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri