Femeile se pot pensiona, la cerere, la varsta de 65 de ani, la fel ca barbatii, fara incetarea contractului de munca, a stabilit vineri Guvernul prin ordonanta de urgenta. Angajatorul nu poate refuza cererea de pensionare.

Astfel, potrivit OUG care modifica legea 53/2003, femeile care au atins stagiul minim de cotizare in sistemul de asigurari sociale si au implinit varsta standard de pensionare pot opta, in scris, pentru continuarea activitatii pana la varsta de 65 de ani.

"O alta modificare adusa Legii 53/2003 da posibilitatea femeilor de a opta, in scris, pentru continuarea activitatii pana la varsta de 65 de ani, in acord cu Decizia CCR nr. 387/2018. In prezent, contractul individual de munca inceteaza de drept la momentul indeplinirii conditiilor de pensionare, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii, scrie Ziare.com.

Ordonanta de urgenta intra in vigoare in momentul in care va fi publicata in Monitorul Oficial.

In prezent, varsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani.

Citeste si:
Sistemul Informatic National pentru Adoptie va fi infiintat
Guvernul a aprobat...

In luna iunie, Curtea Constitutionala a stabilit ca femeile trebuie sa aiba dreptul sa aleaga daca ies la pensie la 63 de ani sau continua sa munceasca pana la varsta de 65 de ani.

CCR a admis astfel exceptia de neconstitutionalitate cu privire la un articol din Codul Muncii, constatand ca sintagma "conditii de varsta standard" nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executarii contractului individual de munca, in conditii identice cu barbatul.

Prin urmare, afirma la acea vreme CCR, la varsta de 63 de ani, femeia trebuie sa aiba dreptul de a opta pentru continuarea raportului de munca pana la varsta la care legea prevede incetarea de drept a contractului individual de munca si pentru barbati, respectiv 65 de ani.

Citeste si:
Guvernul a aprobat proiectul privind incubatoarele si acceleratoarele
Guvernul a aprobat proiectul...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Amenzi mai mari pentru angajatori privind orele suplimentare