Un loc de munca intr-un fast-food nu este tocmai atragator pentru tinerii romani, fapt pentru care multi dispar practic dupa o ora de proba sau refuza sa munceasca pentru ca "le este mai bine cu parintii", sustine Radu Tanase, proprietarul lantului de restaurante Calif.

Antreprenorul spune ca isi plateste angajatii cu un salariu mai mare decat minimul pe economie si cu toate astea pierde in fata Angliei cand vine vorba de atragerea potentialilor angajati.

"Din pacate, Anglia sau alte tari atrag foarte multi si cei care pleaca, se intorc sau nu, dar problema este cu cei care vin si ii inlocuiesc, care nu prea sunt in momentul de fata", spune proprietarul Calif, care subliniaza ca, in general, angajatii sunt greu de pastrat, dar de un an a inceput sa ii fidelizeze.

Esti interesat de domeniul Resurselor Umane? wall-street.ro organizeaza in data de 2 martie conferinta Conferinta HR 2.0 2017 - Deficitul de talent, lovitura puternica pentru angajatori. Cum poti atrage si retine oameni. Te invitam sa te inscrii gratuit la eveniment.

"Romania se confrunta cu cea mai mare criza de personal, cel putin in domeniul nostru. Este fara precendent, nu a mai existat asa ceva. Oamenii nu vor sa vina sa munceasca. Este o problema de educatie. Le este mai bine sa stea cu parintii decat sa vina sa munceasca 8-9 ore pe zi intr-o unitate de tip fast-food unde e de munca. Stau acasa la parinti care lucreaza foarte mult, au casa, au masa, au tigara, au 10 lei de buzunar si este foarte nasol pentru noi. Asa mai fac ei ceva la coltul strazii, pe romaneste se descurca si nu vor sa munceasca. Dar este nasol pentru noi ca tara pentru ca nu avem cultura de a ne dezvolta prin a munci. Nu te duci doar sa faci o munca, te duci sa si inveti prin acea munca", crede Radu Tanase.

Multi intreaba de salariu. Este normal, dar niciunul nu se gandeste la pensie.

Antreprenorul are doua unitati de fast-food si urmeaza sa deschida alte doua in Bucuresti in aceasta primavara. Atunci cand face recrutari, din 100 de persoane, doar 10 vin cu CV-ul la ei si dintre acestia ramane eventual o singura persoana.

"Multi asociaza fast-food ca fiind un loc unde nu sunt reguli. Nu este adevarat. Prima oara la un interviu multi intreaba de salariu. Este normal ca d-aia muncim, sa primim un salariu. Dar niciunul nu se gandeste la pensie, la cum se platesc asigurarile si noi le spunem aveti totul, vi se plateste totul, sunteti asigurati. Nu-i intereseaza! Daca incep de maine, imi puteti da un avans?, obisnuiesc sa intrebe. Ca informatie, dintr-o suta de persoane, vin 10 cu CV si se intalnesc cu HR-ul si din 10 daca ramane unul este bine. Asta este realitatea. Se pierd multi pe parcurs dupa o ora de proba", spune dezamagit Radu Tanase.

Calif, lant de restaurante fast-food specializat in kebab, a aparut pe piata romaneasca in 2010, cu o unitate in Centrul Vechi din Bucuresti. In prezent, Calif are doua unitati si asteapta o cifra de afaceri de 3,5 mil. euro si un profit net de 8% dupa extinderea la patru fast-food-uri in Capitala.

Citeste pe WALL-STREET PRO despre Calif deschide doua unitati in Bucuresti si spera sa revina in Centrul Vechi.

Sursa foto: Twinsterphoto/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri