Cu totii ne dorim sa fim angajatii model, sa obtinem rezultate bune la job, sa promovam, pe scurt, sa avem o cariera de succes. Insa a fi cel mai bun la locul de munca nu este suficient ca sa ai succes profesional. E nevoie de mult mai mult: atitudine, profesionalism, munca de echipa.

Steve Jobs obisnuia sa spuna ca "singurul mod de a realiza lucruri extraordinare este sa iti placa ceea ce faci. Daca nu ai gasit jobul care ti se potriveste, continua sa cauti. Nu te da batut", scrie financialexpress.com.

Tot mai multi tineri au aceasta problema dupa terminarea studiilor superioare, "ce cariera ar fi potrivita pentru ei?". Optiunile de joburi sunt nelimitate, insa fara o idee clara despre calea pe care sa o urmeze, este destul de dificil de luat cea mai buna decizie. Cea mai buna strategie pentru cei care se simt pierduti este sa isi faca un plan de cariera, sa fie proactivi si sa identifice toate resursele care ii pot ajuta in dezvoltarea unei cariere. Vezi mai jos cateva ponturi care te pot ajuta sa iti construiesti o cariera de succes.

Reguli care te vor ajuta sa ai o cariera de succes

Cunoaste-ti obiectivele

Ponturi pentru o cariera de succes

Foto: Shutterstock.com

Oamenii de succes sunt cei care sunt multumiti cu joburile pe care le au si stiu ce vor de la ele. Acestia isi identifica obiectivele si isi fac un plan pentru a le indeplini. Este foarte important pentru ei sa isi faca un calendar cu toate etapele pe care le au de parcurs. In felul acesta vor avea mereu o idee clara despre nivelul la care au ajuns si isi vor putea adapta din mers strategia legata de realizarea obiectivelor.

Fii deschis sa inveti mereu lucruri noi

Multi tineri cred ca odata ce au terminat studiile se opreste si procesul de invatare. Nimic mai gresit! Procesul de invatare nu ar trebui sa fie intrerupt niciodata. Faptul de a fi permanent informat este cheia succesului in orice cariera. Este foarte important sa ne extindem aria de cunostinte si abilitati spre domenii care sunt relevante pentru jobul nostru.

Citeste si: Jeff Bezos, Warren Buffett sau Richard Branson. Tu ce tip de lider esti?

Ai incredere in tine

Increderea este esentiala daca iti doresti o cariera de succes. Ca sa devii foarte bun in ceea ce faci, iar oamenii sa aiba incredere in tine, nu te indoi niciodata de calitatile tale. In cazul in care nu esti sigur pe ceea ce poti faci, cel mai bine ar fi sa vorbesti cu colegii de echipa sau cu seful direct. Acestia te pot ajuta cu sfaturi care te vor scoate din impas. Este important sa ai incredere in tine, insa ai grija sa nu pierzi controlul si sa cazi in extrema cealalta, sa devii arogant. Exista riscul sa faci un pas inapoi pe drumul tau spre o cariera de succes.

Nu-ti fie teama sa iti asumi responsabilitati

Arata-ti dorinta de a iesi din schema trasata de fisa postului. Asuma-ti responsabilitati. In felul asta vei arata interesul si dorinta de a ajuta in plus departamentul sau compania pentru care lucrezi. In felul acesta te vei face remarcat si iti va creste valoarea in organizatie.

Fii popular. Construieste relatii bune cu colegii

Ponturi pentru o cariera de succes

Foto: Shutterstock.com

Toti oamenii de succes au aceasta calitate de a consolida relatii cu cei cu care lucreaza. Acest lucru nu inseamna doar prietenie, ci se traduce prin ceva mai puternic: incredere si respect. Asadar, fii sociabil. Construieste legaturi solide cu oamenii din jurul tau, pentru ca ei te vor pune in legatura cu indivizi cu care poti impartasi acealasi pasiuni si care te pot ajuta pe plan profesional.

Creeaza-ti oportunitati

Oamenii de succes iti depasesc mereu limitele. Joburile din ziua de azi sunt extrem de solicitante, cu noi cerinte in fiecare zi. Nu te lasa coplesit de sarcini, din contra accepta noile cerinte ca pe o provocare care iti ofera cadrul potrivit pentru a veni cu idei creative, cu initiative, cu solutii.

Nu ignora detaliile, este sunt foarte importante pentru ca iti pot dezvalui noi oportunitati. De exemplu, daca ai identificat oportunitatea unei noi pozitii in companie, discuta cu managerul despre posibilitatea crearii acestui nou rol si prezinta-te ca fiind candidatul perfect pentru job.

Cauta-ti un mentor

Un mentor te va sprijini in planul tau de a-ti dezvolta cariera de succes la care visezi. Mentorul, care de cele mai multe ori este o persoana cu ani de experienta in firma, te va ajuta sa inveti modelul de business al companiei si care este structura dupa care functioneaza.

Citeste si: Ce calitati au liderii romani si ce fac pentru a atinge succesul

Sursa foto: Shutterstock.com / Who is Danny

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri