Romanii afirma ca lucreaza mai multe ore suplimentare decat angajatii din alte tari

Romanii considera ca este mai dificil acum decat in urma cu trei ani sa gestioneze echilibrul dintre viata personala si cea profesionala. De asemenea, lucreaza mai multe ore suplimentare decat angajatii din alte tari si beneficiaza de flexibilitate la locul de munca doar de la un anumit nivel de senioritate in sus, potrivit unui studiu EY Romania, „Generatiile urbane si prioritatile lor”.

Jumatate dintre respondenti sustin ca numarul de ore de lucru a crescut in ultimii trei ani fata de perioada anterioara, in timp ce doar 14% spun ca numarul orelor lucrate a scazut in aceasta perioada. Cel mai mult resimt cresterea numarului de ore de lucru cei din generatia Y (52% - nascuti intre 1980 si 2000 - n.red), in timp ce jumatate dintre cei din generatia Boomers (nascuti in intervalul 1945-1965) spune ca numarul orelor lucrate a ramas constant pe parcursul ultimilor trei ani.

De asemenea, peste 70% dintre respondentii care sunt angajati in munca sustin ca lucreaza ore suplimentare, iar 34% lucreaza chiar mai mult de 46 de ore pe saptamana. Generatia X si generatia Boomers lucreaza cele mai multe ore suplimentare – peste 46 de ore pe saptamana, in timp ce cei din generatia Y par cei mai ponderati in abordarea orelor suplimentare – majoritatea dintre ei (41%) lucrand pana in 45 de ore pe saptamana.

86% dintre respondentii cu responsabilitati manageriale din Romania spun ca lucreaza ore suplimentare – aproape dublu fata de managerii din Germania (45%) sau Marea Britanie (34%). Totusi, potrivit statisticilor Eurostat, productivitatea muncii in Romania e de sase ori mai mica decat media in Europa, de 7,5 ori mai mica decat in Germania si de opt ori fata de Olanda.

Citeste si:
Romanii "ataca" din nou muntele. Traficul se aglomereza pe DN1
Romanii "ataca" din nou...Factorii cei mai importanti pentru asigurarea unui echilibru intre viata privata si cea profesionala sunt respectarea normelor legale legate de recompensarea orelor suplimentare (61%), posibilitatea de a programa fara restrictii zilele de concediu de odihna (54%) si respectarea reglementarilor privind concediul de crestere a copilului si revenirea la locul de munca dupa acest concediu (46%).

Aproape jumatate (46%) dintre respondentii angajati in munca beneficiaza insa de o forma de program flexibil, in timp ce doar 5% lucreaza pe baza de proiect sau la cerere. Peste jumatate (51%) dintre respondentii care fac parte din generatia Y nu beneficiaza de program flexibil, desi nevoia de flexibilitate este mult mai pronuntata in randurile acestei generatii, conform numeroaselor studii derulate la nivel global.

In prezent, angajatii care beneficiaza in cea mai mare masura de program flexibil sunt cei care fac parte din generatia Boomers: 53% dintre ei au o forma de program flexibil, iar 7% lucreaza pe baza de proiect. De asemenea, respondentii care ocupa o pozitie de conducere beneficiaza intr-o masura mai mare de program flexibil (53%), fata de cei care nu sunt manageri (43%).

Citeste si:
Spania ar putea introduce săptămâna de lucru de patru zile
Spania ar putea introduce...

„Noile generatii vin cu o vointa puternica de a gestiona mai bine echilibrul intre viata personala si cea profesionala. Este poate cea mai frumoasa promisiune pentru viitor – promisiunea unor oameni mai fericiti si mai sanatosi, a unor relatii mai armonioase in mediul de lucru si in familie si, cel mai important, promisiunea unei investitii valoroase in copiii care se nasc acum”, adauga Oana Gorbanescu, Corporate Communication Officer, EY Romania.

Studiul derulat de EY in Romania are la baza 2.562 de raspunsuri la un chestionar online, provenind de la respondenti din mediul urban cu varsta intre 18 si 55+ ani. Cercetarea a fost derulata in perioada 21 decembrie 2015 - 26 ianuarie 2016.

Esti interesat de domeniul resurselor umane? Te invitam sa participi in cadrul conferintei HR 2.0: 2016 Mobilitatea si retentia in HR: cum sa iti faci angajatii fericiti?, eveniment aflat la editia a V-a, saptamana viitoare, joi, 17 martie.

Citeste si:
Șeful Jandarmeriei Române, audiat pentru încasarea ilegală a orelor...
Șeful Jandarmeriei Române,...
Sursa foto: PathDoc/Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri