Astfel, foarte multi tineri sunt hotarati sa isi construiasca viitorul in tara, doar 16% dintre cei chestionati fiind de parere ca pot accede la un trai mai bun doar daca pleaca in strainatate. De asemenea, 73% dintre adolescenti isi doresc foarte mult sa contribuie, prin munca, la schimbarea in bine a societatii romanesti.

„Fata de acum cativa ani, observam ca adolescentii au o viziune mai optimista asupra viitorul si sunt mai increzatori ca pot contribui la schimbarea in bine a societatii. In acest studiu, am vazut ca exista un segment important de tineri care vad o legatura directa intre eforturile lor si rezultatele obtinute, care cred in importanta unei educatii solide, care vor sa aiba o viata cat mai activa si care se implica din ce in ce mai mult in activitati extrascolare”, a spus Adina Nica, managing director Open-I Research.

Adolescentii romani sunt convinsi ca pot primi recompense pe masura eforturilor

Schimbarea de atitudine a tinerilor romani este vizibila si in contextul succesului profesional. Studiul Open-I arata ca marea majoritate a adolescentilor romani (84%) sunt convinsi ca pot primi recompense pe masura eforturilor lor, iar 54% considera ca pot realiza ceea ce isi propun fara nepotisme. De asemenea, educatia joaca un rol central in viata tinerilor, 85% dintre acestia sustinand ca este cea mai importanta baza pe care isi pot construi succesul profesional.

23% dintre tineri vor sa faca voluntariat

Studiul Open-I mai arata ca, in timpul liber, tinerilor le place sa se implice in activitati extrascolare (39%), sa practice un sport de care sunt pasionati (27%; 74% dintre baieti vs. 53% dintre fete), sa aiba activitati artistice (25%; 56% dintre baieti vs. 40% dintre fete), sa faca voluntariat pentru diferite cauze sociale/protectia mediului (23%) si sa participe la olimpiade scolare (23%).

Totodara, pasiunea pentru arta apare mai frecvent la tinerii de 14-16 ani decat la cei de 17-18 ani (59% dintre adolescentii tineri vs. 42% dintre adolescentii mai maturi). In plus, o parte dintre ei au cautat moduri noi si moderne de a se exprima in mediul online, 13% dintre ei detinand un blog sau un canal de comunicare video de tip vlog.

Citeste si:

Mediul in care au crescut segmentul de adolescenti care au atitudini pozitive privind societatea romaneasca are urmatoarele caracteristici:
• Tinerii provin din familii in care nu s-au intamplat situatii traumatice precum divort, asistarea la abuz fizic/verbal sau alcoolismul unui parinte;
• Parintii lor au relatii bune, cu conflicte minore si rare;
• Tatal este implicat in relatia cu ei.

Studiul despre stilul de viata al adolescentilor din Romania a fost desfasurat in perioada septembrie-octombrie 2015, la initiativa Educatia Azi, si a fost realizat pe un esantion reprezentativ national urban de 357 de adolescenti cu varste cuprinse intre 14-18 ani.

Sursa foto: Proaspat absolvent/Shutterstock.com