Mai multi parlamentari au adresat intrebari si interpelari Guvernului in ultima luna cu privire la situatia OUG 13, a protestelor care au urmat, precum si cu privire la situatia penitenciarelor si modificarile Codurilor penale.

O nota a Ministerului Justitiei cu privire la avizarea interna a OUG 13 arata ca toate informatiile necesare au fost transmise DNA, fara ca parlamentarul care a adresat intrebarea sa primeasca raspuns. Deputatul USR Catalin Drula a adresat o interpelare Ministerului Justitiei pe 6 februarie, in care solicita informatii despre OUG 13 cu privire la procedura interna de avizare, scrie News.ro.

"Va solicit si imi puneti la dispozitie nota interna elaborata de Directia de Elaborare a Actelor Normative din Ministerul Justitiei prin care a fost formulata opinia Direectiei cu privire la proiectul OUG nr. 13/2017 in cursul procesului de avizare interna a actului normativ", a scris Drula. Pe 28 februarie, a primit si un raspuns de la Ana Birchall, ministru interimar al Justitiei in acel moment. Ea noteaza ca OUG 13 a fost adoptata pe 31 ianuarie si a fost abrogata prin OUG 14 pe 5 februarie, mentionand si numarele Monitorului Oficial in care au fost publicate, fara a oferi informatii suplimentare, ci facand trimitere la ancheta DNA in curs.

"In legatura cu adoptarea OUG nr. 13/2017, DNA a publicat pe pagina de internet a institutiei, la data de 2 februarie 2017, un comunicat (nr. 126/VIII/3) prin care face cunoscut ca, in urma unei sesizari depuse de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate in competenta de solutionare a institutiei, in legatura cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, efectueaza acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. DNA precizeaza ca atunci cand imprejurarile vor permite vor fi oferite detalii suplimentare", a raspuns Birchall.

Ea mai precizeaza ca dosarul intern privind adoptarea OUG 13 a fost solicitat si transmis catre DNA. Deputatul PNL Glad-Aurel Varga a adresat o interpelare Ministerului de Interne cu privire la protestele provocate de OUG 13, in special cele de la inceputul lunii februarie, cand s-au inregistrat si violente. Deputatul vrea sa stie ce masuri a luat MAI si ce informatii are despre protestatarii violenti. Intr-un raspuns pe larg, ministrul de Interne, Carmen Dan, face o trecere in revista a evenimentelor.

"Manifestatia a decurs in conditii de normalitate pentru un eveniment de o asemenea amploare pana in momentul in care un grup de persoane a avut un comportament agresiv fata de dispozitivul de jandarmi dispus in zona respectiva, cu scopul vadit de a provoca tulburarea ordinii publice, materializat prin aruncarea cu sticle incendiare, bucati mari de gheata, mijloace pirotehnice si panouri metalice. Imediat dupa agresiunile exercitate impotriva fortelor de jandarmi, efectivele prezente in zona, prin intermediul mijloacelor de amplificare sonora, au indemnat in mod repetat participantii sa se manifeste in mod pasnic si civilizat", noteaza MAI.

Carmen Dan mai spune ca, apoi, fortele Jandarmeriei "au actionat potrivit normelor legale in materie", gradual, intervenind in forta in cele din urma. Potrivit statisticii prezentate de ministru, in perioada 1-8 februarie, la nivel national, Jandarmeria intocmit actele necesare inceperii urmaririi penale pentru 21 de infractiuni si a aplicat 77 de sanctiuni contraventionale. In noaptea de 1, in Capitala, 79 de persoane dintre protestatarii agresivi au fost dusi la Politie. Ministrul de Interne precizeaza ca Jandarmeria a actionat legal, iar toate dispozitivele MAI au functionat corespunzator in acea perioada.

Alte doua interpelari nu au primit inca raspuns. Una apartine social-demoratului Titus Corlatean, care vrea sa stie ce masuri va lua Guvernul pentru transpunerea in legislatie a deciziilor Curtii Constitutionale pe tema Codurilor Penal. Senatorul afirma ca face aceasta solicitare "avand in vedere dezbaterile in mediile juridic, politic si public, in general" pe tema OUG 13 si 14". El vrea sa afle ce masuri "intentioneaza sa le promoveze pe aceasta linie in perioada urmatoare, eventual sub forma unui proiect de lege supus dezbaterii si aprobarii Parlamentului".

Senatorul PNL Romulus Bulacu a adresat si el o intrebare Ministerului Justitiei pe tema penitenciarelor, reluand o tema a fostului ministru Raluca Pruna, care a propus, public, ca noi spatii de detentie sa fie deschise in prin reamenajarea spatiilor Mutiproduct, fosta companie de stat care se ocupa cu reintegrarea detinutilor, prin oferirea de spatii in care acestia sa munceasca. Ele se afla in interiorul penitenciarelor, fiind folosite ca fabrici, desi se afla in acest moment in faliment, nefiind active.

"Aceste spatii, conform celor declarate de doamna ministru Pruna, pot fi reamenajate rapid folosind munca detinutilor care, in acest mod, ar castiga zile care se reduc din durata pedepsei. In acest moment, din acel raport reiese faptul ca respectivele spatii se degradeaza, nefiind folosite. In plus, reamenajarea prin intermediul detinutilor este mai putin costisitoare si mai rapida decat constructia unui penitenciar nou". Senatorul intrebata ministrul Justitiei daca a analizat aceaesta posibilitate, atragand atentiaca "gratierea si amnistia nu reprezinta o rezolvare corecta pentru cei aflati in detentie si nici CEDO nu o socoteste viabila pe termen lung"

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri