In ultimii ani, s-a propagat perceptia potrivit careia progresele tehnologice au inceput sa elimine treptat locurile de munca si sarcinile care necesita calificari profesionale scazute. De altfel, exista deja activitati unde au fost testate si functioneaza sisteme de plata automate fara casier, precum in spatiile de parcare urbane sau chiar in cadrul lanturilor internationale de magazine. Cu toate acestea, noile tehnologii si automatizari fac, de asemenea, ca activitati profesionale mult mai calificate sa devina invechite, cum ar fi cea de analist financiar sau de avocat, weforum.org. De asemenea, meritocratia specifica sistemului capitalist dispare, iar viitori angajati vor trebui sa dispuna mai degraba de empatie si dorinta de colaborare.

In anul 2000, Goldman Sachs a angajat mai mult de 600 de brokeri pe piata de capital. In 2017, doar doi brokeri au mai ramas angajati, in conditiile in care majoritatea tranzactiilor sunt realizate astazi prin intermediul unor algoritmi implementati de catre inginerii IT. Acelasi lucru se intampla in toate bancile traditionale de investitii de pe Wall Street ori in cadrul altor servicii financiare, precum contabilitate.

Asadar, care sunt "megatendintele" are vor schimba radical piata fortie de munca in viitor?

1. Incertitudine

Majoritatea locurilor de munca nou create in economiile avansate nu mai ofera contracte pe termen nelimitat, ci se bazeaza pe consultanti independenti. Acest lucru inseamna ca acesti oameni nu mai beneficiaza de "plase sociale de siguranta", cum ar fi asigurarea medicala, concedii platite s.a.m.d. In Statele Unite, o pondere de 94% din noile locuri de munca create intre 2005 si 2015 au intrat in aceasta categorie. Astfel, persoanele active pe piata fortei de munca se confrunta cu o vulnerabilitate sporita, pe de o parte, si pune sub semnul intrebarii relevanta existentei in continuare a sindicatelor.

2. Speranta de viata

Vestea buna este ca speranta de viata sporeste cu aproximativ doi ani pentru fiecare deceniu care trece. In Japonia, Italia si Germania, speranta de viata pentru femei este mai apropiata de 90 de ani, in timp ce pentru barbati aceasta a depasit 80 de ani. Dar, exista doua consecinte.

In primul rand, ne putem astepta sa ne bucuram de o pensie buna pentru urmatorii cel putin 20 de ani din viata noastra dupa pensionare? Astfel, economisirea pentru pensie trebuie sa devina un obicei inca din perioada activa pe piata fortei de munca pentru noile generatii.

In al doilea rand, daca pana acum viata unei persoane era impartita in trei etape: mersul la scoala pana in jurul varstei de 22-24 ani, activitatea la locul de munca timp de 35-40 de ani, iar apoi pensionarea odata cu varsta de 60 de ani, trebuie sa regandim aceasta mentalitate si sa realizam ca intreaga viata invatarea este continua, la fel si specializarile.

3. Noi profesii la orizont

Tehnologia creeaza mai multe locuri de munca decat distruge, dar schimbarea este dureroasa pentru multi oameni. Un studiu recent McKinsey arata ca o pondere de 56% din noile locuri de munca sunt in cadrul unor profesii noi: experti in inteligenta artificiala, the internet of things, specialisti in securitate cibernetica, internet governance, social media, start-ups, robotica, imprimare 3D, vehicule autonome, blockchain s.a.m.d.. Pe piata fortei de munca, salariile cresc exponential pentru aceste noi profesii si se reduc lent pentru cele traditionale.

4. Viitorul apartine femeilor

Femeile reprezinta peste 50% din populatia globala, dar sunt inca platite insuficient si angajate in roluri care sunt sub nivelul lor de calificare si expertiza, scrie publicatia citata. In continuare, se argumenteaza ca viitorul va apartine femeilor, in conditiile in care au tendinta de a poseda caracteristici umane care le vor oferi un avantaj competitiv fata de barbati in noile slujbe ale celei de-a patra revolutii industriale, precum capacitatea de colaborare (in loc de competitie), empatie, creativitate, ascultare si invatare. Meritocratia dispare!

Pornind de la schimbarile de pe piata fortei de munca, autorul subliniaza ca trebuie reproiectate si organizatiile publice si private. Astfel, nu mai putem construi si utiliza organizatii "mecanice", descendente ale primei revolutii industriale, unde muncitorul era pur si simplu considerat o "piesa de schimb" inlocuibila. Nu putem presupune ca modelele birocratice ale sectorului public vor continua sa functioneze. Asadar, trebuie sa reproiectam organizatiile, avand in vedere ca oamenii trebuie sa fie imputerniciti (triumful proletariatului n.t.), nu controlati si fortati sa traiasca cu cosmarul recurent al pierderii slujbei si renuntarii la o viata demna.

Sursa foto: g-stockstudio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri