Circa 1.200 de locuri de munca sunt disponibile in inchisorile din Romania, iar mare parte dintre acestea, respectiv 927 de pozitii, pot fi ocupate din sursa externa. Salariile pot sa ajunga, in anumite conditii, pana la 3.300 de lei, potrivit datelor furnizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

In prezent, in sistemul penitenciar sunt prevazute 11.517 posturi, iar din acestea sunt ocupate 9.532, dintre care 1.692 sunt femei.

Asadar, in cursul anului 2016, Administratia Nationala a Penitenciarelor deruleaza concursuri pentru ocuparea, din sursa externa a 927 posturi (agenti). De asemenea, in acest an, 247 de posturi vor fi ocupate ca urmare a repartizarii absolventilor institutiilor de invatamant care pregatesc personal pentru sistemul penitenciar.

Incadrarea ca agent de penitenciare in inchisorile din Romania se poate face pe trei cai:

  • repartizarea cu prioritate a absolventilor institutiilor de invatamant pentru pregatirea personalului de penitenciare, ofiteri si agenti;
  • transferul pe functii publice al cadrelor militare si functionarilor publici cu statut special de la alte institutii publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala ale statului;
  • concurs, din sursa externa.

Cat castiga agentii de penitenciare

In sistemul administratiei penitenciare, salariul functiei de baza este compus din salariul de functie, salariul gradului profesional detinut, gradatii si dupa caz, salariul de comanda, explica ANP.

Astfel, salariul functiei de baza ce poate fi incasat de un agent operativ de penitenciare (supraveghetor) stabilit in raport cu functia detinuta, gradul profesional, vechimea in munca, vechimea in sistemul de ordine publica, precum si nivelul de acces la informatii clasificate are valori cuprinse intre 1.180 lei si 2.182 lei (valoare bruta).

Foto: Offfstock, Shutterstock

La aceste sume se pot adauga sporuri, compensatii, prime si indemnizatii in valoare maxima de 30% din salariul de baza.

Astfel, un supraveghetor din penitenciare poate beneficia de bani in plus la salariu daca i se acorda:

  • spor de pana la 30% pentru munca cu grad ridicat de risc sau, dupa caz, in conditii de pericol deosebit, desfasurata in exercitarea atributiilor functionale (valoarea maxima bruta ce poate fi incasata = 441 lei).
  • suma compensatorie corespunzatoare sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de 10%, proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii (valoare maxima bruta ce poate fi incasata = 168 lei/luna);
  • suma compensatorie corespunzatoare sporului pentru conditii grele de munca, de pana la 15%, proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii (valoarea maxima bruta ce poate fi incasata = 252 lei);
  • suma compensatorie corespunzatoare sporului pentru paza si supraveghere de 5% proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii (valoare maxima bruta ce poate fi incasata = 84 lei/luna);
  • suma compensatorie corespunzatoare sporului pentru munca prestata in timpul noptii de 25%, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru. (valoarea maxima bruta ce poate fi incasata = 160 lei).

In aceste conditii, un agent operativ de penitenciare (supraveghetor) care indeplineste conditiile pentru acordarea sporurilor va incasa lunar venituri brute de pana la 3.287 lei.

Cei interesati sa se angajeze ca supraveghetori in penitenciare pot afla mai multe informatii de pe site-ul institutiei.

Sursa foto: sakhorn, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri