Femeile se pot pensiona, la cerere, la varsta de 65 de ani, la fel ca barbatii, fara incetarea contractului de munca, a stabilit vineri Guvernul prin ordonanta de urgenta. Angajatorul nu poate refuza cererea de pensionare.

Astfel, potrivit OUG care modifica legea 53/2003, femeile care au atins stagiul minim de cotizare in sistemul de asigurari sociale si au implinit varsta standard de pensionare pot opta, in scris, pentru continuarea activitatii pana la varsta de 65 de ani.

"O alta modificare adusa Legii 53/2003 da posibilitatea femeilor de a opta, in scris, pentru continuarea activitatii pana la varsta de 65 de ani, in acord cu Decizia CCR nr. 387/2018. In prezent, contractul individual de munca inceteaza de drept la momentul indeplinirii conditiilor de pensionare, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii, scrie Ziare.com.

Ordonanta de urgenta intra in vigoare in momentul in care va fi publicata in Monitorul Oficial.

In prezent, varsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani.

In luna iunie, Curtea Constitutionala a stabilit ca femeile trebuie sa aiba dreptul sa aleaga daca ies la pensie la 63 de ani sau continua sa munceasca pana la varsta de 65 de ani.

CCR a admis astfel exceptia de neconstitutionalitate cu privire la un articol din Codul Muncii, constatand ca sintagma "conditii de varsta standard" nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executarii contractului individual de munca, in conditii identice cu barbatul.

Prin urmare, afirma la acea vreme CCR, la varsta de 63 de ani, femeia trebuie sa aiba dreptul de a opta pentru continuarea raportului de munca pana la varsta la care legea prevede incetarea de drept a contractului individual de munca si pentru barbati, respectiv 65 de ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri