A patra revolutie industriala va transforma locurile de munca si va trebui sa faca acelasi lucru si pentru sistemul de asistenta sociala. Venitul universal de baza ar putea fi modalitatea de a garanta standardele de viata pentru oamenii obisnuiti si de a mentine economia pe linia de plutire, scrie Revista CARIERE.

Dezbaterea publica despre venitul de baza universal a castigat teren ca urmare a faptului ca tot mai multi angajati se tem ca locurile lor de munca vor disparea ca urmare a digitalizarii si a rolului robotilor in procesul de productie.

Venitul universal de baza (Universal Basic Income- UBI) este un program de bunastare in care toti cetatenii primesc o suma neconditionata de bani de la guvern. Este considerat un sistem progresist, iar sustinatorii sai sunt miliardarii Mark Zuckerberg, Elon Musk si Richard Branson. Dar, ideea nu le apartine nicidecum acestor miliardari ai secolului 21. Filosoful Sir Thomas More (1478-1535) a avansat ideea in cartea sa Utopia, (Libelus vere aureus, nec minus salutaris quam festivus, de optimo rei publicae statu deque nova insula Utopia), o lucrare de fictiune si filosofie politica publicata in 1516, in latina.

Citeste continuarea pe Revista CARIERE

Citeste si:
Ce meseriasi cauta angajatorii straini si ofera mii de euro in schimb
Meserii cu traditie in...

Sursa foto: Revista CARIERE

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Cum castiga Tudorel Toader intr-o luna cat altii intr-un an