Medicina de familie este in prag de colaps, sustine conducerea Societatii Nationale de Medicina de Familie

Medicii de familie din Romania isi exprima public nemultumirea fata de finantarea medicinei primare in 2019, "fapt care arunca medicina de familie in criza", potrivit unui comunicat de presa remis de conducerea Societatii Nationale de Medicina de Familie (SNMF), informeaza Agerpres.

Potrivit sursei citate, cabinetelor medicilor de familie din Romania li s-a alocat in 2018 un buget cu 17 la suta mai mare fata de 2017, crestere care a dus doar la "supravietuirea" cabinetelor.

"In conditiile in care personalul medical (medici si asistenti medicali) din unitatile sanitare de stat (medicina scolara, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finantari (salarii si bugete) marite cu pana la 100%, medicii de familie au asteptat o reparatie a acestor inechitati. S-a sperat ca guvernantii vor dispune masurile reparatorii promise cu ocazia rectificarii bugetare din august 2018, respectiv alocarea financiara pentru anul 2019. A fost motivul pentru care medicii de familie au depus eforturi sa asigure functionarea cabinetelor de medicina de familie in conditiile in care nu s-au putut asigura cresteri salariale pentru angajati (asistenti medicali si alte categorii de personal) similare cu cele din sistemul bugetar si nu s-au putut face investitii", se arata in comunicat.

Conducerea SNMF a adaugat ca in proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizeaza o crestere de 6 la suta fata de anul trecut, procent care poate sa acopere doar cresterea costurilor generata de inflatie.

"Argumentele noastre care demonstreaza necesitatea echilibrului in sistemul medical si implicit necesitatea cresterii finantarii in asistenta medicala primara, nu au determinat reactiile firesti in randul unor decidenti preocupati de starea de sanatate a populatiei si de accesul la servicii medicale. Prin subfinantarea sistematica a medicinei de familie se pune in pericol existenta acestui sector medical si implicit pacientii, motiv pentru care ne aflam in situatia de a cauta solutii alternative pentru asigurarea supravietuirii cabinetelor", mai precizeaza comunicatul de presa.

Citeste si:
Pintea: Deficitul de medici de familie se va acoperi in 3 ani
Ministrul Sanatatii:...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Conducerea SNMF si-a exprimat speranta ca Guvernul si Parlamentul vor intelege ca au "obligatia" de a asigura sanatatea populatiei si accesul la servicii de sanatate.

"Speram ca ne vor sustine solicitarile prin initierea si sustinerea unui amendament pentru cresterea bugetului medicinei de familie, dovedind astfel ca inteleg importanta sectorului de asistenta medicala primara. Consideram ca interesul pacientilor si dreptul la o practica medicala eficienta sunt motivatii serioase care vor depasi barierele administrative si politice", se subliniaza in comunicatul de presa semnat de presedintele SNMF, medicul Dina Mergeani.

Sursa foto: Shutterstock / VGstockstudio

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri