Deputatii au respins, miercuri, motiunea simpla cu titlul "Bastoanele PSD peste obrazul democratiei romanesti", prin care Opozitia solicita demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru interventia Jandarmeriei la protestele din 10 august, scrie Ziare.com.

Au fost 99 voturi pentru, 149 impotriva si 3 abtineri.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, li s-a adresat marti parlamentarilor in plenul Camerei Deputatilor, cand a fost citita motiunea simpla impotriva sa, spunand ca in niciun stat civilizat fortele de ordine nu tolereaza violentele manifestantilor.

Carmen Dan a subliniat ca, in 10 august, nu a fost un miting pasnic si ca au putut fi vazute incercarea protestatarilor de a patrunde in cladirea Guvernului si actele de vandalism ale unora dintre manifestanti.

"Fiecare poate avea propria reprezentare a actiunilor din acea seara. Unii au vazut o violenta excesiva impotriva Jandarmeriei si un atac la adresa unei institutii fundamentale a statului.

Altii au vazut doar un miting pasnic si o actiune violenta a jandarmilor. Nu, pe 10 august 2018 nu a fost un miting pasnic. Daca ar fi fost asa, lucrurile ar fi decurs ca la toate celelalte mitinguri si proteste pe care tot Jandarmeria Capitalei le-a gestionat in ultimii ani", a declarat ministrul de Interne.

Ea a spus ca in ultimul an Jandarmeria Capitalei a gestionat 35 de misiuni de ordine publica cu risc ridicat, dintre care 25 au fost conduse de maiorul Cazan Laurentiu, comandantul jandarmilor din seara de 10 august.

Carmen Dan a recunoscut ca au existat si protestatari pasnici care au avut de suferit in urma interventiei jandarmilor.

De asemenea, ministrul de Interne a subliniat ca mitingul din Piata Victoriei nu a fost legal, nefiind asumat de nicio organizatie civica, astfel ca nimeni nu si-a asumat raspunderea. Mai mult, spune ministrul, protestatarii violenti au incercat sa intre in cladirea Guvernului si au savarsit acte de vandalism.

Ea a mai sustinut ca motiunea reprezinta o compunere lipsita de argumente rationale, un amalgam de scenarii, cu pasaje din presa.

"Am citit cu atentie compunerea dumneavoastra. Nici intonatia domnului deputat nu transmite ce trebuie sa transmita o motiune. Inteleg rolul Opozitiei in politica si in Parlament, de criticare a Puterii, insa ma asteptam ca Opozitia sa aiba mai multa responsabilitate. Am remarcat o lipsa totala de argumente rationale. Absenta unor fapte si situatii concrete este pueril acoperita de un joc pueril, sustinut de un joc mediatic", a declarat ministrul Carmen Dan.

Ce sustine motiunea

Liberalii arata in textul motiunii ca prestatia subordonatilor ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, in data de 10 august, poate fi rezumata cu urmatoarele patru afirmatii si ipostaze incontestabile: jandarmi intervenind cu indicativul ascuns (impotriva regulamentelor); jandarmi utilizand practici de interventie interzise (lovituri in cap); jandarmi actionand impotriva unei majoritati pasnice a protestatarilor; Jandarmeria intervenind in forta in baza unui ordin care nu exista legal in momentul interventiei.

Ei sun ca, intr-o tara normala, in care functioneaza raspunderea politica si morala, aceasta motiune se incheia aici, iar ministrul Afacerilor Interne, fara sa mai astepte un vot de blam din partea fiecarui parlamentar prezent, "ar fi plecat acasa, in intimitatea propriilor prize".

Potrivit semnatarilor motiunii, nu numai ca sefii Jandarmeriei nu au facut un pas in spate dupa actiunea din 10 august, ci unii chiar au fost avansati. Sebastian Cucos, fostul sef caruia i-a expirat mandatul, a fost numit, prin decizie a ministrului Afacerilor Interne, adjunct al actualului sef al Jandarmeriei, in asteptarea unei decizii CSAT, iar Laurentiu Cazan, cel care a coordonat actiunile jandarmilor ce au intervenit in Piata Victoriei, a fost imputernicit sa preia sefia Jandarmeriei Bucuresti.

Liberalii mai spun in textul motiunii ca PSD a refuzat convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea evenimentelor din 10 august, a refuzat convocarea premierului pe acelasi subiect, a lasat fara cvorum de doua ori Comisia de Aparare de la Senat cand trebuiau audiate Speranta Cliseru si Carmen Dan.

In plus, initial, PSD a lasat Comisia de Aparare de la Camera Deputatilor fara cvorum, iar peste o saptamana Carmen Dan s-a prezentat fara sa fie anuntata, pretinzand ca nu a fost invitata, desi fusese invitata, si cerand ca discutiile sa fie secretizate in baza unui raport clasificat, desi intrebarile parlamentarilor vizau exclusiv elemente de interes public, nu informatii sensibile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri