Vioara din lemn de trandafir a dirijorului orchestrei de pe Titanic, descoperita in podul unei locuinte din Marea Britanie in 2006, a fost vanduta la licitatie unui colectionar britanic pentru pretul record de 900.000 de lire sterline (1,063 milioane euro), la 101 ani de la scufundarea pachebotului.

"Suntem absolut incantati", a precizat Christine Aldridge, purtatoare de cuvant a casei de licitatii Henry Aldridge & Son, precizand totodata ca "licitatia a durat doar 10 minute" i ca pretul final care include comisionul casei a fost de 1.050.030 lire sterline (1,24 milioane euro), informeaza AFP, conform Mediafax.

Suma obtinuta pentru aceasta vioara reprezinta un record de pret pentru un obiect recuperat de pe Titanic. Precedentul record de pret a fost stabilit de un plan al celebrului transatlantic, redactat pe o coala de hartie care avea latimea de aproape 10 metri, folosit in timpul anchetei initiate dupa naufragiul din 1912. Acel plan al Titanicului s-a vandut in urma cu doi ani cu suma de 220.000 lire sterline (259.900 euro).

Estimat intre 200.000 lire sterline i 300.000 lire sterline (236.000-354.400 euro), acest instrument "modest, de origine germana, fabricat in uzina i care dateaza din 1880" provine "probabil din coala de la Berlin sau din cea de la Dresda", a afirmat Christine Aldridge.

"Starea sa reflecta viata agitata pe care a avut-o, prezentand semne de restaurare i fisuri mari pe corpul vioarei", a adaugat ea. Doar doua coarde au mai ramas pe corpul instrumentului.

Autentificat in martie, dupa o procedura care a durat apte ani, instrumentul a supravietuit in mod miraculos naufragiului din 1912 al celebrului pachebot, in urma caruia aproximativ 1.500 de persoane au murit in apele glaciale ale Atlanticului de Nord.

Vioara a apartinut lui Wallace Hartley, dirijorul unei mici orchestre de pe Titanic, care a intrat in istorie intrucat a cantat la acest instrument pana cand vaporul s-a scufundat in intregime.

Wallace Hartley a interpretat partitura "Nearer, My God, to Thee" pentru a-i calma pe pasagerii cuprini de panica, care se grabeau sa urce in putinele barci de salvare, potrivit relatarilor supravietuitorilor.

Cei opt muzicieni de pe Titanic au murit, iar trupul neinsufletit al lui Wallace Hartley a stat 10 zile in apa inainte de a fi recuperat.

Instrumentul, un cadou primit de muzician de la logodnica sa (Maria Robinson), a fost descoperit intr-un geamantan din piele, legat de corpul muzicianului.

Instrumentul avea o placuta din argint pe care inca se poate citi: "Pentru Wallys, cu ocazia logodnei noastre. Maria".

Dupa ce au recuperat instrumentul, autoritatile canadiene l-au expediat pe adresa Mariei Robinson. Familia ei a pastrat vioara intr-un pod. La moartea acesteia, in 1939, vioara a fost incredintata Armatei Salvarii.

Vioara a fost expusa in doua muzee americane - Titanic Branson, in statul Missouri, i Titanic Pigeon Forge, in statul Tennessee - i a fost admirata de peste 315.000 de vizitatori.

Instrumentul a fost apoi prezentat la muzeul nord-irlandez Titanic Belfast, amplasat in apropiere de locul in care celebrul pachebot a fost construit.

Transatlanticul Titanic s-a scufundat in timpul calatoriei sale inaugurale, in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, dupa ce s-a ciocnit de un aisberg in Atlanticul de nord. Proprietate a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din epoca sa. Construit in antierele navale din Belfast, Titanicul s-a scufundat in decurs de trei ore, facand circa 1.500 de victime, dintre cei aproximativ 2.200 de pasageri. Epava sa se afla pe fundul oceanului, la o adancime de 3.800 de metri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri