Comisia Europeana avertizeaza, din nou, Parlamentul Romaniei cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legii justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia, pentru a stabili impactul, potrivit Hotnews.

"Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. (...) Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat. Comisia isi reafirma disponibilitatea de a coopera si de a sprijini autoritatile romane in acest proces", se arata in declaratia comuna semnata de presedintele CE, Jean Claude Juncker si de vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans.

"Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene", se mai arata in declaratia comuna a celor doi reprezentanti ai CE.

"Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legii justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei", se mai arata in declaratie.

"O conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) este ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sa fie ireversibile", precizeaza Juncker si Timmermans.

Romania preia, la 1 ianuarie...
Citeste si: Romania preia presedintia Consiliului UE pentru 6 luni!

Pe agenda de miercuri a Comisiei Europene figura o discutie despre "ultimele evolutii privind situatia din Romania".

Modificarea legilor justitiei si situatia din Romania vor reprezenta si tema unei dezbateri in Parlamentul European, care va avea loc pe 7 februarie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Presedintele CE, despre incalcarile statului de drept in UE