In ultimii ani, dorintele si ambitiile multor angajati s-au schimbat considerabil. Pentru companii, acest lucru poate reprezenta o mare provocare, si anume incercarea de a fi in permanenta la zi cu ceea ce oamenii buni cauta pe piata muncii.

Cei care isi doresc sa atraga tineri talentati, oameni cu experienta si rezultate in domenii, trebuie sa isi adapteze afacerea pentru a putea oferi toate beneficiile pe care un astfel de potential angajat ar dori sa le vada de la locul sau de munca. Pe scurt, salariul ramane principalul aspect intr-o negociere, insa alte lucruri incep sa vina cu o viteza tot mai mare din spate. Despre aceste trenduri vorbeste si compania Mercer intr-o analiza 2008 Global Talent Trends, in care a incercat sa studieze care sunt principalele lucruri pe care angajatii le vor. Au discutat cu 800 de persoane cu functii de conducere, 1.800 de reprezentanti din resursele umane ale companiilor si peste 5.000 de angajati din 21 de industrii si 44 de tari din toata lumea.

Cele mai importante 3 lucruri pe care angajatii le asteapta de la compania pentru care lucreaza:

1. Flexibilitate totala

Potrivit studiului realizat de Mercer in acest an, 51 la suta dintre angajati isi doresc mai multa flexibilitate la locul de munca, indiferent de domeniul lor. Iar atunci cand vorbim despre flexibilitate, nu numai orele de munca si zilele saptamanii pot fi luate in considerare, ci si ambientul si posibilitatea de a oferi angajatilor spatii special amenajate pentru mai multa intimitate sau chiar gradini interioare tematice. Pentru firme exista numeroase alternative simple si eficiente prin care pot schimba decorul de lucru al angajatilor, de la zone verzi interioare cu palmieri artificiali, pana la sali de relaxare si socializare. Alaturi de acestea, orele flexibile de lucru pot ajuta angajatii care sunt obligati ca zilnic sa faca distante lungi pana la birou si acasa, ceea ce la ore de varf se poate traduce in mult timp pierdut. Cat de mult conteaza aceste detalii? Flexibilitatea a fost plasata in fata salariului de catre parintii care au participat intr-un sondaj realizat in 2016 de catre americanii de la FlexJobs, in care 84% dintre ei au considerat ca este mai important echilibrul intre munca si viata personala, decat un salariu mai mare.

2. Un ambient care indeamna la un stil de viata sanatos

Un job stresant va fi de cele mai multe ori factorul principal pentru unele decizii mai putin inspirate in ceea ce priveste stilul de viata. Calitatea alimentatiei scade, sedentarismul inlocuieste stilul de viata activ, iar starea de sanatate intra intr-un vizibil declin. Studiul Global Talents Trends din acest an a aratat ca unul din doi angajati vrea sa vada mai multa preocupare a firmei pentru care lucreaza pentru sanatatea salariatilor, atat fizica, dar si psihica. Prin aceleasi zone de relaxare, reduceri la sala de sport si acces la consilieri psihologici bine pregatiti, o firma isi poate consolida imaginea in fata angajatilor sai, aratand un interes crescut pentru sanatatea lor.

3. O directie precisa

Una dintre marile probleme identificate de multi angajati in companiile pe care le reprezinta este lipsa unui scop, a unui tel si a unei directii a firmei si a rolului lor in interiorul acesteia. Acelasi raport realizat de Mercer a mai aratat ca angajatii care simt ca muncesc pentru mult mai mult decat un salariu lunar sunt de trei ori mai preocupati sa continue in firma respectiva. Din nefericire, doar 13% dintre companiile intervievate au putut identifica in culturile lor de organizatie o astfel de abordare vocationala, dincolo de indicatorii clasici de performanta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri