Activitatea HOSPICE Casa Speranței, care îngrijește pacienții cu boli incurabile, este în pericol din cauza crizei cauzate de noul coronavirus. În luna mai, încasările fundației din donații și sponsorizări au scăzut cu circa 90%. ”Din punctul de vedere al sistemului public de sănătate noi ca țară am eșuat”, a declarat Mirela Nemțanu, directorul executiv al ONG-ului. Situația este cu atât mai dramatică în condițiile în care, pentru a face loc în spitalele de stat, s-a decis externarea bolnavilor cronici și a celor oncologici, iar numărul bolnavilor care au nevoie de servicii paleative și care apelează la serviciile fundației a crescut.

Toată perioada asta ne-a arătat că sunt niște lucruri care au nevoie urgentă de rezolvare, a declarat Mirela Nemțanu, directoarea HOSPICE Casa Speranței. ”Jos pălăria în fața oamenilor de bine care au reacționat și care au pus mâna să rezolve ceea ce statul a eșuat să rezolve în toți acești ani și nu avea cum să facă față în perioada asta”.

Perioada pandemiei ne-a arătat cât de importantă este nevoia de reformare a sistemului național de sănătate, a declarat Mirela Nemțanu. Ea este de părere că oamenii pot face lucruri dacă sunt împreună și se unesc.

Activitatea HOSPICE Casa Speranței, umbrită de pandemia COVID-19

În această perioadă prioritare au fost sănătatea, educația și zona socială, explică Mirela Nemțeanu, care adaugă că nu trebuie să uităm de drepturile omului.

Citește și: Oana Gheorghiu, Dăruiește Viață: În sănătate se cosmetizează multe lucruri, de la cifre la diagnostice sau infrastructură

”Cu tot respectul pentru toată societatea care s-a mobilizat ca să compenseze niște lipsuri reale, din păcate pentru toate ONG-urile care nu au avut legătura cu coronavirusul în mod direct a fost o perioada cumplită. Și pentru noi a fost o perioadă extrem de grea și este în continuare o perioadă extrem de grea care ne-a lovit din trei puncte de vedere”, a declarat directoarea HOSPICE Casa Speranței în cadrul conferinței CSR: Growing Responsible – impactul donatorilor în pandemie, organizată de wall-street.ro.

Find spital, noi folosim în mod curent echipamente de protecție. În luna martie, din cauza acestei nebunii, ne-au crescut prețurile de achiziții cu mai mult de 20 de ori. Așa că, pentru că nu suntem spital public, nici spital covid, nici spital privat, ne-am trezit ”între scaune”.

Mirela Nemțanu - HOSPICE Casa Speranței

Aceasta a amintit că peste 90% din cazurile de mortalitate raportate că fiind datorate COVID-19 aveau comorbidități asociate. ”Erau exact tipul nostru de pacienți, ceea ce pe noi ne-a pus într-o postură de vulnerabilitate maximă, pentru că majoritatea pacienților sunt oameni care au nevoie de suport, susținere și prezentau un risc extrem de ridicat de contactare a coronavirusului”, a explicat Nemțeanu.

A două provocare cu care s-a confruntat ONG-ul și care se menține în continuare este aceea că în această perioadă autoritățile au fost nevoite să ia niște măsuri, ”măsuri pe care le înțelegem, dar considerăm că aplicarea în teritoriu a fost prost făcută”.

Mirela Nemțeanu: În luna mai avem o scădere de 90% a sponsorizărilor

Mirela Nemțeanu explică faptul că tot ce a însemnat bolnav cronic a fost dat afară din spitale, și asta din două motive. Spitalele trebuiau să se pregătească pentru o eventuală pandemie. ”Apoi, pentru că un bolnav cu o comorbiditate ridicată este extrem de predispus, nu este bine să stea într-un mediu potențial infecțios”, a adăugat directoarea ONG-ului.

Decizia a fost bună, dar implementarea a fost defectuasă, pentru că pacienții au fost trimiși acasă fără niciun fel de suport sau tratament.

Mirela Nemțanu - HOSPICE Casa Speranței

Implementarea în teritoriu arată un eșec, este de părere Nemțeanu.

”Sistemul de sănătate a înregistrat un eșec major pentru că acești oameni au fost dați afară din spitale în niște situații cumplite. De aceea m-am referit la drepturile omului, pentru că acestea au fost încălcate în mod flagrant pentru bolnavii cronici degenerativi care necesită paliație. Pentru noi nu a fost o perioada bună, pentru că paliatia nu este ceva ce poate fi ales, este un drept al omului. Foarte mulți dintre ei nu au avut nicio soluție”, a explicat directoarea HOSPICE Casa Speranței în cadrul conferinței.

Citește și: Vlad Mixich: O treime din spitalele din România au fost dotate cu aparatură medicală și echipamente de protecție în perioada pandemiei

În România, la momentul actual, se află 172 de mii de persoane care au nevoie de paliație în fiecare an. Totodată, la fiecare 10 minute un pacient moare din cauza cancerului, iar doar 11% au șansa să aibă acces la un sistem de paliație. ”Mai mult, jumătate din țară nu are nicio formă de instruire în acordarea unei minime îngrijiri paliative”, a completat Nemțeanu.

O altă problema a fost faptul că sponsorizările au scăzut extrem de mult. Mai exact, în luna mai avem o scădere de 90% a sponsorizarilor.

Din punctul de vedere al sistemului public de sănătate noi ca țară am eșuat, adaugă reprezentanta asociației.

Aceasta spune că ONG-ul a încercat să treacă o parte din servicii pe telemendicină, în situația în care policlinica a funcționat în acest fel, dar telemedicina se poate face până la un anumit punct.

”Anumite manevre nu le poți face prin instruire telefonică, indiferent cât de pregătit este un membru al familiei”, a conchis aceasta.

Fundația Hospice Casa Speranței are grijă în cele două spitale din București și Brașov, dar și prin servicii de îngrijire la domiciliu, pacienții cu boli incurabile, aflați în stadii terminale, care sunt trimiși acasă din spitale fiindcă nu mai răspund la niciun tratament. Anual are circa 4.000 de pacienți, iar toate serviciile sunt gratuite, activitatea fiind susținută de donații și sponsorizări.

Conferința CSR: Growing Responsible – impactul donatorilor în pandemie este organizată de wall-street.ro, în parteneriat cu Fundația Vodafone România și Penny Market.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri