Companiile din Romania nu acorda un interes mare programelor de high potential, ceea ce inseamna ca doar 44% dintre acestea au astfel de programe. Sunt companii care, desi identifica angajati cu potential mare, nu le dezvaluie acest lucru tocmai pentru a nu le acorda un salariu mai mare, a spus Cristi Mihai, consultant head of psychology department Hart Consulting, in cadrul conferintei HR 2.0: tendinte si provocari in 2014 pe piata muncii, organizat de wall-street.ro in parteneriat cu Signal Iduna, compania de recrutare Lugera si casa de avocatura PeliFilip.

Companiile care au un program de high-potential bine structurat au de 13 ori mai multe sanse la rezultate mai bune decat competitia. Un proces de high-potential ia in calcul investirea in performanta pe o perioada lunga de timp si in potentialul angajatului pentru a ocupa in viitor pozitii cu unul sau doua niveluri peste cel actual. Astfel, 20% din angajatii cu performanta ridicata sunt high potentials, iar 93% din HIPO au si performanta ridicata, sustine Cristi Mihai de la Hart Consulting.

In ciuda faptului ca exista angajati cu potential, in multe cazuri nu sunt informati de companie despre performantele pe care le pot atinge acestia. "Sunt organizatii care nu spun ca un angajat are high-potential tocmai ca sa nu ii ofere un salariu mai bun, insa depinde de la caz la caz. Experienta in munca poate fi sau nu relevanta, importanta este performanta pentru a ajunge la rezultate", explica Cristi Mihai.

Ce competente cred companiile ca sunt necesare

Competentele cele mai votate de companii sunt leadership-ul, motivarea celorlalti, profesionalism, comunicare orala, perseverenta, orientarea catre realizare, construirea de relatii, increderea, repsonsabilitatea si luarea deciziilor, potrivit unui studiu realizat in 37 de companii multinationale cu o medie de 300 de angajati si specialisti in HR.

Din raspunsurile companiilor lipsesc inovatia, gandirea strategica si dezvoltarea celorlalti, elemente care definesc high potential. In multe cazuri, performanta este confundata cu potentialul atunci cand se fac analize in organizatii cu scopul de a identifica HIPOs, mai spune Cristi Mihai de la Hart Consulting.

Un program coerent de high-potential incepe cu definirea corecta a profilului, identificarea, planificarea dezvoltarii, masurarea si selectia in vederea promovarii.

HART Consulting activeaza pe piata locala din anul 2006, oferind servicii de consultanta in arii precum: selectie (ROI, studii de benchmark intern, evaluari de personalitate si de abilitati), programe de evaluare si dezvoltare la nivel individual si de echipa (profile de leadership Hogan Assessments, 360 feedback, Assessment & Development centers, coaching), studii organizationale, coaching, seminarii pe tematici de HR. HART Consulting este membra a retelelor internationale Hogan Assessment Systems, CCi Surveys International si Schuhfried GmbH si partenerul autorizat pentru Romania si Republica Moldova pentru aceste instrumente de diagnoza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri