Povestea industriasului Dumitru Mociornita, de la copilul descult la unul dintre cei mai bogati romani din perioada interbelica

Dumitru Mociornita a ramas in istorie dupa ce a pus bazele unui business curat, dupa ce fabrica sa de incaltamite, construita pe un teren viran de la marginea Bucurestiului ajunsese un reper pentru Romania Interbelica.

A fost sarac si a invatat sa traiasca. I-a invatat si pe altii, dar nu i-a folosit la nimic. A fost industriasul roman care si-a construit afacerea fara a se baza pe influenta, conform Adevarul Financiar.

A murit insa in puscariile comuniste dupa ce a fost considerat exploatator. Povestea lui Mociornita arata ca in Romania interbelica, macinata de mai multe scandaluri de coruptie, in care apareau nume ale altor industriasi ai vremii, cum erau Nicolae Malaxa si Max Auschnitt, au existat oameni de afaceri care au reusit sa faca afaceri cinstite.

Dumitru Mociornita a invatat, s-a perfectionat, a avut noroc, s-a imprumutat, a construit si a produs. S-a axat pe industria pielariei si dupa ce a reusit sa devina unul dintre cei mai importanti producatori de incaltaminte din Romania s-a gandit sa se extinda per piata din estul Europei. Razboiul i-a dat planurile peste cap.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: SvedOliver / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri