Cabin Crew Elite este primul si, deocamdata, singurul proiect romanesc care ofera cursuri de pregatire pentru insotitorii de bord in aviatia privata. Cele trei fondatoare spun ca afacerea a pornit ca un vis, atunci cand pasiunea s-a unit in mod firesc cu experienta. Ele pregatesc acum tinerii pentru cariera de insotitor de zbor pe liniile comerciale, unde sansele de a obtine un job sunt de numai 10-15%, dar si pentru zborurile private, unde salariile depasesc 5.000 de dolari, iar criteriile de selectie sunt si mai riguroase.

Cabin Crew Elite a inceput din pasiunea comuna pentru aviatie a Fedeliei(centru), Ramonei (stanga), si a Rucsandrei (dreapta). Fiecare dintre ele a acumulat ani buni de experienta ca insotitor de bord,avand impreuna peste 50 de ani de aviatie . Ca urmare, acest business a fost pasul firesc in cariera, pentru ca vroiau sa faca mai mult in aceasta industrie.

"Din start nu ne-am gandit la bani cand am inceput sa facem aceste training-uri. Nu am fost setate pe business. Aveam pur si simplu foarte multe lucruri pe care vroiam sa le impartasim altora", spune Rucsandra, care mentioneaza ca de aceea si pretul unui training este mult sub cel practicat in alte tari europene.

Cursurile despre protocol si servicii in aviatia privata dureaza 3 zile si costa 500 de euro, fiind realizat cu maximum 10 participanti. In Europa sau Statele Unite preturile unui astfel de training sunt de mii de euro. Training-ul despre aviatia privata se adreseaza atat insotitorilor de bord cu experienta in aviatia comerciala, dar si tinerilor care au vaste cunostinte in domeniul hotelier, relatii publice, organizari evenimente, etc. Cabin Crew Elite ofera si un curs de 2 zile de pregatire pentru interviurile companiilor de linie, dar si sesiuni intensive de consiliere personalizata pentru obtinerea job-urilor de insotitor de zbor. Training-urile sunt bilingve (romana-engleza), pentru ca engleza este obligatorie la orice companie din aviatie.

"Noi ii invatam tot ce trebuie sa stie la interviuri, ii informam despre oportunitatile nou aparute pe piata locurilor de munca, iar Cv –urile lor vor intra in atentia recrutorilor cu care intram in contact, dar tine de ei (cursanti - n.r.) cat de mult se dedica obtinerii unui loc in aceasta industrie", spune Ramona.

Citeste si:
Kuwait Airways face recrutari in luna mai in Romania
Kuwait Airways revine in...

90% dintre candidatii care merg la interviurile companiilor aeriene nu stiu ce ii asteapta si ce presupune meseria de insotitor de bord.

Si aici intervin Rucsandra, Ramona si Fede, care prin training-urile pe care le fac pregatesc tinerii pentru a se descurca la aceste interviuri, crescandu-si mult sansele de angajare, dar, in acelasi timp, ii ajuta pe multi sa isi dea seama din timp ca acest job nu li se potriveste. Sa fii insotitor de zbor nu este un job relaxant si fara griji asa cum multi tineri considera la inceput, responsabilitatile echipajului de bord fiind foarte mari, in special pe cursele private, unde trebuie sa inveti foarte multe lucruri pentru a raspunde cerintelor clientilor VIP.

Rucsandra, Ramona si Fedelia au lansat in martie 2015 afacerea si in doar 6 luni au sustinut peste 15 de training-uri, in noiembrie fiind si primul din zona de aviatie privata. De altfel, Cabin Crew Elite este primul si singurul proiect din Romania care ofera training-uri si pentru insotitorii de zbor care isi doresc sa faca tranzitia in aviatia privata.

Citeste si:
Lufthansa va angaja peste 3.000 de persoane in 2017
Lufthansa va angaja peste...

Ai o pasiune asemanatoare sau te gandesti sa investesti intr-o astfel de cariera? Poti sa primesti finantare in doar 3 ore cu creditul Expresso de la BRD.

Cabin Crew Elite

Cat de greu ajungi insotitor de zbor in aviatia privata

Diferenta intre aviatia privata si cea comerciala tine de faptul ca, in primul caz candidatii nu au nevoie de un atestat de zbor, orice avion cu mai putin de 19 locuri intrand in aceasta categorie. In prezent, pentru a deveni insotitor de zbor la companiile romanesti ai nevoie de un atestat de zbor din partea Autoritatii Aeronautice Civile din Romania, in timp ce liniile aeriene din Orientul Mijlociu, dar si unele companii low-cost, nu cer un astfel de atestat.

Multi romani care zboara pentru cativa ani la companiile din Orientul Mijlociu aleg sa faca trecerea in aviatia privata, unde salariul lunar poate ajunge si la 5.000 de dolari, plus diurna si asigurarea cazarii si a serviciilor medicale. Insa, jobul de insotitor de zbor pentru corporatii, familii regale sau alte VIP nu este deloc usor.

Citeste si:
Wizz Air cauta insotitori de zbor: ce conditii trebuie sa indeplinesti
Wizz Air angajeaza stewardese...

"Cand vorbim despre aviatia privata, ne referim la un domeniu exclusivist, dar beneficiile contrabalanseaza greutatile.Nu este pentru oricine".

Initiatoarele acestui proiect care au experienta bogata si complementara in domeniul aviatiei, in cadrul unor companii comerciale sau private de renume din Orientul Mijlociu, Europa sau Asia, precizeaza ca pentru a obtine un astfel de job,trebuie indeplinite criterii foarte riguroase: cunoasterea cat mai multor limbi straine, protocolalelor specifice zonelor geografice de pe glob, notiuni de siguranta alimentara, sau cum sa foloseasca un defibrilator.

“Pot exista si cerinte de genul <sa nu stii o anumita limba>, pentru a nu intelege discutiile pasagerilor VIP, sau detinerea anumitor vize in pasaport. Este proces de recrutare total diferit fata de job-urile obisnuite", povesteste Ramona, precizand in acelasi timp ca, in afara salariului foarte mare, candidatul trebuie sa stie de la inceput ca telefonul lui nu va fi inchis niciodata si oricand ar putea pleca pentru cateva saptamani intr-un calatorie care sa cuprinda mai multe continente.

Oportunitatile in aviatia privata pot fi full-time, in sistem de rotatie, (ex.o luna de zbor si o luna de repaos acasa), sau freelancing (atunci cand insotitorul alege perioade determinate de timp cand este disponibil pentru zbor)

De asemenea, despre zona Orientului Mijlociu, candidatii trebuie sa stie ca acele companii aeriene vor fi mult mai restrictive, iar socul cultural poate fi puternic, acesta fiind motivul pentru care companiile din Orient au mereu nevoie de personal. Cele mai mari companii comerciale din zona Golfului recruteaza anual aproape 1.000 de insotitori de zbor din Romania , in urma unor interviuri care,de obicei, dureaza o zi intreaga.

"Am avut colegi in Arabia Saudita care au renuntat intr-o saptamana", spune Fede (foto stanga).

"Din aceasta zona se face si cel mai usor trecerea in aviatia privata, pentru ca in Middle East un private jet este ca o alta masina in garaj", afirma Ramona.

In aviatia privata nu exista, in principiu,restrictii legate de varsta, experienta fiind foarte importanta, in timp ce pentru companiile comerciale din Orient varsta minima de recrutare este de 21 de ani.

Urmatorul curs pentru aviatia privata “Elite Service Training” va avea loc la Bucuresti in perioada 19-21 februarie 2016.

Sursa foto: Ana-Maria Ioras

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Insotitori de zbor. Cele mai surprinzatoare aspecte ale acestui job
Setari Cookie-uri