Angajati rasfatati. Domeniul in care companiile investesc cei mai multi bani in pregatirea oamenilor

Companiile si-au crescut anul trecut investitiile in dezvoltarea profesionala a oamenilor si au ales programe mai scumpe, insa cu rentabilitate pe termen lung. Sumele alocate au depasit in unele domenii 1.000 de euro per angajat, potrivit studiului PwC Saratoga.

Astfel, cercetarea arata ca investitia financiara in programele de dezvoltare a angajatilor a crescut cu aproape 50% fata de anul precedent, desi numarul orelor dedicate acestor programe a ramas constant (17 – 18 ore per angajat per an).

Cele mai multe ore de training per angajat au fost raportate de banci, in vreme ce investitiile cele mai mari in astfel de programe au fost facute de companiile din sectorul farmaceutic, respectiv peste 1.000 de euro per angajat.

Asistam la o regandire a programelor de training si dezvoltare, companiile preferand sa investeasca in programe mai scumpe, dar cu o rentabilitate mai mare pe termen lung. Astfel, incep sa se foloseasca tot mai mult programe de tip „train the trainer”, care presupun pregatirea angajatilor proprii pentru livrarea ulterioara a trainingurilor in organizatie. De asemenea, am observat o orientare tot mai accentuata catre programe de dezvoltare profesionala si personala (de tipul coaching sau mentoring), care presupun, de cele mai multe ori, costuri mai mari comparativ cu programele clasice de training” a precizat Nicoleta Dumitru, manager, PwC Romania.

Studiul PwC Saratoga Romania 2015 prezinta date exhaustive referitoare la indicatori ai capitalului uman pe baza datelor colectate de la 64 de companii participante din cinci sectoare economice (industria farmaceutica, productie industriala, retail, banci si leasing financiar).

Citeste si:
Cum va arăta piața de training și consultanță în 2021
Cum va arăta piața de...

Sursa foto: Matej Kastelic, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri