Carmen Mardale, trainer si coach, desfiinteaza mitul potrivit caruia oamenii petrec multe ore la serviciu pentru ca sunt obligati de companii si arata ca angajatii care sunt inca la birou, dupa multe ore de la inchiderea programului, sunt aceia care se simt mai bine la locul de munca decat acasa.

"Cred ca daca alegem sa petrecem mai mult timp in plan profesional este pentru ca acolo ne traim valorile, nu pentru ca ne obliga cineva. Iar daca acasa alegem sa stam mai putin timp inseamna ca acolo este locul unde nu ne traim rolurile si valorile", a explicat Carmen Mardale, care in activitatea de zi cu zi discuta cu lideri din business probleme actuale la locul de munca, in cadrul activitatii de coaching.

Noi suntem o personalitate dinamica si in functie de context, situatie, putem fi foarte diferiti. Armonia interioara poate fi traita atunci cand ne traim valorile in toate rolurile, atat in plan personal cat si profesional

Carmen Mardale da exemplu unui femei divortate, care alege sa stea mai mult timp la birou, tocmai pentru ca acasa ea nu simte ca isi poate indeplini toate rolurile de care este capabila, in afara de cel de mama.

"O femeie divortata, care are copil, nu isi traieste, neaparat, rolul de femeie acasa, ci doar pe cel de mama. Iar daca la serviciu este apreciata, se simte femeie, isi traieste toate rolurile, faptul petrece mai mult timp la serviciu este o alegere a ei.

«Workaholicul» nu este asa pentru ca il obliga compania, ci pentru ca ii este bine acolo. El cand ajunge sa se planga, nu o face pentru ca sta prea mult la birou, ci pentru ca nu are nimic in partea personala

Care sunt rolurile pe care le poate indeplini o persoana

Rolul de individ - tine de valorile, convingerile, abilitatile si comportamentele persoanei in legatura cu imaginea de sine. "Cum ma vad? Cum ma simt in pielea mea? Cum imi vorbesc? Cum ma exprim?"

Rolul de femeie / barbat - Ce e important pentru mine in acest rol? Ce cred eu despre ce inseamna sa fii femeie / barbat? Cum ma comport si cat de usor imi e sa ma exprim in acest rol? Modul in care imi traiesc rolul de femeie, respectiv barbat, este puternic influentat de cultura din care provenim. In lumea islamica rolul femeii este strict reglementat de norme cultural-religioase a caror incalcare duce la sanctiuni grave. In lumea vestica femeile se bucura de mai multa libertate, tinand cont de urmatoarele principii fundamentale - egalitate si libertatea optiunilor consensuale intre parteneri. De asemenea, modelul cultural traditional este cel al ”barbatului vanator” si al femeii frumoase. Intr-un cadru mai restrans, modelele familiei din care provenim isi pun amprenta asupra modului in care ne traim rolul de femeie sau barbat.

Rolul de ierarhie - vorbim atat despre relatia parinte copil, precum si despre manager - subordonat. Acest rol este despre mentinerea echilibrului intre a da si a primi, despre a conduce si a te lasa condus. Da, chiar si in pozitie de manager, sunt momente in care este important sa te lasi condus(a) in modelul subordonatului despre lume. Este despre a prelua responsabilitati, dar si despre a delega.

Rolul de joc - atunci cand individul este in relatie de la egal la egal cu ceilalti, cand rade, cand se distreaza. Este un rol pe care cel mai adesea il uitam pentru ca, nu-i asa?!, suntem adulti si avem probleme serioase. Uitam sa ne mai jucam, sa ne bucuram, de ce nu?!, sa fim copii.

Rolul de mediu - tine de interactiunea dintre comunitate si sistemele mai mari, relatia dintre familie si rude, prieteni, scoala.

Potrivit lui Carmen Mardale, calitatea vietii tine de trairea in echilibru a tuturor acestor roluri, atat in plan personal cat si profesional. Pe de alta parte, daca se intampla pentru perioade scurte de timp, un dezechilibru ne permite sa cautam noi oportunitati, alternative.

"Daca, insa, dezechilibrul este de durata poate dauna chiar starii noastre de sanatate. In cazul in care o persoana isi traieste valorile in toate cele cinci roluri in plan profesional, dar nu si personal, atunci va tinde sa lucreze tot mai mult. Daca pentru scurt timp aceste comportamente ii aduc satisfactie, implinire, pe termen lung persoana va fi tot mai nemultumita si pot aparea chiar somatizarile", a explicat Carmen Mardale.

Carmen a activat, in ultimii 12 ani, in resurse umane, lucrand in organizatii multinationale (Cegedim, Orkla Foods, Heineken). In ultimii 5 ani s-a dedicat vocatiei de coach & trainer. Ea a sustinut peste 500 ore de coaching de echipa si individual, programe de dezvoltare a competentelor de sine, sociale si de specialitate, programe de dezvoltare a abilitatilor de leader si workshop-uri de dezvoltare personala, fiind trainer acreditat in Metoda Resonanz a Institutului Kutschera, Austria.

Carmen Mardale a participat la evenimentul "Feminitate si stil vestimentar", organizat de EXEC-EDU.

Sursa foto: Pressmaster, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri