O spun fermierii si o spun si recrutorii. Revista CARIERE a incercat sa afle care sunt cauzele acestei probleme. Inainte de 1989 era o aura in jurul inginerilor agronomi, eroii cei mai eroi ai muncii socialiste. Aura s-a spulberat dupa Revolutie, cand au fost facute reimproprietaririle. Putine dintre fostele Cooperative Agricole de Productie, care se intindeau pe mii de hectare, au supravietuit , e adevarat, ciuntite, sub forma unor asociatii agricole. Nu exista statistici ofiaciale, dar se vehiculeaza ca o treime din terenul arabil romanesc este in prezent in posesia strainilor. Nu toti inginerii agronomi din perioada comunista mai lucreaza. E nevoie de un schimb de generatii, care nu poate fi facut decamdata. Nu e cu cine.

Zeci de tineri candidau pentru un loc la agronomie inainte de 89. Dupa 1990, interesul a scazut treptat. La inceputul anilor 2000, nici nu se ocupau locurile. Interesul a crescut dupa 2008, cand au inceput sa vina Fondurile Europene.

"Sunt specializari la care avem cate 3-4 tineri pe un loc. Cea mai mare concurenta este la Agricultura, Horticultura, Medicina Veterinara, dar si Cadastru. anul trecut, de exemplu, nu am mai organizat sesiune de admitere din toamna, s-au ocupat toate lucrurile din vara", a declarat pentru Revista CARIERE profesorul Mircea Mihalache, prorector al USAMV.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.