Dirijorul Christian Badea: "Poti sa nu fii in lumina reflectoarelor, dar mai aproape de adevar"

„Wagner a compus opera Parsifal acum mai bine de 130 de ani. Ce aroganta ne-ar putea determina, pentru ca ne place si intelegem ceva, sa spunem ca am putea face mai bine decat ceea ce a gandit compozitorul?” Asa isi incepe dirijorul Christian Badea pledoaria pentru arta spectacolului. Este regula de baza pe care a respectat-o timp de patruzeci de ani de cariera si de la care nu se abate nici azi. Dirijorul Christian Badea, „cavaler de Parsifal”, a acordat un interviu Revistei CARIERE despre succes, cariera si contradictiile dintre ele.

De la inceputul primei repetitii la ultimul ecou al ultimei note, cineva trebuie sa «organizeze» o opera si acela este dirijorul. „Noi spunem publicului o poveste si este absolut necesar ca aceasta poveste sa aiba doar o singura voce, nu o multime de elemente disparate.”

Cariera dirijorului Christian Badea a inceput in Romania. A absolvit Conservatorul si a plecat in anii `70 cu o bursa la Bruxelles. A cunoscut succesul dirijand cele mai prestigioase orchestre, colaborand cu artisti renumiti, precum compozitorul Leonard Bernstein, cantaretii Luciano Pavarotti, Placido Domingo sau regizorul Franco Zeffirelli. In 1985, a primit premiul Grammy, alaturi de Samuel Barber, pentru dirijarea spectacolului „Antoniu si Cleopatra”. S-a intors in Romania pentru prima oara dupa Revolutie in 2006, dupa o absenta de aproape 35 de ani, cu prilejul unor concerte la pupitrul Orchestrei Nationale a Radio.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.

Sursa foto: Alenavlad / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri