Aproape 100.000 de persoane lucreaza in industria de IT si telecomunicatii din Romania, iar Java este cea mai dorita specializare din domeniu, conform datelor centralizate de wall-street.ro pe baza datelor de Registrul Comertului, Institutul National de Statistica si raportului IT&C Talent Map 2015, realizat de compania de recrutare Brainspotting.

  • 98.000 de persoane lucrau in industria de informatica si telecomunicatii (IT&C), in luna mai a acesui an. Dintre acestea, in jur de 52.600 in IT si aproximativ 45.500 in cea de telecomunicatii, conform Institutului National de Statistica.

  • Peste 90% dintre specialistii IT vorbesc engleza, iar circa 27,4% vorbesc franceza. Pe locurile urmatoare se afla spaniola, germana si italiana si limba maghiara. Germana este una dintre cele mai cerute limbi straine de pe piata, in jur de 180 de joburi care solicita limba germana fiind libere in orice moment.

  • Java este cea mai dorita specializare de pe piata, cu un numar record de locuri de munca disponibile. In jur de 40-50% dintre locurile de munca libere (aproximativ 3.000) cer cunostinte de Java. Pe locul al doilea se afla tehnologia .Net.

3.000 de locuri de munca sunt libere in orice moment

  • Peste 50 dintre cele mai mari companii deIT&C la nivel global au operatiuni in Romania si vor sa se extinda in urmatorii doi ani

  • IT&C este singurul sector fara somaj din Romania, ca urmare a specialistilor bine pregatiti in domeniu, extinderii de companii mari, dar si infiintarii a numeroase start-up-uri.

  • Candidatii sunt mai interesati sa lucreze in companii mici si start-up-uri decat erau in urma cu cativa ani.

  • Lucrul de acasa sau din alt loc in afara biroului devine un lucru tot mai cerut de candidati.

  • Cele mai mari centre IT sunt Bucuresti (25.000 de specialisti), Cluj (in jur de 6.000 de persoane), Iasi (4.000) si Timisoara (3.000-3.500) si Sibiu (2000-2.200 de persoane). Acestea sunt urmate de cele din Brasov (1.800-2.000), Pitesti (300-350), Targu-Mures (350-400), Craiova (600) si Galati (200-250).

Noi orase, precum Craiova, Targu Mures, Galati, incep sa atraga companii IT.

Cei mai mari angajatori din IT sunt Oracle, IBM, HP, Endava, Ubisoft si Gameloft.

Un manager de IT castiga intre 2.000-3.000 de euro, net, pe luna.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri