Atunci cand esti tanar, poate parea descurajant sa incepi o afacere sau sa te implici ca un adevarat profesionist in mediul antreprenoriatului. Pana la sfarsitul carierei vei acumula o multime de cunostine si sute de lectii, dar exista unele pe care ar trebui sa le inveti din timp, ideal ar fi inainte de varsta de 30 de ani. Vezi in continuare care sunt aceste lectii, conform Entrepreneur.

S-ar putea sa ai cunostintele necesare despre afaceri in urma studierii lor la scoala, din carti sau alte surse online, dar este o mare diferenta intre intelegerea fundamentelor din domeniul afacerilor de pe un anumit suport si dobandirea unei bune judecate prin experienta reala. Urmatoarele lectii sunt unele din cele mai importante pe care trebuie sa le inveti cat esti tanar.

1. Oamenii potriviti merita totul

Este aproape imposibil sa construiesti o afacere de succes de unul singur. Chiar daca unii antreprenori prefera sa fie lupi singuratici, vor avea nevoie de mentori, furnizori si colegi care sa-i ajute sa-si atinga scopul. Astfel, trebuie sa recunosti cat de valoroase pot fi alte persoane pentru viitoarea ta afacere, pentru ca acestea iti pot oferi mai multe oportunitati sau noi informatii, indiferent unde ai fi. Aceste persoane iti pot transmite mai mult discernamant in luarea unor decizii. Invatand aceasta lectie din timp, nu mai pierzi timpul cu oamenii gresiti si pastrezi mai mult timp pentru a lucra cu cei mai buni oameni pe care ii gasesti.

2. Vei esua, dar e in regula

Nu conteaza cat de multe stii sau cat de mult te-ai pregatit, esecul este inevitabil. Afacerea ta poate deveni de succes in ansamblu, dar vor exista strategii individuale, diferite campanii sau idei care vor da gres. In momentul in care te confrunti cu un esec, constientizarea acestuia este importanta in anumite contexte, pentru ca acesta poate fi evitat sau acceptat mai usor.
Esecul il poti vedea mai degraba ca o lectie sau o noua oportunitate de a imbunatati ceva, decat un punct final sau un semn ca ar trebui sa renunti la tot ce ai.

3. Timpul este resursa cea mai valoroasa

Expresia “timpul inseamna bani” descrie puterea pe care o poate avea timpul asupra bugetului tau. Acest lucru poate functiona in cateva cazuri diferite. De exemplu, cu cat incepi mai devreme o afacere, cu atat mai multe beneficii obtii pentru tine. In plus, dispui doar de cateva ore pe zi, iar modul de a-ti petrece aceste ore are un impact direct asupra castigului. Cu cat inveti mai repede aceasta lectie, cu atat mai mult timp vei salva.

4. Comunicarea poate preveni sau rezolva aproape orice problema

Puterea de comunicare nu poate fi subestimata. Comunicarea proactiva poate preveni dezvoltarea oricarei probleme, prin explicarea lucrurilor in mod clar, stabilirea unor asteptari fixe si atenuarea neintelegerilor. O buna comunicare te poate ajuta, de asemenea, sa rezolvi aproape orice problema, fie ca este vorba de prezentarea unor scuze pentru gasirea unei solutii acceptabila reciproc sau explicarea unor circumstante.

5. Perfectiunea este inamicul progresului

Din cauza mediului dinamic de afaceri in care traim asteptam ca acesta sa avanseze cu o noua initiativa, dar pentru ca nu de fiecare data este perfecta, aceasta initiativa poate esua. Cineva poate avea aceeasi idee ca si tine, dar reuseste inaintea ta sa o dezvolte din diverse motive. Nu vei reusi sa faci totul perfect din prima incercare, dar asigura-te ca ai un echilibru intre initiativa de “pregatire” si agilitatea sau viteza de producere.

6. Toate ideile trebuie sa se bazeze pe caracterul practic

Nu conteaza cat de buna, originala sau promitatoare este ideea ta, ea poate fi valoroasa doar daca poate fi pusa in practica. De exemplu, daca ai o viziune despre un film uimitor, dar nu dispui de resursele necesare pentru producerea acestuia intr-un mod eficient, trebuie sa renunti la idee. Acelasi lucru se poate spune si despre o idee de afaceri. Poti avea un nou concept revolutionar pentru companie, dar daca nu exista nici o modalitate de a face fezabila sau profitabila aceasta idee, nu va fi posibila nici o forma de executie pentru aceasta.

Uneori, cele mai bune idei trebuie puse deoparte din cauza lipsei unui caracter practic.

7. Exista intotdeauna mai multe lucruri pe care le poti face pentru a continua sa inveti

Nu conteaza cat de mult stii sau cat de mult crezi ca stii, exista intotdeauna mai multe informatii din care poti invata. Va fi mereu loc pentru un lider mai bun si un antreprenor mai bun, vei gasi in continuare noi competente si noi abilitati pe care le poti dobandi. Continuarea unui curs de imbunatatire constant te va mentine cel mai bun pentru mai mult timp.

Cu cat mai devreme inveti aceste lectii de afaceri, cu atat dispui de mai mult timp pe care il poti folosi intr-un mediu practic. Nimeni nu este perfect, asa ca nu iti face griji daca faci greseli sau uiti lucruri care candva au functionat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri