Romanii care emigreaza sunt locuitorii din judetele Bacau, Botosani, Neamt, Iasi, Suceava si Vaslui, potrivit Anchetei fortei de munca in gospodarii, realizata de INS. Judetele din care pleaca cei mai putini romani sunt Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis, Bucuresti-Ilfov. Peste 60% dintre persoanele de 18 ani si peste au studii medii (liceu, scoala profesionala, scoala postliceala). Ponderea celor cu studii superioare era, in 2017, de 6,6%.

Rata de angajare a cetatenilor care provin din state membre UE

Tarile cu cele mai mari rate de angajare a cetatenilor care provin din tari membre UE sunt Cehia si Marea Britanie, potrivit Eurostat. In particular, cea mai mare rata a angajarii a fost inregistrata in regiunea Stredni Cechy din Cehia (94,2%). Un procent de putin peste 90% a fost inregistrat in regiunea Stredni Morava din Cehia si in alte doua regiuni din Marea Britanie: Highlands and Islands si Cumbria.

Foto: Eurostat

CBRE: Tranzactiile...
Citeste si: CBRE: Tranzactiile intermediate in 2018 au generat 1.200 de joburi

La polul opus, cele mai mici rate de angajare a cetatenilor care provin din tari membre UE au fost observate in regiunea Voreia Ellada din nordul Greciei (35,9%), in regiunilor Calabria (42,4%) si Sicilia (52,2%) din sudul Italiei.

Citeste si: Deficitul de forta de munca ar putea depasi un milion de angajati

Rata de angajare a cetatenilor nationali

Cea mai mare rata de angajare a cetatenilor nationali a fost inregistrata in Finlanda, Suedia, Germania si Marea Britanie. In mod cu totul particular, in Aland, o provincie autonoma a Finlandei, s-a inregistrat cea mai mare rata de angajare (88,4%).

Care vor fi cele mai populare...
Citeste si: Care vor fi cele mai populare joburi in Marea Britanie anul viitor

Foto: Eurostat

Pe de alta parte, cele mai mici rate de angajare ale cetatenilor nationali (sub 50%) sunt in patru regiuni din sudul Italiei: Puglia, Campania, Calabria si Sicilia. Sicilia are cea mai mica rata din UE (43,5%).

Rata angajare a cetatenilor non-UE

In cele mai multe tari UE, rata de angajare a cetatenilor care provin din tari non-UE este mult mai mica decat in cazul celor care provin din state UE sau a cetatenilor nationali. Cele mai mici rate de angajare pentru cetatenii non-UE sunt in Franta, Germania, Belgia si Olanda. Martinique, Franta, are cea mai mica rata de angajare pentru cetatenii non-UE, 20,8%.

In ce regiuni si sectoare de...
Citeste si: In ce regiuni si sectoare de activitate sunt oportunitati de angajare

Foto: Eurostat

La polul opus, cea mai mare rata de angajare pentru cei care provin din afara UE a fost inregistrata in Marea Britanie, in regiunea Highlands and Islands (92,3%), unde 9 din 10 straini cu varste intre 20-64 de ani aveau un loc de munca. Pe locul doi la angajabilitate este tot o regiune din Marea Britanie, North Yorkshire, cu rata de 85,1%.

Asadar, daca te numeri printre cei care se gandesc sa plece din tara pentru un trai mai bun, datele de mai sus ti-ar putea fi utile pentru a evita regiunile in care strainii isi gasesc mai greu un loc de munca.

Citeste si: Top 10 tari in care emigrantii isi pot gasi usor un loc de munca

Sursa foto: Shutterstock.com