Propunerile Colegiului Medicilor din Romania au fost facute la sfarsitul lunii iulie, la o intalnire cu ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu si cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Radu Tibichi.

"Atunci, Biroul executiv al CMR a propus majorarea veniturilor pentru medicii din asistenta medicala primara, din 1 octombrie, pe care noi ii consideram de mare importanta pentru sistemul de sanatate. Ieri (vineri - n.r.), presedintele CNAS mi-a spus ca a semnat majorarea veniturilor, respectiv cresterea valorii punctului minim garantat per capita (pentru fiecare persoana inscrisa pe lista) si per serviciu la medicul de familie si per serviciu in ambulatoriu", a explicat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Gheorghe Borcean.

Astfel, pentru medicii de familie, din 1 octombrie, valoarea punctului minim garantat per capita (numar de persoane inscrise pe lista) creste de la 4,3 lei la 4,6 lei, iar valoarea punctului minim garantat per serviciu inregistreaza o crestere de la 2 lei la 2,1 lei. La 1 iulie, majorarea per capita pentru medicul de familie a fost de la 4 lei la 4,3 lei, iar per serviciu de la 1,9 lei la 2 lei. In ambulatoriu, valoarea puctului minim garantat per serviciu a crescut de la 1,8 lei la 2 lei.

Cumulate, cele doua majorari de la 1 iulie si cea de la 1 octombrie reprezinta o crestere a veniturilor lunare, in medie, cu 13 la suta pentru medicina de familie, iar pentru ambulatoriu cu 17 la suta. Tot din acesta luna se aplica si majorarea remuneratiei pentru garzile facute de cadrele medicale, conform unei Ordonante de Guvern. Astfel, un rezident de anul III dintr-o unitate clinica va avea o plata neta de 257 de lei in timpul saptamanii, iar o garda pe timpul week-endului va fi platita cu un spor intre 50% si 100%.

Sursa foto: fam_photo / shutterstock