In luna ianuarie a acestui an, a fost facut public un studiu privind Evaluarea serviciilor de ingrijire paliativa din Romania, studiu realizat pentru Banca Mondiala de catre Ministerul Sanatatii, cu sprijinul expertilor locali si internationali din domeniul paliatiei. Potrivit evaluarii, peste 172.000 de pacienti au nevoie anual de ingrijire paliativa in Romania. Cu toate acestea, in 17 judete nu exista deloc paturi de ingrijire paliativa in sistem public, privat sau non-profit. De asemenea, exista un numar extrem de redus de centre de ingrijire paliativa sau de echipe de ingrijire la domiciliu si mai putin de 25% din medicii specializati in paliatie lucreaza in sistemul de ingrijiri paliative.

Documentul defineste paliatia inca de la inceput si subliniaza ca “ingrijirea paliativa alina suferinta si imbunatateste calitatea vietii persoanelor afectate de o boala cu speranta de viata limitata. Ingrijirea paliativa este o abordare holistica menita sa amelioreze calitatea vietii pacientilor si familiilor acestora, prin abordarea nevoilor fizice, psiho-sociale si spirituale asociate bolii amenintatoare de viata”.

Potrivit raportului, 172.663 pacienti din Romania au nevoie in fiecare an de ingrijire paliativa (81.121 in mediul urban si 91.541 in mediul rural). Judetele cu cea mai ridicata nevoie de ingrijire paliativa (peste 6.000 persoane pe an) sunt Prahova, Dolj si Bucuresti. Alte judete cu nevoie ridicata (peste 5.000 persoane anual) sunt Constanta, Iasi, Suceava, Bacau, Bihor si Cluj.

Retail jobs

Ingrijirea paliativa in Romania

La nivel de tara, sunt 1.779 de paturi de ingrijire paliativa. Cele mai multe paturi de ingrijire paliativa (45%) sunt in Regiunea Nord-Est (815 paturi). De remarcat insa ca aproape jumatate din aceste paturi (370) functioneaza in spitale private, in sistem cu plata, deci nu sunt accesibile intregii populatii.

Exista 17 judete in tara care nu au deloc paturi de ingrijire paliativa in sistem public sau non-profit. Zona sudica a tarii prezinta cel mai deficitar in privinta numarului de paturi de paliatie. Regiunea Sud-Vest are doar 1% din totalul paturilor de paliatie la nivel de tara (22 paturi in judetul Dolj) si patru judete fara paturi de paliatie.

Raportul pentru Banca Mondiala face si o trecere in revista a echipelor de ingrijire paliativa la nivel de tara, subliniind ca numarul este foarte redus: doar 13 echipe. In Bucuresti exista o singura echipa completa care ofera ingrijire paliativa la domiciliu, cea a Hospice Casa Sperantei.

Citeste si:
Activitatea HOSPICE Casa Speranței, umbrită de covid:Cancerul nu...
Activitatea HOSPICE Casa...

Documentul subliniaza ca Romania este foarte slab reprezentata de serviciile de ingrijiri paliative in ambulatoriu; exista doar 3 ambulatorii de ingrijire paliativa, 2 in judetul Brasov si unul in Bucuresti. Aceste servicii, atat in Brasov, cat si in Bucuresti, sunt oferite gratuit de Hospice Casa Sperantei.

Exista in total 5 centre de zi de ingrijiri paliative: 1 in judetul Arges, 1 in Dolj, 2 in Brasov si 1 in Bucuresti. Toate centrele de zi functioneaza in cadrul unor organizatii neguvernamentale.

Un alt aspect punctat in evaluarea Bancii Mondiale este cel al serviciilor de ”bereavement” – suport pentru familii in perioada de doliu, dupa decesul unui membru al familiei. Acestea sunt recunoscute la nivel international ca fiind esentiale ca parte a unor ingrijiri paliative de buna calitate. Doar 56% dintre furnizorii de ingrijire paliativa din Romania asigura servicii de suport in perioada de doliu pentru familii.

Citeste si:
Înțelegere de tip cartel între mai multe companii farmaceutice
Înțelegere de tip cartel...

Dupa analizarea mai multor date, raportate la serviciile existente, specialistii care au realizat raportul au identificat nevoia urmatoarelor servicii suplimentare de ingrijiri paliative:

  • 2.925 paturi de ingrijiri paliative
  • 325 ambulatorii de ingrijiri paliative
  • 490 echipe de ingrijiri paliative la domiciliu

Profesionistii din paliatie

Documentul Ministerului Sanatatii mai arata ca la nivel de tara se observa un deficit major de profesionisti instruiti in domeniu, in vederea asigurarii serviciilor necesare acoperirii nevoii estimate.

Astfel, doar 480 de medici au obtinut competenta/atestat de studii complementare in ingrijiri paliative, dintre care doar 23% (108) au raportat ca lucreaza in servicii de ingrijiri paliative.

La nivelul tarii sunt 390 de asistente medicale care lucreaza in servicii de ingrijiri paliative. 178 (46%) sunt concentrate in doua regiuni – Nord-Est si Nord-Vest. In Regiunile Sud si Sud-Vest sunt doar 4% asistente medicale in servicii de paliatie. In majoritatea regiunilor sunt judete fara asistente pregatite in domeniu. Se remarca Regiunea Sud-Vest, in care sunt doar 7 medici si nici o asistenta medicala cu pregatire in domeniu. Patru judete nu au nici medici si nici asistente medicale cu pregatire in paliatie: Calarasi, Gorj, Mehedinti si Olt.

Citeste si:
Rata de incidență record în București. Cum arată situația în...
Rata de incidență record în...

In ceea ce priveste situatia medicilor de familie, raportul mentioneaza ca sub 2% din medicii de familie au instruire de baza in ingrijiri paliative, ceea ce denota o subdezvoltare accentuata a ingrijirii paliative la nivel de asistenta primara.

Pe baza acestor date, specialistii au identificat nevoia suplimentarii urmatoarelor categorii de personal:

  • 1.167 medici cu competenta in ingrijiri paliative
  • 4.227 asistenti medicali cu studii in ingrijiri paliative

310 asistenti sociali pentru servicii de ingrijiri paliative

“Hospice Casa Sperantei ofera intreaga gama de servicii de paliatie, ceea ce inseamna internare in cele doua spitale ale noastre din Brasov si din Bucuresti, ingrijire la domiciliu in cele patru orase pe care le acoperim, adica Bucuresti, Brasov, Zarnesti si Fagaras, policlinica, centre de zi pentru pacientii care sunt mai mobili, taberele de vara pentru micii pacientii si copiii-apartinatori in centrul Hospice de la Adunatii-Copaceni, la munte si la mare. Cand noi avem un pacient, fie adult, fie copil, in egala masura imbratisam si familia, avem programe de supraveghere si sprijin pentru familie, care pot merge pana la 3 ani dupa decesul pacientului.

Citeste si:
Laurențiu Luca, Synevo: E jenant să refuzăm pacienții că nu mai...
Laurențiu Luca, Synevo...

Totusi, nevoia este atat de mare la nivel national incat este evident ca noi singuri nu vom face fata, iar raportul ne arata, din pacate, ca paliatia este, inca, Cenusareasa sistemului de sanatate. De aceea, de 27 de ani, de cand suntem in Romania, Hospice a mers tot timpul pe doua directii, amandoua la fel de importante: serviciile pentru pacienti si, in acelasi timp, instruirea si educarea la nivel national si regional a specialistilor – cu scopul ca ei sa se intoarca in localitatea lor de resedinta si sa aplice servicii de paliatie. Dar acest raport arata faptul ca, in ciuda tuturor eforturilor pe care le facem si pe care vom continua sa le facem, este nevoie de o constientizare a uriasei nevoi de servicii de paliatie si de o sprijinire substantiala a acestora, astfel incat sa putem ajunge la cat mai multi oameni in suferinta”, a declarat Mirela Nemtanu, CEO Hospice Casa Sperantei.

Citeste si:
Care este noul termen pentru finalizarea stației de metrou din...
Care este noul termen pentru...

Raportul pentru Banca Mondiala a fost intocmit in colaborare cu membrii Grupului Tehnic de Lucru pentru Ingrijiri Paliative si ai Comisiei de Paliatie din Ministerul Sanatatii, iar la realizarea sa au contribuit Conf. Dr. Daniela Mosoiu, profesor la Facultatea de Medicina a Universitatii Transilvania din Brasov si Director de Educatie si Dezvoltare Nationala la Fundatia HOSPICE Casa Sperantei, Malina Dumitrescu, Director de Programe/PR si Flavia Hurducas, coordonator al Centrului de Studii pentru Medicina Paliativa, ambele din cadrul Departamentului de Educatie si Dezvoltare Nationala al Fundatiei Hospice Casa Sperantei.

“Ingrijirea paliativa este un domeniu medical nou in Romania. Stim cu totii ce inseamna sa ai un prieten sau pe cineva in familie cu o boala progresiva, incurabila, ce suferinta apare si cat de greu este sa organizezi ingrijirea in acest caz. Alaturi de aceste povesti de viata dureroase, pentru a elobora o strategie de Ingrijiri Paliative, Ministerul Sanatatii avea nevoie de cifre reale. Primul pas facut a fost cartografierea nevoilor de paliatie la nivel national si identificarea serviciilor de paliatie furnizate atat in sistemul public, cat si in cel privat. Rezultatele acestui proces il reprezinta raportul de analiza a nevoilor paliative in Romania. Realitatea creionata in raport, asa cum ne-am asteptat, evidentiaza o dezvoltare neuniforma la nivelul tarii a serviciilor de ingrijiri paliative, subdimensionarea acestor servicii comparativ cu nevoia identificata si numarul foarte mic de servicii de ingrijire paliativa la domiciliu si in ambulator. Ca si o casa noua care se construieste dupa o analiza reala si un proiect, asa si paliatia in Romania are acum o analiza situationala facuta, un plan strategic schitat, urmeaza partea laborioasa a construirii acestui sistem de servicii de paliatie”, a declarat Conf. Dr. Daniela Mosoiu, Director de Educatie si Dezvoltare Nationala la Fundatia HOSPICE Casa Sperantei.

Hospice Casa Sperantei, organizatie non-profit infiintata in 1992 la Brasov, a introdus conceptul de ingrijire paliativa in Romania si cea mai mare fundatie din tara care ofera gratuit servicii specializate gratuite de acest tip.

Pentru ca toate serviciile oferite sunt gratuite, Hospice se bazeaza pe sprijinul si pe implicarea comunitatii – iar in aceasta perioada cea mai la indemana modalitate este redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit, platit deja statului, catre Hospice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri