Romania are nevoie de investitii de trei-patru miliarde de euro anual pentru modernizarea infrastructurii energetice, a declarat, joi, presedintele GDF Suez, Eric Stab, la lansarea Cartii Albe a Competitivitatii de catre Camera de Comert si Industrie a Frantei in Romania.

"Modernizarea energetica necesita investitii consistente. Pentru a contiuna sa modernizam sistemul energetic, avem nevoie de trei-patru miliarde de euro anual. E un ciclu lung, care se intinde pana in 2035. In Romania trebuie facute investitii in domeniul gazelor, electricitatii, termoficarii si eficientei energetice", a spus Stab, citat de Mediafax.

El a afirmat ca multe dintre centralele electrice din Romania sunt depasite din punct de vedere moral si au nevoie de investitii masive. "In electricitate investitiile au fost reduse. Centralele existente folosesc foarte mult combustibil, iar asta nu le face eficiente. Romania are o capacitate instalata de 22.000 de megawati, dar are nevoie de doar 1.500. Multe centrale trebuie inchise pentru ca nu respecta normele de mediu, iar altele sunt atat de vechi incat nu mai pornesc atunci cand apesi pe butoane. Trebuie sa gasim oameni care sa investeasca, iar pentru a investi ai nevoie de incredere. Ceea ce s-a intamplat in industria energiilor regenerabile are un impact negativ asupra investitiilor, dupa ce in ultimii ani s-au investit peste sapte miliarde de euro", a precizat Stab.

Eric Stab considera ca modernizarea retelele de termoficare urbana ar trebui sa devina o prioritate nationala. "Reteaua de termoficare urbana este una dintre cele mai mari bogatii ale Romaniei. In retelele de termoficare urbana, pierderile de caldura sunt foarte mari. E nevoie de investitii colosale. Daca nu au loc rapid, va fi foarte greu ca aceste retele sa mai fie salvate. Daca nu se acorda subventii masive, multe retele vor disparea. Eficacitatea energetica ar trebui sa devina o prioritate nationala, pentru a pastra facturile energetice sub control", a completat Stab.

Potrivit lui Stab, Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar trebui sa actualizeze anumite categorii de norme secundare, care in prezent sunt invechite, precum conditiile-cadru pentru anumite licente sau regulile de schimbare a furnizorului de gaz. "ANRE ar trebuie sa asigure o viziune pe termen lung pentru investitori, pentru ca acestia sa investeasca in fiecare zi, an de an, in modernizarea retelelor. Aceasta viziune va trebui sa se fondeze, in mod obligatoriu, pe un rationament economic predictibil, transparent si pe o stabilitate a cadrelor de reglementare, fiscal si legal. Mingea este in terenul ANRE", a subliniat Stab.

CCIFR a lansat, joi, Cartea Alba a Competitivitatii, in care arata ca trecerea la o economie competitiva se poate realiza prin punerea in practica a unor masuri concrete in opt domenii prioritare, formare, inovatie, piata muncii, infrastructura, energie, agricultura, piete financiare si turism. Pentru cele opt domenii prioritare, CCIFR a facut 52 de propuneri. CCIFR reuneste aproape 500 de companii, cu capital francez si romanesc, atat mari intreprinderi, cat si IMM-uri. In total, membrii CCIFR reprezinta 15% din PIB-ul Romaniei si peste 125.000 locuri de munca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri