Top 10 domenii in care va fi nevoie de angajati pana in 2030

Romania va avea nevoie de 3,8 milioane de specialisti, pana in anul 2030, in domenii in care sistemul de invatamant nu produce suficienti absolventi, potrivit datelor furnizate de Centrul European pentru Dezvoltarea Invatamantului Vocational.

Profesia de cadru didactic sau profesionist in domeniul educatiei este una aleasa de tot mai putini tineri, potrivit datelor INS, iar pana in 2030 estimarile CEDEFOP arata ca vom avea nevoie de 151.875 de cadre didactice, scrie edupedu.ro.

Topul celor 10 domenii in care specialistii CEDEFOP prognozeaza ca va fi nevoie de angajari este condus de lucratorii sociali si ingrijitori la domiciliu (131.567). Urmeaza domeniile: sanatate (114.906), juridic si contabilitate (81.099), silvicultura (70.231) si comert (66.843). Clasamentul este completat de educatie, administratie publica, constructii de masini, echipamente electrice, hoteluri si restaurante.

"Romania a trecut, de la inceputul acestui secol, printr-o scadere a numarului salariatilor si angajatilor. Acest fapt este explicabil prin rata ridicata a persoanelor inactive din punct de vedere economic, rata foarte mare mai ales in randul persoanelor in varsta de munca. Tot un motiv important ar fi si numarul mare al lucratorilor pe cont propriu in agricultura de subzistenta. Iar migratia fortei de munca a adus cea mai mare pierdere a capitalului uman. In mod similar, majorarea ratei abandonului scolar a afectat si ea foarte mult competitivitatea capitalului uman al Romaniei", potrivit specialistilor CEDEFOP.

Citeste si:
METRO.digital face angajări în România. În ce orașe sunt posturile...
METRO.digital face angajări...
Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri