Somerii care isi schimba domiciliul pentru a se angaja la distanta vor beneficia de prime de 12.500 lei

Somerii care decid sa isi schimbe domiciliul la o distanta mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajati, vor beneficia de o prima de instalare de 12.500 de lei, a decis Guvernul.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a anuntat ca in sedinta Guvernului a fost adoptata o Ordonanta de Urgenta care cuprinde masuri pentru stimularea ocuparii locurilor de munca de catre categoriile vulnerabile si combaterea somajului, acestea vizand persoanele aflate in cautarea unui serviciu, angajatorii, dar si romanii din diaspora, scrie news.ro.

”In mod direct, din punct de vedere tehnic, introducem o prima de activare de 500 de lei pentru orice somer de lunga durata indemnizat cu venitul minim garantat care isi semneaza un contract de munca”, a declarat ministrul Muncii Dragos Pislaru.

El a subliniat ca persoanele care vor sa beneficieze de acesti bani trebuie sa ramana angajate la acelasi angajator minimum 3 luni.

O alta categorie nou inclusa in pachet pentru a beneficia de masuri active de ocupare a locurilor de munca este cea a somerilor de lunga durata.

Citeste si:
Afaceriștii italieni se tem de faliment din cauza carantinei pentru...
Afaceriștii italieni se tem...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

”Intre masurile concrete incluse in noul pachet se gasesc masuri active destinate ocuparii ce incurajeaza mobilitatea lucratorilor prin acordarea unor prime (de activare, de incadrare sau de instalare) sau decontarea navetei. Spre exemplu, somerii care decid sa isi schimbe domiciliul la o distanta mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajati, vor beneficia de o prima de instalare de 12.500 de lei. Finantarea acestor masuri active se va face, pentru prima data, din fonduri externe nerambursabile si din fondurile publice nationale aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj”, precizeaza Guvernul.

”Introducem in premiera si redefinim conceptul de sprijin pentru naveta. Discutam de o prima de incadrare care permite ca orice om din aceasta tara care doreste sa se angajeze – fiind in somaj – la mai mult de 15 km de domiciliul sau sa beneficieze de o subventie de 0,5 lei pe km, plafonata la 55 de lei pe zi care sa ii permita sa se duca si sa lucreze la distanta fata de domiciliu”, a aratat Pislaru.

Totodata, ministrul Muncii a spus ca pentru a preveni depopularea zonelor cu grad inalt de saracie, pachetul de mobilitate incurajeaza investitorii din zonele respective sa-si atraga personal calificat si din alte zone, explicand ca in cazul in care un investitor doreste sa deschida o afacere intr-o zona defavorizata, dar nu gaseste forta de munca specializata, poate angaja someri care vor primi de la stat o prima de instalare de 12.500 lei in doua transe, adica 50% in momentul semnarii contractului si 50% dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

”O schimbare radicala este ca incurajam deplasarea familiilor. Daca persoana care isi gaseste un loc de munca mai departe de 50 de km de domiciliul actual, isi ia un membru actual al familiei – sot, sotie, copii – va beneficia in plus de o subventie de 3.000 de lei”, a explicat Pislaru, adaugand ca, de asemenea, vor fi acordate subventii si pentru angajator, urmand a fi ridicate plafoanele existente la un nou nivel, de 900 de lei.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: PNL produce 600.000 şomeri. Liberalii distrug tot...
Marcel Ciolacu: PNL produce...

”Le dam angajatorilor subventii de 900 de lei pe luna timp de 12 luni sau, dupa caz, de 18 luni, in cazul persoanelor cu handicap si care reprezinta o compensatie destul de semnificativa din salariile pe care persoanele care sunt mai putin calificate le obtin in acest moment”, a spus ministrul Muncii. ”Oricine din diaspora va veni in tara si isi va cauta prin aceasta oferta pe care o avem pe mobilitate, va putea beneficia de cei 12.500 de lei”, a adaugat Pislaru.

Masurile prevazute in Ordonanta de Urgenta adoptata, miercuri, vor intra in vigoare la 1 decembrie.

Sursa foto: pzAxe, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri