IT-ul reprezinta deja de ani buni domeniul in care angajatii sunt rasfatati cu salarii bune si cu extrabeneficii pe care si le-ar dori majoritatea romanilor. In ultimul an, in intervalul martie 2015-martie 2016, salariile celor care activeaza in industria informaticii au crescut cu 1.300 de lei, iar IT-isti sunt pe locul al doilea la nivel national dupa valoarea salariului mediu net.

La nivel national, castigul salarial mediu net s-a ridicat in luna mai la 2.051 de lei (echivalent cu 459 de euro) in luna martie 2016, o crestere la nivel national de 12,1%. Cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (6.347 lei), se arata in datele INS.

Salariile in IT

Pe locul al doilea se afla angajatii din domeniul tehnologia informatiei, care aveau in martie 2015 un salariu mediu net in valoare de 4.254 de lei si au ajuns sa castige cu 30% mai mult un an mai tarziu, adica 5.621 de lei (1.260 de euro, la un curs mediu de 4,46 lei - n.red) in luna martie a anului curent, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, pe parcursul a 12 luni, salariul din aceasta industrie a scazut de cinci ori si a crescut de alte sapte ori. Cea mai importanta majorare a avut lor in luna martie 2016, cand valoarea salariului mediu net a crescut cu aproximativ 400 de lei.

"Mediul fiind foarte competitiv si cererea foarte mare de specialisti IT in piata, implicit cresc si salariile, nu neaparat pentru ca isi doresc companiile sa ofere cresteri de doua cifre. Este un fenomen absolut normal, am mai fost in aceasta situatie in urma cu cativa ani, inainte de criza", a declarat pentru wall-street.ro Florentina Greger, director de HR in cadrul companiei de software Zitec, organizatie care angajeaza incepatori cu salarii de la 600 de euro, iar specialistilor le ofera pana la peste 2.000 de euro net pe luna.

Cifrele cheie din domeniul IT

Aproape 100.000 de persoane lucreaza in industria de IT si telecomunicatii din Romania, iar Java este cea mai dorita specializare din domeniu, conform datelor centralizate de wall-street.ro.

Anual sunt in jur de 7.000 de absolventi termina specializari IT&C. Circa 5.700 dintre ei sunt in Bucuresti.

Cele mai mari companii IT, dupa cifra de afaceri, sunt Oracle, Bitdefender si SIVECO.

Citeste si Salarii de top: suma pentru care un specialist in IT renunta la job

Iti recomandam si Industria IT&C: Cati angajati lucreaza, ce salarii au si ce tehnologii se cauta

Sursa foto: Ditty_about_summer, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri